Hlavní obsah
Cestování

Po stopách seriálu Vlak dětství a naděje: seriálová legenda se natáčela v Lokti i na Moravě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vlasta Fišrová, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Náměstí v Lokti, kde se odehrávala řada scén prvních dvou epizod

Seriál Vlak dětství a naděje režiséra Karla Kachyni s Helenou Růžičkovou a Stanislavem Zindulkou v hlavních rolích patří k tomu nejlepšímu, co u nás bylo v 80. letech natočeno. Kde seriál vznikal?

Článek

Výlet do pohraničí

Seriál začíná v nejmenovaném pohraničním městečku, kde se postupně rozhořívá nacionalistické běsnění sudetských Němců. I když v seriálu jméno městečka zmíněno není, natáčení probíhalo v Lokti, jihozápadně od Karlových Varů. I v seriálu mohlo tedy jít i o Loket, který byl po mnichovské dohodě skutečně postoupen Německu. Z města vidí diváci nejčastěji dnešní náměstí Tomáše Garrigue Masaryka a několik přilehlých ulic.

Vy si v Lokti zajděte také na známý hrad založený již ve 12. století a nezapomeňte si prohlédnou dochované části opevnění nebo barokní sloup Nejsvětější trojice na zmíněném náměstí. Během prvních dvou dílů odehrávajících se v pohraničí se setkáme i s nádražím. Jedná se o nádraží Nejdek pocházející z roku 1870. Nejdek najdete asi 20 km severně od Lokte.

Foto: Simon Legner (User:simon04), CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Nádraží Nejdek z roku 1870

Praha jako Brno

Na konci druhé epizody jsme svědky toho, jak rodina pošťáka Pumplměho prchá z pohraničí do Brna. Dočkáme se proto také záběrů na katedrálu svatého Petra a Pavla, tím ale role skutečného Brna v seriálu téměř končí. Městské záběry se totiž natáčely z velké části v Praze.

Z hlavního města se v seriálu objevuje nejčastěji Braník, případně Nové město či Vyšehrad. Z významnějších míst je možné spatřit jednu budovu Lékařské fakulty Univerzity Karlovy ve Studničkově ulici, Nemocnici na Františku či Dejvické nádraží. Zajímavým místem, které přímo láká k fotografování jsou schody na křižovatce ulic Votická a Květná na Vinohradech. Známá scéna se odehrává na Žižkovském nákladovém nádraží, které je však dnes přestavováno v rámci developerských projektů.

Zmíněný brněnský záběr potkají diváci ve třetí epizodě. Zatáčkou na křižovatce ulic Jeronýmova a Porhajmova zde projíždí tramvaj. Mimo Prahu se podíváme také ve chvíli, kdy Helena Růžičková s malou Věrkou přijíždějí do Zaječic s cílem získat na venkově nějaké potraviny. Zaječické nádraží zde představuje stanice v obci Červené Pečky západně od Kutné Hory. Zaječické vinné sklípky zase představovaly ty v obci Petrov u Hodonína.

Závěr

Je vidět, že během natáčení museli tvůrci procestovat celou řadu lokalit od západních Čech po jižní Moravu. Vy si svůj výlet raději rozdělte. Rozhodně se ale nezapomeňte na seriál znovu podívat, jedná se totiž o skutečný klenot naší seriálové tvorby.

Je přitom velmi zajímavé, že ačkoliv obsahuje i trochu dobové propagandy, skončil na několik let v trezoru a vysílán byl až v lednu 1989 a to ještě mimo hlavní vysílací časy a bez jakékoliv reklamy. Důvod byl prostý: režisér Kachyňa a scénárista Dušan Hamšík totiž odmítali jakkoliv upravit hlavní postavu pošťáka Pumplměho, který byl legionářem a prvorepublikovým vlastencem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz