Hlavní obsah
Lidé a společnost

Minulý režim se snažil problémy s těžkými kovy tajit i za cenu ohrožení obyvatel

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tavo Romann/Wikimedia Commons/CC BY 4.0

Rtuť může být zdrojem velkých zdravotních problémů

Těžké kovy patří k nejvýznamnějším kontaminantům životního prostředí a současně jsou vysoce toxické pro člověka. Komunistický režim se často snažil problémy před obyvatelstvem tajit. Jak je to dnes?

Článek

Těžké kovy a lidské zdraví

Industriální společnost je charakterizována i širokým používáním kovů, včetně těch, které jsou pro člověka toxické. Označení těžké kovy se v souvislosti s toxicitou a poškozováním životního prostředí používá především pro rtuť, olovo a arsen. Jedná se o problém, který je stále aktuální. Těžké kovy se vyskytují v ovzduší, v půdě i ve vodě. Skrze životní prostředí, ve kterém jsou neodbouratelné, se potom dostávají do potravního řetězce, který končí až u člověka.

Toxicita těžkých kovů může mít akutní i chronické následky. Akutní otravy jsou velmi vzácné a jsou spíše záležitostí nějakých konkrétních průmyslových provozů. Z hlediska plošného jsou významné spíše problémy chronické. Negativními dopady dlouhodobé expozice těžkými kovy mohou být změny reprodukčního systému, poškození ledvin i dalších vnitřních orgánů, vypadávání vlasů ale třeba i psychické potíže apod.

V současné době je obsah těžkých kovů monitorován mnoha institucemi a výsledky jsou volně dostupné. Není tak těžké pozorovat např. významný pokles obsahu olova nejen v životním prostředí, ale i v krvi lidí účastnících se výzkumů poté, co došlo k zákazu olovnatého benzínu. Neznamená to ale, že by se olovo do životního prostředí nedostávalo i nadále. I taková věc jako jsou otěry brzd či pneumatik uvolňují do životního prostředí velké množství olova. Energetika je zase významným zdrojem rtuti.

Kontrolní mechanismy, které dnes hlídají obsah těžkých kovů v potravinách, jsou natolik robustní, že jakýkoliv problém brzy odhalí a spustí reakci, která povede k odstranění daného produktu z trhu apod. Jako velké varování působí případ z roku 1981. Komunistický režim byl ochoten riskovat zdraví obyvatel jen kvůli utajení jistého problému.

Akce Rtuť

Na serveru badatele.cz je popsán případ odkazující na dokumenty z archivu bezpečnostních složek, které se týkají kontaminace vajec a hovězího masa pocházejícího z některých konkrétních chovů. Šlo přitom o kontaminace doslova extrémní.

V červenci roku 1981 byly zaznamenány nestandardní úhyny nosnic na farmě Trnová u Dobříše. Původní podezření na některé tradiční choroby drůbeže se nepotvrdilo a antibiotická léčba nezabírala. Další výzkum ukázal, že ve vejcích z této farmy byla koncentrace rtuti tak vysoká, že 1400× přesáhla limity. Vejce z farmy Trnová samozřejmě mířily na trh, a to v počtu 65 tisíc denně.

Foto: Pixabay

V roce 1981 byly vejce rizikovou potravinou, věděl to však málokdo

Chov byl sice uzavřen a vejce stažena z trhu. Vše se ale dělo v režimu přísného utajení. O kontaminaci věděl jen určitý okruh zasvěcených, mimo něj byla opatření komentována s odkazem na přítomnost bakterie stafylokoka.

Fascinující je však následující: nedošlo k plošnému testování vajec na přítomnost rtuti a hygienici z většiny krajů o případu z Trnové vůbec nevěděli. Někteří z nich se to dozvěděli až s několikaměsíčním zpožděním. Postupně se navíc ukázalo, že vejce se zvýšeným obsahem rtuti se vyskytují i v dalších krajích a pocházejí z jiných chovů, než byla Trnová. A aby toho nebylo málo, tak v České Lípě začalo docházet k úhynům dobytka. Jeho krev a mléko obsahovala výrazně zvýšené koncentrace rtuti…

Příčinu těchto problémů objevil až jeden z příbramských veterinářů podílející se na výzkumu v Trnové. Šlo o to, že zemědělská družstva nedbala na primární určení obilí, které jim bylo dodáváno a krmné směsi míchaly s obilím osevným. To ale bylo mořeno rtutí, resp. přípravkem Agronal s obsahem chloridu fenylrtuti (tedy rtuť vázaná do organické struktury). Není bez zajímavosti, že podobná chyba stála v Iráku život několika tisíců lidí při jedné z největších hromadných otrav rtutí v historii.

A výsledek? Zakázáno bylo dané mořidlo a tím to skončilo. Nikoho nezajímalo, kolik lidí vlastně kontaminované produkty přijalo, zda došlo k nějakým otravám, jaké měly následky apod. Nic z toho se neřešilo. Na schůzích bylo namísto toho zdůrazňováno, že vše je třeba utajit, neboť v opačném případě by mohl na socialistické zřízení padnout stín a mohlo by to být propagandisticky využito proti němu, což je nežádoucí.

I taková byla realita doby, o které mnozí tvrdí, že potraviny v ní byly kvalitnější.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz