Hlavní obsah
Cestování

Ostrov Kos má vše, co očekáváte od řecké dovolenkové destinace

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ostrov Kos reprezentuje Řecko tak, jak jej všichni milujeme

Řecký ostrov Kos byste na mapě našli nedaleko tureckého pobřeží v souostroví jménem Dodekanés. Pro dovolenkáře se jedná o vpravdě dokonalou destinaci. Historie, příroda a krásné pláže. To je Kos.

Článek

Proč je Kos tak zajímavý?

V absolutním počtu zákazníků ostrov Kos trochu zaostává za destinacemi jako je Rhodos nebo Santorini. Přesto se ale vyplatí jej navštívit. Na Kosu totiž najdete velmi široké spektrum aktivit a míst, které lze navštívit. Nechybí zde samozřejmě krásné pláže, na ty se podíváme později. Kromě nich vám zde ale nebudou chybět ani památky a další zajímavá místa.

Vynechat byste samozřejmě neměli samotné hlavní město ostrova Kos nesoucí stejné jméno. Osloví vás svojí krásnou přístavní promenádou i úzkými uličkami z nichž nejznámější je asi ta s restaurací Fish house vedoucí z náměstí Eleftherias. Ujít si ale nesmíte ani římské divadlo, hradní bránu nebo agoru pocházející ze 4. století před naším letopočtem. Samostatnou kapitolou je potom městský hrad. Před vstupem do jeho areálu se nezapomeňte zastavit u takzvaného Hippokratova stromu. Strom je zasazen na místě, kde přednášel zakladatel medicíny. Hippokratovy stopy pak můžete sledovat také do chrámu Asklepion, který lze považovat možná za vůbec první nemocnici v historii.

Foto: Pixabay

Ostrov Kos, to jsou i památky

Zajímavá místa, ale nejsou jen ve městě Kos. Fascinující je například zřícenina hradu Pyli, která leží na konci cesty, jež je sama o sobě zajímavou túrou střední náročnosti. Ze zříceniny je krásný výhled na celou severní oblast ostrova. Kousek od pobřeží leží malý ostrůvek jménem Kastri. Bez větších problémů na něj lze i doplavat a stojí na něm malý ale ikonický kostelík Agios Nicolaos, který zdobí nejednu publikaci o ostrově Kos.

Asi 25 minut jízdy od města Kos se potom nachází vesnička Zia, která nabízí jedinečnou atmosféru a některé z nejlepších taveren či kaváren na ostrově. Zážitek stejného typu na vás čeká i v zátoce Mastichari. Atmosféra rybářské vesnice v kombinaci s krásnými plážemi je skutečně jedinečná.

Pláže na ostrově Kos

Na Kosu není samozřejmě nouze ani o nádherné pláže. O pláži Mastichari byla již řeč, pojďme se proto podívat i na ty ostatní. Rajská pláž (Paradise Beach) leží asi deset minut jízdy z Kefalosu a kromě jemného bílého písku a průzračně modré vody nabízí také přírodní zajímavost v podobě bublin vyvěrajících z mořského dna, kterého vytváří malou přírodní vířivku. Místo, kde k vývěru dochází, je označeno bójí.

Foto: Pixabay

Pobřeží ostrova Kos

Další pláží, která stojí za zmínku je tzv. Velbloudí pláž (Camel Beach). Jedná se o odlehlou pláž, která leží stranou hlavního turistického ruchu. Již to samo o sobě z ní činí velmi zajímavé místo. Lidí zde bude přece jen méně, a protože se pláž nachází na březích zátoky, nebude vás většinou obtěžovat ani vítr.

Jedinečná je pláž Therma, i v jejím případě se jedná o pláž stranou hlavních letovisek. Unikátní jí dělá především geotermální vývěr, který se mísí s mořskou vodou a v přírodním bazénu zde díky tomu dosahuje teplota vody až 45 °C.

Závěr

Ostrov Kos je zkrátka Řecko v tom nejlepším smyslu. Má v rukávu pro každého něco, a to z něj činí ideální destinaci pro rodinnou dovolenou. Blízkost Turecké riviéry dělá z Kosu i dobrý výchozí bod pro ty, kdo spíše než plážovou dovolenou, preferují aktivnější způsob cestování a poznávání světa.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz