Hlavní obsah
Cestování

Nejvyšší čas vybrat si letní dovolenou: popřemýšlejte o Lefkadě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Také už se těšíte na léto?

Řecké ostrovy patří k nejoblíbenějším dovolenkovým destinacím Čechů. Většina z nás již má v Řecku nějaké své oblíbené místo. Pro řadu z nás je to pak Lefkada. V čem tkví její jedinečnost?

Článek

Vítejte na Lefkadě

Pod jménem Lefkada se skrývá čtvrtý největší ostrov Jónského souostroví. Až ho budete na mapě hledat, dívejte se do oblasti mezi Korfu a Kefalonií. Pro dovolenkovou pohodu se jedná o jednu z nejlepších možných voleb. Na Lefkadě totiž najdete některé z vůbec nejkrásnějších řeckých pláží. Kromě toho si zde můžete užít romantiku tradičních vesniček, kde nechybí třeba ochutnávka zmrzliny z kozího mléka. To vše v situaci, kdy si Lefkada stále drží v porovnání s řadou dalších řeckých ostrovů určitý odstup od masového turismu.

Bílé pláže, průzračné moře, rozkvetlá příroda i tradiční architektura a kouzlo tradičního řeckého života: to vše na vás čeká nějaké dvě hodiny letadlem z Česka. Pojďme se nyní podívat na to, co konkrétně je na Lefkadě k vidění.

Nejkrásnější pláže na Lefkadě

Pláže na Lefkadě se pravidelně umísťují v žebříčcích nejkrásnějších pláží Řecka nebo dokonce světa. Tou asi nejznámější je Porto Katziki neboli kozí zátoka. Tato pláž pod strmým vápencovým útesem je skutečně jedinečná. Její výhodou je fakt, že nebývá i přes svojí menší velikost příliš přeplněná. Důvodem je pravděpodobně to, že klikatá cesta, která k ní dovede jen část lidí. Nepočítejte také se zázemím v podobě sprch či toalet, nad vlastní pláží je však v prostoru parkoviště malá restaurace.

Foto: Pixabay

Pláž Porto Katziki je symbolem ostrova Lefkada

Podobně jako Porto Katziki, i pláž Egremni je od přílišných mas turistů chráněna dlouhými strmými schody. Bílý písek vytváří společně s křišťálově čistou vodou tyrkysové barvy kombinaci, která si nezadá s panoramaty karibských pláží. Pláž je dlouhá několik kilometrů a možnosti občerstvení jsou omezeny na jeden malý bar. K dalším restauracím si už musíte vyšlápnout oněch několik stovek schodů.

Za návštěvou stojí též malá pláž Agiofili ležící asi dva kilometry jižně od městečka Vasiliki. Pláž se může pochlubit průzračnou vodou i členitým dnem, které vytváří velmi dobré podmínky pro šnorchlování. V tomto případě je však potřeba počítat se značnou zaplněností. Pokud by se vám nechtělo chodit z Vasiliki pěšky na Agiofili i ostatní pláže se můžete dopravit také pohodlným lodním taxíkem.

Seznam krásných pláží na ostrově tím samozřejmě nekončí, velké oblibě se těší též dlouhá pláž Kathisma, která je na rozdíl od výše jmenovaných plná barů či diskoték a volit ji budou především ti, kdo mají rádi živo. Klid si naopak užijete také na pláži Milos, kam se dostanete nejlépe z vesnice Agios Nikitas.

Letoviska a městečka

Asi nejznámějším letoviskem na ostrově je stará rybářská vesnice Vasiliki. V městečku najdete celou řadu útulných taveren či malých obchůdků. Nemusíte se přitom bát toho, že vám budou scenérie rušit obří hotelové komplexy, naopak všude jsou zde velké zahrady, a to vše ve stínu zelených kopců. Jméno Vasiliki je také pojmem, který zná každý příznivce windsurfingu. Podmínky pro něj zde jsou opravdu ideální.

Foto: Pixabay

Vasiliki nabízí příznivcům windsurfingu dokonalé podmínky

Oblíbené je též městečko Nidri, které nabídne bohatý noční život, avšak má co nabídnout i milovníkům přírodních krás a romantických zákoutí. Asi 4 kilometry od městečka totiž najdete jezírko s vodopádem ve kterém se lze dokonce vykoupat. Asi 10 km od Nidri leží další tradiční rybářská vesnička Ligia, kde si na své přijdou milovníci dobrého jídla, neboť si zde mohou vybrat z široké nabídky taveren.

Zmínit musíme také oblíbené letovisko Agios Nikitas, které se pyšní hned několika krásnými plážemi ve svém okolí. Hlavním městem ostrova Lefkada je stejnojmenné centrum s historií sahající až do 15. století. Dnes zde žije necelých 9000 obyvatel a návštěvníci zde naleznou památky v podobě několika tradičních chrámů.

Co dělat na Lefkadě

Aktivity doporučené na ostrově Lefkada zahrnují samozřejmě koupání na romantických plážích, návštěvy taveren nebo procházky po místních městech a vesnicích. Pokud ale chcete svoji dovolenou posunout trochu dál, určitě neváhejte zaplatit si některý z lodních výletů, které vám nabídnou jedinečný pohled na ostrov z vodní hladiny. Ti sportovně založení mohou kromě šnorchlování vyzkoušet i windsurfing nebo kitesurfing, případně vyrazit na kajaku do jedinečných mořských jeskyní.

Foto: Pixabay

Romantika řeckých taveren je jedinečná

I mimo městečka se potom ukrývají zajímavé památky. Příkladem je benátská pevnost Santa Maura na severovýchodním výběžku ostrova. Ostrov Lefkada je s pevninou spojený mostem, a pokud si zde půjčíte auto, nebudete proto omezeni pouze na cesty po vlastním ostrově. Vydat se můžete i do národního parku Amvrakikos, kde jsou k vidění velké ptačí kolonie, pelikáni, středomořští tuleni nebo velké karety. Za delfíny se sem jezdí také v rámci lodních výletů.

Suma sumárum

Ostrov Lefkada patří mezi nejzajímavější místa Řecka a pokud přemýšlíte o tom, že letos v létě vyrazíte právě do této země, s Lefkadou nešlápnete vedle. Nabídka cestovních kanceláří je poměrně široká a není problém sem vyrazit ani na vlastní pěst.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz