Hlavní obsah
Cestování

Laghi di Fusine: skrytý poklad Itálie a ideální místo pro odpočinek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Klid a mír, to je oblast Laghi di Fusine

Itálie patří dlouhodobě k nejoblíbenějším destinacím českých turistů a dovolenkářů. S přicházejícím létem se pozornost zaměřuje především na přímořská letoviska, to ale není vše, co Itálie nabízí.

Článek

Jezera pod Alpami

Oblast kolem italských hranic s Rakouskem i Slovinskem nese jméno Julské Alpy. A právě tam najdeme dvojici jezer se souhrnným názvem Laghi di Fusine. Konkrétně jde o Lago Superiore a Lago Inferiore. Jedná se o jezera ledovcová, s křišťálově čistou vodou a úchvatnou krajinou v okolí. Pokud je to, co hledáte, klid a relaxace, pak zapomeňte letos na Bibione a vydejte se k jezerům.

Již prvním pohled na okolí Laghi di Fusine vás doslova uchvátí. V jezerech se zrcadlí okolní hory, smaragdově zelené lesy i tyrkysová modř oblohy. Jak již bylo zmíněno, voda je zde tak čistá, že je vidět až na dno. Budete se moci dívat, jak se pod hladinou prohánějí pstruzi a další ryby. Okolo obou jezer se rozprostírají romantické louky a lesy, které lákají k procházkám a piknikům. Celé okolí jezer je chráněnou oblastí a je domovem mnoha vzácných rostlin a živočichů.

Laghi di Fusine, to je celá řada aktivit pro milovníky přírody a odpočinku v ní. Návštěvníci se mohou vydat třeba na pěší túru po břehu, projet se na lodičce, nebo si půjčit kolo a prozkoumat okolní cyklostezky. Možností ubytování budete mít také víc než dost.

Foto: Naturpuur, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

K čemu komentář? Je zde prostě nádherně

Něco o jezerech

Jezera jsou tedy ledovcového původu a jejich stáří se tedy počítá na nízké tisíce let. Z dnešního pohledu je důležité, že krasový podklad, čistá voda a světelné podmínky barví jezera do tyrkysové barvy, kterou známe třeba odněkud z Karibiku.

Je třeba také upřesnit, že dovolená u jezer nemusí být nijak zvlášť náročná. Lago Superiore má rozlohu 9 hektarů, zatímco Lago Inferiore má rozlohu 13,5 hektaru. Lepší vypovídací hodnotu bude mít ale informace o tom, že jezera obejdete v rámci nenáročné hodinové procházky.

Pro informaci ještě údaj o hloubce, Lago Superiore je hluboké maximálně 10 m, Lago Inferiore dokonce 25 m.

Foto: Naturpuur, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Přijeďte a porozhlédněte se po okolí sami

Kdy a jak se do Itálie vydat?

Výchozím bodem pro zkoumání jezer Laghi di Fusine je letovisko Fusine in Valromana, kam se pohodlně dostanete autem nebo autobusem. Otázkou je, kdy dorazit. Jezera Laghi di Fusine jsou zajímavá v každém ročním období (zahrát si na nich hokej je také velký zážitek). Nejlepší doba pro návštěvu je však celkem nepřekvapivě od jara do podzimu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz