Hlavní obsah
Cestování

Kythira: legendární řecký ostrov, který se zatím brání masovému turismu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Pobřeží ostrova Kythira v celé své kráse

Ostrov Kythira je ideálním místem pro všechny, kteří hledají klidný ráj bez přemíry turistů. Místo, kde se podle pověsti zrodila bohyně lásky Afrodita tuto definici rozhodně naplňuje.

Článek

Kde hledat ostrov Kythira

Kythira má na mapě své místo jižně od Peloponésu, na rozhraní Egejského a Jónského moře. Nejedná se o velký ostrov a jeho rozloha činí asi 280 km2. Téměř celý ostrov je pak velmi skalnatý, současně se ale od řady dalších řeckých ostrovů liší tím, že je neobvykle zelený.

Foto: FocalPoint, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Pláž Agia Pelagia na Kythiře

Lokální klima vytváří totiž ideální podmínky pro celou řadu květin, rostlin a stromů, nechybí zde orchideje, stejně jako olivovníky. Daří se zde i mnoha bylinkám, které jsou základem pro mnoho místních produktů. Žije zde také celá řada vzácných ptáků.

Historie ostrova

O zrození bohyně Afrodity již byla řeč v úvodu, co ale historie skutečná? Jak je u středomořských ostrovů zvykem, i na Kythiře se vystřídala řada různých kultur a civilizací. Vládly zde Athény i Sparta, později Římané, Benátčané, ale i Turci, Francouzi, Britové a na chvíli dokonce i Rusové. Součástí Řecka je ostrov od roku 1864. Takto bohatá historie se samozřejmě propsala i do velkého množství památek, které na ostrově najdete.

Co vidět na Kythiře

Ostrov Kythira nabízí jak historické památky, tak úžasné přírodní scenérie. Dalo by se dokonce říct, že je sem lepší vyrazit s plánem na podrobný průzkum ostrova, spíše než na polehávání na pláži. S tím souvisí i to, že Kythira je mezi cestovateli oblíbená i pro jarní nebo podzimní návštěvy.

Nejvýznamnější památkou na ostrově je velký benátský zámek z roku 1503. Ten navíc stojí na místě bývalé byzantské pevnosti, a kromě svého historického významu nabízí také unikátní výhledy na ostrov a jeho okolí.

Za vidění určitě stojí také maják na mysu Spathi. Jedná se o největší britský maják na ostrově. A když už jsme u britských staveb, na Kythiře jsou třeba také dva jedinečné příklady skvělého britského mostního inženýrství.

Foto: john melekidis, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Jeden z architektonicky zajímavých britských mostů na Kythiře

Skutečně zapálení zájemci o historii nevynechají ani některé z místních muzeí, především pak archeologické muzeum ve městě Chóra. Milovníci mystiky se zase vydají do jeskyně svaté Sofie. Podle legendy bylo tělo světice nalezeno právě zde.

Na ostrově Kythira je celkem 30 km turistických stezek různé náročnosti. Dovedou vás třeba k 20 metrů vysokým vodopádům Nereida. Voda z nich padá do jezírek, kde je povoleno koupání, a vy si tak můžete užít vodopády skutečně z první ruky. Právě výlety po ostrově jsou důvodem, proč sem tolik turistů jezdí i mimo sezónu.

Letoviska a pláže na ostrově

Kythira je obecně obydlená poměrně řídce. Hlavním a největším městem je již zmíněná Chóra, kde najdete obchody, muzea i vše ostatní, co turista potřebuje. Kromě toho je zde i několik vesniček, které stále mají alespoň částečně autentickou atmosféru a rozhodně stojí za návštěvu. Jedná se například o vesničky Agia Pelagia, nebo Avlemonas.

Foto: kithera.gr, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Na Kythiře není o přírodní krásy nouze

Kythira může nabídnout celou řadu krásných pláží, na kterých není problém strávit třeba celý den. Je třeba ale počítat s tím, že ne vždy budete mít ty nejkrásnější pláže pod okny svého hotelu. Jak jsme již říkali, tenhle ostrov je o objevování a za tím nejlepším co nabízí, si budete muset občas popojet.

Asi nejnavštěvovanější pláží na ostrově je Kaladi Beach ležící na východním pobřeží ostrova. Jedná se o tzv. divokou pláž bez jakékoliv infrastruktury. Její křišťálově čistá voda dokonalé tyrkysové barvy nebo fotogenická jeskyně z ní ale dělají možná nepopulárnější místo na Kythiře.

Zatímco Kaladi Beach je pláží oblázkovou, pláž Diakofti má jemný bílý písek. Diakofti je oblíbená především u rodin s dětmi, neboť nabízí také pozvolný vstup do vody a v její blízkosti je několik taveren.

Závěr

Ostrov Kythira má sice nově otevřené malé letiště, které umožňuje přímý přístup na ostrov, i tak je ale stále masovým turismem nepříliš zasažený. Jedná se o jeho největší plus a milovníci klidu se zde budou cítit maximálně dobře.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz