Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Největší papoušek historie by vaše andulky slupnul jako malinu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Apokryltaros, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Takhle pravděpodobně vypadal Heracles inexpectatus, metr vysoký papoušek

Papoušci patří k nejoblíbenějším živočichům. Jejich barevnost a jedinečné schopnosti z nich dělají domácí mazlíčky, kteří obývají řadu domácností. V minulosti byste ale mezi nimi našli skutečné obry.

Článek

Heracles inexpectatus

V roce 2008 byly na Novém Zélandu, konkrétně na jeho Jižním ostrově u bývalé zlatokopecké osady St. Bathans, objeveny pozůstatky neznámého ptáka z období třetihor. Prvotní odhady mluvily o tom, že se jednalo o jakousi pravěkou kachnu nebo orla. Pro vědce neměl tento objev příliš velkou prioritu a kosti putovaly do depozitáře.

O deset let později se k nim však vrátil tým profesora Worthyho z univerzity v australském Adelaide. Brzy se ukázalo, že se nejedná o pozůstatky kachny ani orla, nýbrž o pravěkého papouška, který byl a je tím největším, jenž kdy po Zemi chodil. A chodil je v tomto případě správně zvolené slovo, obří pravěký papoušek totiž nelétal.

Jak papoušek vypadal?

Papoušek Heracles inexpectatus, jak jej vědci pojmenovali, dorůstal výšky až jednoho metru a jeho hmotnost činila sedm kilogramů. Jeho unikátní velikost byla umožněna především tím, že na ostrově jako je Nový Zéland neměl žádné přirozené predátory. Ze stejného důvodu na Novém Zélandu žije i největší papoušek současnosti, kterým je kakapo soví s hmotností 3,5 kg.

Foto: Department of Conservation, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Dnes je největším papouškem světa kakapo soví

Heracles inexpectatus však po Novém Zélandu chodil v geologickém období, které nazýváme miocén, konkrétně před 19 miliony let. Živil se pravděpodobně nejrůznějšími plody. K rozlousknutí tvrdých skořápek používal svůj nesmírně silný zobák, jehož prostřednictvím byl schopen rozlousknout prakticky cokoliv. Není však vyloučeno, že si občas pochutnal i na menších ptácích. Dost možná slupl občas i menšího savce. Právě na Novém Zélandu dnes žije také papoušek Nestor kea, který váží zhruba jeden kilogram, ale občas napadá i malá jehňata. Otázkou je, zdali byl Heracles inexpectatus dostatečně rychlý na to, aby si dokázal nějakého savce ulovit.

Vědci také popsali podobu krajiny, v níž největší papoušek světa žil. Můžeme si ji představit jako subtropickou oblast plnou krokodýlů, želv i savců. S papouškem pak stejné prostředí sdílelo podle našich současných znalostí i více než 40 dalších ptačích druhů.

Není náhoda, že největší papoušek historie byl objeven právě na Novém Zélandu. Žilo zde totiž mnohem více obřích ptáků. Pravděpodobně ještě v 15. století obýval ostrov pták Moa. Jednalo se o nelétavého ptáka podobného dnešnímu pštrosovi, který dosahoval výšky až 3,5 metru a vážit mohl až 380 kg.

Tím vůbec největším ptákem byl pravděpodobně druh nazývaný Vorombe titan žijící na Madagaskaru, tedy v dalším ostrovním ekosystému. Stejně jako Novozelándský Moa i on přežíval podle všeho ještě v období středověku. A jeho velikost? Vorombe měl také přes tři metry, avšak jeho hmotnost mohla být až 860 kg.

Pravěký papoušek je odborně vědecky popsán v článku, který byl publikován v časopise Biology Letters.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz