Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Kam v Česku pod hladinu? Nejhlubší potápěčská věž v Liberci a další zajímavé lomy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Láká vás potápění? I když je moře od nás vzdálené několik stovek kilometrů, není důvod si nad tím zoufat. Nezapomenutelný a intenzivní zážitek nabízí v tomto ohledu třeba potápěčská věž.

Článek

Liberec a potápění ve věži

Nejhlubší místo na potápění v umělých vodách nenajdete nikde jinde než v našem známém Liberci. Právě zde si milovníci ponorů přijdou na své, a to za jakéhokoliv počasí a v kterémkoliv ročním období. Docílit hloubky až 8,5 metru dokáže po absolvování jednoho z kurzů každý. Zkuste se i vy vydat do vod, do nichž se můžete zkusit potopit třeba jen na zkoušku a jako přípravu na ponory v přírodě.

Věž byla postavena v rámci přístavby bazénu Liberec roce 2012 a zájemcům v ní nabízí zkušební ponory pro začátečníky i mírně zkušené potápěče. Právě tady je možné projít základním kurzem, který zájemce naučí potřebné základy bezpečnosti, postupy při vyrovnávání tlaku, správné dýchání apod. S nabytými zkušenostmi je potom možné vyrazit do přírody. A nemusí jít jen o moře. I u nás je příležitostí k potápění víc než dost.

Lom Bořená hora

Z českých potápěčských lokalit je středočeská Bořená hora jednou z nejznámějších. Tomu odpovídá i velmi solidní zázemí pro potápěče v podobě restaurace nebo penzionu. Maximální hloubka lomu je 23 metrů a viditelnost 2 – 8 metrů. Co z tohoto lomu dělá tak oblíbenou lokalitu? Z nemalé části nepochybně vraky dvou aut, a dokonce i vrtulníku.

Foto: Hadonos, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Zatopený lom se nachází v lokalitě Bořená hora

Slověnický lom u Lišova

Nedaleko Českých Budějovic, u města Lišov, najdete lom, kterému se říká Slověnický. Zajímavostí Slověnického lomu je především dvoupatrový potápěčský keson, který je dokonce největší v celé Evropě.

Lom Horní Cerekev

V okrese Pelhřimov najdou potápěči další zatopený lom, který na svém dně ukrývá potenciálně zajímavý cíl ponorů. Je jím vrak malé loďky a sochy vodníka či pětimetrového žraloka. Maximální hloubka zatopeného lomu je 21 metrů. Lom v Horní Cerekvi neznají zdaleka jen potápěči. Díky čisté vodě je to v létě oblíbené místo na koupání.

Lom Výkleky u Olomouce

Jedná se o další zatopený lom, který slouží jako oblíbené koupaliště, ale který současně pohostí i sportovní potápěče. Na ty je koneckonců dobře připravený. Na jeho dně najdete vrak „dvanácsettrojky“ či autobusovou zastávku a malý pomníček věnovaný tragicky zahynulým potápěčům. Dno je vybaveno dokonce vodícím lankem.

Foto: Palickap, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Zatopený lom Výkleky

Lom Leštinka

Lom Leštinka v Pardubickém kraji je ideální pro podvodní pozorování sladkovodních ryb jako je kapr, štika nebo sumec. U lomu je potápěčské zázemí s prodejem občerstvení nebo plněním lahví.

Hranická propast

Hranickou propast zde zmiňujeme jako zajímavost a rozhodně ne jako tip pro amatérské potápěče. Jedná se o nejhlubší sladkovodní zatopenou propast na světě a její přesná hloubka stále není spolehlivě určena. Nejnovější data ukazují na 519,5 m, rozhodně se to ale může ještě změnit. Tuto přírodní unikátnost najdete v přírodní rezervaci Hůrky nedaleko města Teplice nad Bečvou. Potápění zde ale rozhodně přenechte profesionálům.

Foto: NikyValt, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Ponor do Hranické propasti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz