Hlavní obsah
Cestování

Nevíte kam na výlet? Zkuste vyhlídku Máj a vzpomínku na Svatojánské proudy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Fidler, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Vyhlídka Máj u Teletína

Projdeme-li si propagační materiály, které mají za cíl představit nejkrásnější místa Česka, často v nich najdeme obrázek meandrující Vltavy. Tento ikonický pohled je vždy focen z vyhlídky Máj.

Článek

Romantika poblíž Prahy

Pouhých 30 km od Prahy, nedaleko obce Teletín, můžeme najít vyhlídku, z níž se lze pokochat jedním z nejznámějších panoramat celého Česka. Z výšky asi 100 metrů zde máte jako na dlani kaňon s podkovovitým meandrem Vltavy, která je zde dnes sice zkrocena posloupností nádrží Štěchovice a Slapy, ale v minulosti zde byla tak divoká, že inspirovala Bedřicha Smetanu k vytvoření vůbec nejdramatičtější pasáže jeho Vltavy.

Na tuto vyhlídku se lze vydat celoročně, v každém ročním období navíc pohled z vyhlídky přináší něco trochu jiného. Dostanete se sem po žluté turistické značce z nedaleké obce Teletín, respektive za touto obcí je třeba ze žluté značky odbočit a vydat se směrem do mírného kopce přes louku a les, až k několik stovek metrů vzdálené vyhlídce Máj.

K vyhlídce Máj je tedy možné dorazit od autobusové zastávky Teletín (cca 1.2 km), od železniční stanice Jílové u Prahy (cca 12 km) nebo je samozřejmě možné přijet vlastním autem. Záchytné parkoviště najdete v obci Teletín, až příliš často ale bývá plné a motoristé stojí na krajích silnice u odbočky na vyhlídku.

Vyhlídka Máj ale není ani zdaleka tím jediným, co je v oblasti k vidění. Kromě toho, že se v okolí nacházejí i jiné, neméně krásné vyhlídky, má celá oblast jedinečnou historii. Pojďme jí prozkoumat blížeji.

Foto: Lopatalopez, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Vyhlídka Máj ještě jednou

Legenda o Svatojánských proudech

Část řeky mezi Štěchovicemi a Slapy, nad kterou se právě tyčí vyhlídka Máj, byla v minulosti velice divoká a plná peřejí. Nešlo přitom jen o estetiku místa, Vltava byla důležitou historickou dopravní tepnou a putovalo po ní nejen dřevo, ale i další zboží, např. sůl. Právě Svatojánské proudy představovaly nejnebezpečnější úsek celé Vltavy a nezřídka zde docházelo k haváriím vorů i jiných plavidel. Nejeden příslušník plaveckého řemesla zde přišel k újmě nebo dokonce k úmrtí.

V roce 1643 byl tento úsek Vltavy zesplavněn na příkaz císaře Ferdinanda. Díky tomuto zásahu přestaly Svatojánské proudy představovat tak extrémní nebezpečí. I tak ale plavba představovala pro voraře velkou výzvu. I když se zde voda zklidnila, stále šlo o nesmírně romantické místo. Na podobě místa se podílel navíc tzv. Ferdinandův sloup a od roku 1772 také socha svatého Jana Nepomuckého, která dala místu jméno.

Jedinečná krása tohoto místa vedla v roce 1889 k tomu, že sem nově vzniklý Klub českých turistů umístil první značenou turistickou trasu v Českých zemích. Především v době mezi světovými válkami se potom staly Svatojánské proudy oblíbeným cílem trampů a vodáků. Právě v těchto dobách byla založena i slavná osada Ztracená naděje, tedy „Ztracenka“.

To vše ale vzalo za své v roce 1943, kdy bylo údolí napuštěno a vznikla dnešní Štěchovická přehrada. Na výletníky ale přesto čeká mnoho zajímavého. Naučná stezka Svatojánské proudy, která vede podél Vltavy na druhém břehu, než je vyhlídka Máj, měří asi deset km. Začátek stezky najdeme ve Štěchovicích a dojdete po ní až do Třebenic. Právě tam, na konci trasy, se potkáte i s Ferdinandovým sloupem a sochou svatého Jana Nepomuckého, které sem byly jakožto symboly Svatojánských proudů přemístěny před napuštěním přehrady.

Foto: Autor: Karel Liebscher, Public domain, via Wikimedia Commons

Pohlednice z roku 1896 zobrazuje jako sochu sv. Jana Nepomuckého, tak Ferdinandův sloup

Naučná stezka má celkem 15 zastávek, na nichž se turisté dozví mnoho zajímavého o historii i okolní přírodě. Pokud by se vám nechtělo vracet stejnou cestou do Štěchovic, vezme vás tam parník, alespoň tedy v sezóně. Alternativou je autobus číslo 390. Na stezku se však nevydávejte na kole a pro procházku zvolte hezké a hlavně suché počasí. Přece jen se jedná o trasu, která vede vysoko nad hlubokým srázem a takové uklouznutí by nemuselo skončit dobře.

Překonat Štěchovickou přehradu a přemístit se z jednoho břehu na druhý je možné buď přímo ve Štěchovicích po mostě Dr. Edvarda Beneše, nebo v Třebenicích po hrázi vodní elektrárny Slapy, přes kterou vede silniční most. Jak vyhlídka Máj na jednom břehu, tak naučná stezka Svatojánské proudy na břehu druhém, jsou místa nabízející překrásné přírodní scenérie i poznání bohaté historie staré Vltavy. Vzhledem k tomu, že počasí již začíná lákat k výletům, vyplatí se zauvažovat o tom, zda nevyrazit právě sem.

Zdroje informací:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz