Hlavní obsah
Lidé a společnost

Lukáš Pollert svým tweetem opět rozdělil internet. Povodně ale nejsou příležitostí ke sportování

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Rozvodněná řeka rozhodně není adrenalinová atrakce

Bývalý olympijský vítěz a lékař Motolské nemocnice je v posledních letech svými kontroverzními názory doslova proslulý a na svém kontě jich má celou řadu. Další si připsal v souvislosti s povodněmi.

Článek

Co těm hasičům vadí?

Od chvíle, kdy se u nás začala zhoršovat povodňová situace, začali politici a především hasiči či záchranáři varovat lidi předtím, aby se stoupající vodu pokoušeli využít ke své adrenalinové zábavě. Ne všichni je samozřejmě uposlechli. Doslova virálními se staly záběry muže, který v Praze na Vltavě surfoval nebo jeho „kolegy“, který si chtěl zaplavat. Toho museli hasiči tahat z vody o dva kilometry dále po proudu. V žádném případě ale nešlo jen o doménu Prahy. Podobné to bylo i v oblastech, kde se povodně projevily ještě silněji. Do této situace pak přišel Lukáš Pollert s následujícím názorem, na kterém je však špatně úplně všechno.

Proč se Lukáš Pollert mýlí

Ve svém příspěvku Lukáš Pollert tvrdí, že v minulosti bylo zcela běžné, že vodáci využívali povodní ke sjíždění řek. Není nejmenší důvod o tom pochybovat. Pollert také dodává, že to nikomu nevadilo, protože je nikdo neviděl. I to může být koneckonců pravda. Dnes ale tito dobrodruzi zkrátka a dobře vidět jsou. A hasiči i další záchranáři moc dobře vědí, proč by se do něčeho takového lidé neměli pouštět.

Při sjíždění rozvodněných řek hrozí mnohonásobně větší nebezpečí toho, že se vodák dostane do problémů. Z těch jej potom budou muset vysekávat záchranáři, kteří budou riskovat svůj vlastní život a zdraví. Současně nebudou v danou chvíli k dispozici jinde, kde je bude potřebovat někdo, kdo se v ohrožení ocitl nikoliv kvůli potřebě adrenalinu, ale z úplně jiných příčin. Olympijský vítěz ve vodním slalomu, kterým Lukáš Pollert je, má nepochybně dostatek schopností a zkušeností, aby zvládl i rozvodněnou řeku. Ani on ale nemá 100% jistotu, že se něco nepokazí. O to víc to potom platí pro obyčejné smrtelníky, kteří jeho schopnosti nemají, a pouze se inspirují jeho názorem, který naznačuje, že sjíždění rozvodněných řek je vlastně ohromná zábava.

Ve chvíli, kdy je řeka skutečně rozvodněná, fungují všichni kolem ní ve speciálním režimu a mají úplně jiné starosti než dávat pozor na nezodpovědné dobrodruhy. Rozvodněná řeka se navíc chová jinak než klasická divoká řeka, především unáší spoustu materiálu v podobě nejrůznějších větví, klád a předmětů všeho druhu. I to zvyšuje riziko, že se vodák dostane do problémů.

Hasiče, kteří apelovali na to, aby lidé zbytečně neriskovali, pak naopak podpořil další olympijský vítěz ve vodních sportech, Vavřinec Hradílek.

Co dalšího je na Pollertově tweetu špatně?

Lukáš Pollert tedy do světa vypustil další kontroverzní výrok, který se zařadí do seznamu jeho dalších podivných prohlášení. Patří mezi ně např. názor, že covid pouze lehce zredukoval přemnoženou populaci jistého druhu primáta (tedy člověka), což vlastně ani nestojí za pozornost. Upřímně to není úplně ten druh výroku, který chcete slyšet od doktora, který má někdy v budoucnu bojovat třeba o váš život. Také názory na válku na Ukrajině má Lukáš Pollert velmi kontroverzní, a navíc na svých sociálních sítích prokazatelně šířil např. fotografie, u nichž byla již předtím prokázána manipulace tak, aby šířily ruský narativ.

Dostáváme se tím k dost možná nejproblematičtější části Pollertova tweetu (resp. příspěvku na síti „X“) o sjíždění rozvodněných řek. Tato část s vodou vlastně příliš nesouvisí, je ale rozhodně také velmi nebezpečná.

Pollert v posledních dvou odstavcích naznačuje to, co je de-facto hlavním motivem celé dezinformační scény, ať již té Ruskem organizované nebo té domácí: média nám lžou, nevěřte jim, situace je ve skutečnosti jiná, než jakou ji vidíte v televizi. Toto podrývání důvěry v oficiální informace je extrémně nebezpečné a v celé společnosti už napáchalo nedozírné škody. Je smutné, že člověk tak schopný a vzdělaný to není schopen vidět. Možná je to koneckonců ten nejlepší důkaz toho, jak úspěšná dezinformační kampaň je. Už jí zdaleka nepodléhají jen lidé na extrémních okrajích společnosti, ale i lidé jako Lukáš Pollert. Ti sami se potom stávají dalšími šiřiteli této nedůvěry. Tato cesta ale může vést k hodně špatným koncům, které dalece přesahují několik kajakářů na rozvodněné řece.

Zdroje informací:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz