Hlavní obsah
Cestování

Pasohlávky na březích Nových Mlýnů: rekreace i poznání

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Hoppi CZE, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Vodní nádrž Nové mlýny, Jižní Morava

Jedinečné vodní dílo Nové Mlýny ležící ve stínu Pálavských vrchů jsou vyhledávaným místem i mezi rekreanty. Celá oblast toho nabízí opravdu hodně.

Článek

Vodní nádrž Nové Mlýny

Nové Mlýny jsou jménem pro vodní soustavu tří na sebe navazujících přehradních nádrží. První z nich je Horní Mušovská, po ní následuje Věstonická, a nakonec Novomlýnská přehrada. Tato jihomoravská kaskáda vznikla v letech 1975 až 1989.

Hlavní motivací pro stavbu takového vodního díla byla snaha o proměnu místní lužní krajiny na vysoce výnosnou zemědělskou půdu. Z dnešního pohledu je takovýto přístup samozřejmě poněkud kontroverzní, pravdou ale je, že Nové Mlýny sami o sobě vytvořily jedinečný ekosystém, a především Věstonická nádrž je dnes hnízdištěm mnoha vzácných ptáků.

Kromě toho se jedná o oblíbenou rekreační oblast, kam se lidé vyrážejí bavit, koupat, provozovat vodní sporty, nebo si užívat klidu při rybolovu. Při pobytu u Nových Mlýnů mohou navíc objevovat i řadu historických míst a památek.

Foto: Daniel Baránek, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Věstonická nádrž, prostřední ze tří částí vodního díla Nové Mlýny

Pasohlávky a Horní Mušovská nádrž

Ze tří zmíněných nádrží je právě Horní Mušovská určena k rekreaci. V obci Pasohlávky je velký autokemp a najdete zde i známý aquapark Aqualand Moravia. Pokud ale dáváte přednost přírodnímu koupání, zůstanete spíše ve zmíněném kempu. Až vás omrzí koupání nebo jízdy na skluzavkách, můžete se nalodit na vyhlídkovou loď a prohlédnout si nádrž a její okolí přímo z paluby.

Lidé v kempu oceňují dobře udržované písečné i travnaté pláže s postupným vstupem do vody. V kempu se bude jistě líbit i milovníkům historie. Ti si totiž budou moci říct, že táboří na stejném místě jako římští legionáři císaře Marca Aurelia před dvěma tisíci lety.

Věstonická nádrž

Jak již její název napovídá, tato prostřední přehrada omývá břehy i u obce Dolní Věstonice. Ty jsou po celém světě známé jako místo, kde byl nalezen vůbec nejstarší keramický umělecký předmět, který lidstvo zná. S koupáním zde moc nepočítejte. Na ostrůvcích leží totiž přírodní rezervace sloužící právě jako hnízdiště ptáků celé řady druhů. Na jednom z ostrůvků leží také kostel svatého Linharta. Jedná se o nesmírně fotogenické místo, současně je kostel poslední stojící stavbou zaniklé vesnice Mušov, která padla za oběť stavbě vodního díla.

Foto: RamseyCZE, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Kostel svatého Linharta, poslední stavba zatopené obce Mušov

Novomlýnská nádrž

Poslední ze tří přehrad, Dolní Novomlýnská, tvoří areál, který je opět určen pro rekreační koupání, nebo sportovní rybolov. Také je ale v okolí této nádrže celá řada zajímavých turistických tras a nebudete zde mít nouzi ani o možnost provozovat většinu běžných vodních sportů.

Obec Pasohlávky

Vraťme se nyní přímo do obce Pasohlávky. První zmínka o ní pochází ze 13. století, ale i moderní historie byla pro obec velmi turbulentní. Jelikož zde žilo před válkou převážně německé obyvatelstvo, které bylo následně vysídleno. Nejzajímavější kulturní a historickou památkou je místní kostel svaté Anny a také klasická barokní socha Jana Nepomuckého. Vynechat nesmíte ani expozici Římané na Moravě.

Závěr

Pokud se rozhodujete, kam v rámci letošního léta zavítáte, rozhodně se zamyslete i nad možností vyrazit právě k nádržím Nové Mlýny. Možnosti ubytování nabízí třeba právě Pasohlávky odkud budete následně vyrážet i za poznáním jedinečné historie tohoto kraje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz