Hlavní obsah
Cestování

Řecký ostrov Marathonisi: nejen karety obrovské vás dostanou na kolena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ostrov Marathonisi

Do Řecka míří každoročně tisíce Čechů, mnozí z nich poněkolikáté. Bez ohledu na to, kolikrát jste již v Řecku byli, pořád je tam co objevovat. Co třeba malý ostrov Marathonisi, nazývaný Želví?

Článek

Seznamte se s ostrovem Marathonisi

Malý, neobydlený ostrov Marathonisi leží jižně od řeckého ostrova Zakynthos ve známém zálivu Laganas. Kromě fotogenického skalnatého výběžku a panenské přírody zde najdete i jeskyně, a především pak karety obrovské. Ostrovu Marathonisi se neřekne jinak než Želví ostrov a jezdí se na něj dívat tisíců turistů ročně. Na severním cípu ostrova se potom nachází překrásná písečná pláž, kde se dá vykoupat.

Ostrov Marathonisi leží mezi dvěma poloostrovy Vassilikos a Keri. Pokud budete chtít ostrov vidět předtím, než na něj vyrazíte, vydejte se na pláže Agios Sostis nebo Laganas, právě zde vás budou od ostrova dělit přibližně tři kilometry.

Foto: dronepicr, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Marathonisi: Želví ostrov

Příroda na Marathonisi

Ostrov Marathonisi je královstvím přírody. Nežijí na něm žádní lidé. Naopak, přírodní rezervace, která je na ostrově zřízená, má za cíl chránit hnízdiště zmíněné karety obrovské i vzácné tuleně středomořské, kteří se zde také vyskytují. Turisté by z těchto důvodů neměli opouštět prostor pláží. Oficiálně je pro návštěvníky zapovězená zóna začínající pět metrů od linie moře směrem ke středu ostrova. V době líhnutí malých karet jsou na ostrově přítomní i strážci.

Je to právě neobydlenost ostrova a jeho krásná příroda, které jsou největšími lákadly pro turisty. Ti ale musí počítat s tím, že se zde rozhodně nepotkají s žádným barem, nebo občerstvením. Pokud se tedy rozhodnete na želví ostrov vydat, nezapomeňte si s sebou dostatek tekutin. A protože na plážích se do stínu nikde neschováte, mějte pro jistotu i pokrývku hlavy. A jak se vlastně na ostrov dostat?

Doprava na Marathonisi

První možnost představují malé taxi lodě, které k Marathonisi vyjíždějí z různých pláží Zakynthosu. Jedna jízda trvá asi 15 minut a vyjde přibližně na 12 až 15 euro na osobu. Pokud chcete být flexibilnější, je možné si nějakou loď dokonce pronajmout. Na výběr budete mít jak loď s kapitánem, tak loď, kterou si odřídíte sami. V případě malých motorových člunů a vzhledem k blízkosti Želvího ostrova od Zakynthosu nepotřebujete žádnou licenci. Motorové čluny se pronajímají většinou za cenu 80 až 100 euro na čtyři hodiny.

Foto: Dionysisa303, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Mláďata karety obrovské se líhnou i na ostrově Marathonisi

Ostrov Marathonisi má rozměry zhruba 800 × 300 metrů a svým tvarem připomíná z jedné strany želvu. Přezdívku mu dal právě tento fakt, nikoliv tedy karety obrovské. Pobřeží ostrova je skalnaté, najdete zde ale také dvě malé, zato však opravdu krásné pláže. Hlavní pláž je pokrytá bílým pískem a je považována za jednu z nejkrásnějších v celé oblasti Zakynthosu. Pláž druhá se nachází na opačné straně ostrova a je tvořena spíše oblázky.

Zajímavostí je několik jeskyní, které představují atrakci sami o sobě. Některé výletní lodě mohou do jeskyní zajíždět, vydávají se tam i potápěči. Vhodné podmínky pro šnorchlování jsou koneckonců kolem celého ostrova. Je ale třeba počítat s tím, že lodí je tady opravdu hodně a hrozí nebezpečí úrazu.

Fauna a flóra ostrova

O želvách a tuleních již byla řeč. V obou případech se jedná o chráněné a ohrožené druhy, lidé by se tak měli na ostrově opravdu chovat k přírodě co nejšetrněji. Část ostrova je porostlá typickými borovicemi, najdou se zde i olivovníky, a dokonce také duby.

Kdy na ostrov vyrazit

Pokud chcete vidět nejen želví ostrov, ale i želvy samotné, v oblasti Zakynthosu budete mít slušnou šanci. V období kdykoliv od května do října lze mluvit o vhodné době pro pozorování želv. Obecně samozřejmě platí, že letní sezóna v Řecku znamená především davy turistů. Stojí proto za zamyšlení, zda nevyrazit třeba již v červnu. Zvláště na místech jako je ostrov Marathonisi to může být hodně znát.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz