Hlavní obsah
Cestování

Koupání jako žádné jiné: místo, kterému se právem přezdívá „České Maledivy“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Macura, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Kaolinový lom v Kaznějově. Ten v Nepomyšli je sice menší, ale mnohem romantičtější

Řeky, rybníky, jezera a samozřejmě také zatopené lomy bývají v létě v obležení lidí, kteří hledají osvěžení i aktivní odpočinek. Jedním z nejunikátnějších míst ke koupání jsou potom tzv. České Maledivy.

Článek

Kde hledat České Maledivy?

V Ústeckém kraji, nedaleko obce Nepomyšl a asi 7 km západně od Podbořan, leží bývalý kaolinový lom. Kaolin, nezbytný pro výrobu porcelánu i v dalších průmyslových odvětvích, se v této oblasti koneckonců těží dodnes. Český kaolin je mimochodem považovaný za jeden z nejkvalitnějších na světě.

Vraťme se ale k lomu u Nepomyšle: tento konkrétní lom je již od osmdesátých let nepoužívaný a zatopený vodou. Podstatné ale je, jak lom vypadá. Voda ve vzniklém jezeře má tyrkysově modrou barvu. Na jeho březích je zase bílý písek. Celé to vypadá jako na… jako na Maledivách. A jezírku se proto neřekne jinak, než „Maledivy“ nebo „České Maledivy“.

Koupání ano či ne?

Místní obyvatelé se do lomu chodí koupat poměrně pravidelně, a platí to pro lidi i jejich psy. Nejlépe se se, lze dostat odbočením ze silnice 221 mezi Nepomyšlí a Buškovicemi. U závory před lomem by mělo být možné zaparkovat. Může být ale plno a míst je zde jen několik.

Jezero samo o sobě není nikterak velké. Vlastní koupání je však celkem příjemné, vstup do vody bezproblémový a pozvolný. Dno je měkké až blátivé a na některých místech se zdá, jako byste se měli do bláta (resp. kaolinu) zabořit až po krk. Na druhou stranu je potírání těla tímto kaolinovým blátem údajně blahodárné pro pokožku. Nepočítejte ale s žádnou infrastrukturou, pomineme-li improvizované plovoucí molo.

Zdálo by se tedy, že jde o ideální tip na „koupací výlet“. Má to ale nemalý háček. Občas se udává, že koupání je zde na vlastní nebezpečí, to je ale poněkud nepřesné. Celý prostor je totiž soukromým pozemkem, lom vlastní společnost Sedlecký kaolin a.s. a oficiálně je sem vstup zakázán, o koupání ani nemluvě. Doporučit jej tedy rozhodně nelze. Současně se ale jedná o natolik zajímavé místo, že stojí za to jej znát.

Zdroje informací:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz