Hlavní obsah
Cestování

O pouti do Santiaga de Compostela slyšel asi každý. Víte ale, proč je toto město tak významné?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Katedrála v Santiago de Compostela, jedno z náboženských center Evropy i celého křesťanského světa

Po tzv. Svatojakubské cestě putují již po celá staletí každoročně tisíce poutníků proto, aby nakonec dorazili do hlavního města španělské Galicie a vstoupili do ikonické katedrály. Proč právě tam?

Článek

Význam Santiaga de Compostela

Pouť do Santiago de Compostela je asi nejznámější evropskou poutí, o které slyšel někdy každý bez ohledu na to, zda je či není věřící. O poznání méně lidí ale dokáže říci, proč se tímto směrem poutníci vlastně vydávají. Čím je právě tohle španělské město tak významné a má co říci i člověku, který není věřícím?

Začněme tím nejdůležitějším. Podle tradice jsou zde pohřbeny ostatky apoštola Jakuba objevené v 9. století. Podle pověsti spatřil poustevník Pelagius tajemné světlo zářící nad starou římskou hrobkou, zapomenutou kdesi uprostřed lesa. Velmi brzy se tato neuvěřitelná zpráva roznesla po celém křesťanském světě: byl objeven hrob svatého Jakuba, jednoho z apoštolů Ježíše Krista.

O několik let později se toto místo stalo slavným poutním městem, jedním z nejvýznamnějších v celém křesťanském světě. U toho ale nezůstalo a význam města ještě narůstal. Toto místo se stalo také symbolem boje španělských křesťanů proti Islámu. Na konci 10. století bylo prakticky zničeno muslimy a teprve v následujícím století bylo obnoveno.

Foto: Pixabay

Cíl poutě do Santiaga de Compostela

Co v Santiagu vidět?

Srdcem celého města je jistě místní katedrála. Právě zde poutníci končí svoji cestu a pro nás ostatní se jedná o stavbu nesmírně cennou z historického a uměleckého hlediska. Stavba katedrály započala již v roce 1075, byla postavena jako trojlodní s půdorysem ve tvaru latinského kříže. Postavena byla na místě hrobu svatého Jakuba, kde stál původně menší kostel zničený Maury.

Původně měla katedrála rozlohu asi 8300 m². Její pozdější přístavby jí rozšířily a stavbu také obohatily o četné ukázky všech architektonických stylů, které se „prohnaly“ evropskou historií (styl románský, gotický, barokní i neoklasicistní). Podobnou směsí architektonických stylů jsou i ulice starého města, které je svojí atmosférou skutečně jedinečné.

Asi nikoho nepřekvapí, že staré město Santiago de Compostela se dostalo na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Současně ale nejde o mrtvé muzeum, nýbrž o živé město s nespočtem restaurací a barů, kde si můžete pochutnat na vynikajících mořských plodech Galicie nebo si prohlédnout současné odvážné umění v několika galeriích převážně v univerzitní čtvrti.

Nezapomeňte na dobré jídlo

Zůstaňme chvíli u dobrého jídla. Následujte lahodné vůně a chutě a zjistěte, proč je místní gastronomie tak proslulá. Návštěvu potravinového trhu Mercado de Abastos, který je mimochodem druhým nejnavštěvovanějším místem v celém městě, byste si neměli nechat ujít.

Kromě obligátních tapas byste měli v Santiagu ochutnat třeba chobotnice „a feira“, místní santiagský dort nebo Albariño, které je považováno za jedno z nejlepších bílých vín na světě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz