Hlavní obsah
Cestování

Přehrada Trnávka: den u vody můžete spojit s návštěvou zámku Červená Řečice

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Aktron / Wikimedia Commons CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Vodní nádrž Trnávka u Červené Řečice a Želivy

Mezi městy Pelhřimov a Humpolec je na řece Trnava vybudována vodní nádrž. Ta je citlivě zasazená do okolní přírody, a i když je její hlavní účel jiný, jedná se o skvělé místo ke koupání.

Článek

Vodní nádrž Trnávka

Pokud byste chtěli Trnávku (někdy též Želiv) najít na mapě úplně přesně, budete potřebovat objevit obce Želiv a Červená Řečice. Nádrž totiž vyplňuje prakticky celý prostor mezi nimi. Zbudována byla v letech 1977 až 1981 a postavena byla především proto, aby na řece Trnavě, která je jedním z přítoků Želivky, zachytávala tzv. splaveniny. Jedná se o materiál přirozeného původu, který tvoří koryto vodního toku a bývá řekou unášen. Protože je Želivka významným zdrojem pitné vody pro Prahu a okolí, je zajištění její čistoty velmi důležité. V žádném případě to ale neznamená, že by Trnávka měla být snad špinavá. Je tomu přesně naopak, vodní nádrž má vodu čistou a není proto divu, že je oblíbeným místem pro rekreaci.

Foto: Dezidor, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Trnávka nabízí krásné travnaté pláže

Kolem přehrady je několik velmi pěkně udržovaných pláží, které jsou navíc lemovány lesy, v jejichž stínu se lze schovat před prudkým sluncem. Většina pláží má navíc příjemně pozvolný vstup do vody, takže jsou vhodné i pro rodiny s dětmi, nebo nepříliš zdatné plavce.

V okolí vodní nádrže Trnávka je i celá řada pensionů. Mnohé z nich umí zájemcům zařídit i různorodé vybavení na vodní sporty, cyklistiku apod. Kromě koupání je Trnávka ideálním místem také pro rybolov. Pokud si někdo z vás vzpomene, že na Trnávce potřeboval speciální rybářský lístek, pak pro něj máme dobrou zprávu. Pro Trnávku už neplatí nutnost pořizovat si speciální povolenky, platí pro ně ty místní, běžné. Chytat ryby můžete kdekoliv kromě prostoru pláží.

Okolí vodní nádrže

Turisté, kteří chtějí poznat vodní nádrž i jinak než jen z pláže, mohou vyrazit po červené turistické značce, která vede podél vodní nádrže. Turistických tras je v okolí ale mnohem více. Kromě krásné přírody na nich můžete poznávat i místní bohatou historii.

V obci Želiv na východním okraji nádrže můžete navštívit místní klášter, jehož barokní přestavbu neprovedl nikdo jiný než Jan Blažej Santini. V 50. letech 20. století sem zase komunistický režim svážel zadržené kněží a řeholníky zatčené v rámci tzv. Akce K.

Foto: Vlach Pavel, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Nynější podoba kláštera Želiv

Od loňského léta mohou navíc lidé navštívit i zámek Červená Řečice, který najdou naopak na západní straně vodní nádrže. Tento renesanční zámek zde dlouhá léta chátral i přes to, že jde o jediný renesanční zámek v celé České republice, který měl plnit i pevnostní funkci. Po několikaleté rekonstrukci, kterou provedl soukromý majitel, je zámek přístupný veřejnosti a způsob jeho rekonstrukce je hodnocen velmi vysoko i odborníky a památkáři. Kromě prohlídky nádvoří či fasád je zde samozřejmě i expozice v interiéru.

Zámek býval sídlem pražských arcibiskupů, a právě jejich komnaty patří k tomu nejzajímavějšímu, co je zde k vidění. Nechybí ani archeologická expozice, a dokonce ani videomapping.

Jednodenní výlet k vodní nádrži Trnávka, která je velmi příjemným koupalištěm, je tedy možné doplnit i o návštěvu zajímavého zámku. Máte tedy k dispozici další tip na letní výlet v oblasti Pelhřimovska.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz