Hlavní obsah
Cestování

Proč je dovolená na Kefalonii tou nejlepší v celém Řecku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Kefalonia nabízí opravdu úchvatné scenérie, třeba tu s pláží Myrthos

Největší z Jónských ostrovů nechybí v nabídce mnoha cestovních kanceláří. I přesto si ale udržuje svůj autentický ráz a s dovolenou zde chybu rozhodně neuděláte.

Článek

Kde hledat Kefalonii

Spolu s ostrovem Zakynthos tvoří Kefalonie dvojici oblíbených dovolenkových destinací v oblasti Jónských ostrovů. Kefalonie je o něco větší než Zakynthos, na rozdíl od něj zde ale budete mít pocit, že turistů je tu přece jen o něco méně.

Jméno dal ostrovu bájný řecký hrdina Kefalos a podle legendy patřil mezi jeho potomky i neméně slavný Odysseus, který měl na Kefalonii vládnout. Právě Kefalonie byla totiž podle všeho bájnou Ithakou, tedy nikoliv Ithaka dnešní, která leží nedaleko. V dalších staletích se ve vládě nad ostrovem vystřídala celá řada civilizací. Kefalonie byla ovládaná Římany, byla součástí byzantské říše, 300 let zde vládli Benátčané a několik desítek let také Britové.

Foto: Pixabay

Západ slunce nad Kefalonií

Za druhé světové války zde zase došlo k bojům mezi německými a italskými vojsky poté, co Itálie přešla na stranu spojenců. Právě tuto dobu zobrazuje slavný film Mandolina kapitána Corelliho, který Kefalonii opět zpopularizoval. Při popisu historie ostrova nesmíme zapomenout ani na silné zemětřesení z roku 1953, které zničilo prakticky všechny domy na ostrově.

Co je na Kefalonii k vidění

Oproti řadě jiných řeckých ostrovů je Kefalonie mnohem zelenější a na ostrově je mnoho lesů. Není tu nouze ani o relativně vysoké kopce. Vnitrozemská jezera zase dokážou vykouzlit scenérie jiného typu. Na Kefalonii se rozhodně nevyplatí ležet jen u moře. Pěší túry po ostrově jsou skvělou volbou pro aktivní turisty.

Ti budou jistě rádi i za širokou nabídku sportovních a adrenalinových aktivit. Půjčit si zde můžete kánoi, paddleboard i potápěčské vybavení, nechybí ale ani vyjížďky na plachetnici, vodní lyžování nebo jízda na koních. A když jsem zmínili potápění: pod vodou je toho k vidění také víc než dost. Potkáte se zde s velkými želvami nebo vrakem italské lodi.

Vynechat asi nebudete chtít návštěvu hlavního města Argostoli s živým přístavem a bohatým nočním životem. Dojít můžete i k zajímavému místnímu majáku. Z dalších výletů byste si neměli nechat ujít Dračí jeskyni. Podle pověsti zde dříve žil skutečný drak, dnes se sem chodí obdivovat krápníková výzdoba a jeskyně je využívána také jako jedinečný koncertní prostor.

Mimo Argostoli je nejvýznamnější historickou benátský památkou hrad Assos z 16. století, z nějž je velmi hezký výhled na ostrov. Dále je zde také klášter Panagia Atros z 8. století, který byl vybudován ve výšce 750 metrů a výhledy odtud skutečně berou dech. Typickou aktivitou turistů na Kefalonii jsou i okolní ostrovy Lefkada, Zakynthos či Ithaka. Na všechny z nich se lze pohodlně dopravit lodí.

Foto: Pixabay

Ostrov Kefalonia je skvělou dovolenkovou destinací

Pláže na Kefalonii

Velkou výhodou pláží na ostrově Kefalonia je jejich většinou pozvolný vstup do vody. Pláže jsou většinou písečné a co je úplně nejlepší, nebývají tak přeplněné jako pláže jinde. Není překvapením, že pláže na Kefalonii jsou označovány za jedny z nejkrásnějších v Řecku a nejednou pronikly i do žebříčků celosvětových.

Za vůbec nejkrásnější pláž na Kefalonii je považována Myrthos Beach známá právě z filmu Mandolína kapitána Corelliho. Jedná se o oblázkovou pláž v romantické zátoce. Dojet autem můžete na nedaleké parkoviště a ani z její přístupností to není tak zlé. Jedinou malou nevýhodou může být přece jen prudší vstup do vody. Pláž je na druhou stranu vybavena stánkem s občerstvením a službu zde vykonává plavčík. Právě z této pláže jsou k vidění ty nejkrásnější západy slunce.

Závěr

Proč je tedy Kefalonie tak skvělou destinací pro dovolenou? Je to díky tomu, že nabízí kombinaci krásné přírody čistého moře, bohaté historie i řadu útulných taveren. To vše navíc v poklidnějším tempu než na většině dalších velkých řeckých ostrovů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz