Hlavní obsah
Cestování

Opatství San Galgano a meč zabodnutý do skály jako pravý italský Excalibur

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

San Galgano: Zřícenina skutečně monumentální

Kdo by neznal legendu o králi Artušovi, rytířích kulatého stolu a Excaliburu, meči, který ze skály dokáže vytáhnout jen vyvolený? Meč zabodnutý do skály v Evropě skutečně najdete, jen není v Anglii.

Článek

Opatství San Galgano

Toskánsko patří mezi turisty k nejoblíbenějším regionům. Je proslulý svojí jedinečnou historií, ale i krásnou krajinou, které vévodí vinice. Víno z Toskánska je pojem, který znají lidé na celém světě. Asi žádný turista nevynechá při svých toulkách po Toskánsku návštěvu proslulé Florencie, Pisy s její šikmou věží nebo Sieny s jejím starobylým centrem. Fascinující památky je ale možné nalézt i mimo tato města.

V provincii Siena, nedaleko zmíněného historického města, leží opatství San Galgano, jehož návštěvu byste neměli v Toskánsku vynechat. Cisterciácký klášter San Galgano leží mezi vesnicemi Monticiano a Palazzetto a zbudován byl ve 13. století. Klášterní kostel pak byl vůbec prvním gotickým chrámem v celém Toskánsku a vy jej dnes můžete obdivovat v podobě majestátní zříceniny. Chrámu sice chybí střecha, obvodové zdi jsou ale porušené jen málo a vy si tak uděláte velmi dobrou představu o tom o jak impozantní stavbu se v době jejího vzniku jednalo.

Zajímavostí opatství San Galgano je fakt, že k němu nebyl osud příliš milosrdný a jedna katastrofa střídala druhou. Již ve 14. století postihla nedalekou Sienu morová epidemie, která způsobila i úpadek kláštera San Galgano. V této době byl klášter také vypleněn a v následujících staletích postupně i chátral. V roce 1786 potom definitivně spadla celá jeho střecha a kostel se tak návštěvníkům prezentuje jako zřícenina. Ta sama o sobě stojí za návštěvu, avšak hlavním lákadlem San Galgana je něco jiného.

Foto: Alexmar983, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Meč ze 12. století zaražený do kamene, podle pověsti rytířem Galganem

Legenda o Galganovi

Při popisu historie kláštera jsme zatím záměrně vynechávali jeho úplný prvopočátek. Ten je spjatý s rytířem Galganem, který žil v druhé polovině 12. století. Byl to starý bouřlivák, násilník a obecně bezbožný člověk. V roce 1180 jej však podle pověsti navštívil archanděl Michael a Galgano podle všeho změnil způsob života a uchýlil se do poustevny. Právě zde byl později zbudován zmíněný klášter.

To hlavní ale teprve přijde. Galgano měl ve chvíli, kdy se zřekl svého dosavadního života, zabodnout svůj meč do velkého kamene. Meč v kameni můžete na tomto místě spatřit dodnes. A pozor, skutečně se jedná o meč ze 12. století. Na rozdíl od bájného Excaliburu však nečeká na to, až jej někdo vytáhne. Zde vše fungovalo spíše opačně. Zásadním okamžikem není vytažení meče z kamene, nýbrž jeho zaražení do kamene. Vy uvidíte meč přikrytý plexisklem, to ale na jeho zajímavosti nic nemění. Místní samozřejmě rádi mluví o tom, že Artušovská legenda o Excaliburu má původ právě zde. Je to spíše nepravděpodobné, ale kdo ví. Přijeďte se podívat sami a možná právě vy přijdete téhle záhadě na kloub.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz