Hlavní obsah
Cestování

Rejvíz jako srdce Jeseníků: pomáhejme a příští rok poznejme těžce zkoušený kraj

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: MOs810, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Naučná stezka v přírodní rezervaci Rejvíz

Jeseníky jsou nyní v centru ničivé katastrofy, která bude mít dopad na celý kraj. Nyní je třeba pomáhat přímo, skrze sbírky. Až se situace uklidní, je ale na místě podpořit kraj také návštěvou.

Článek

Kraj kolem Rejvízu

Osada Rejvíz je v celém Slezsku tou vůbec nejvýše položenou. Její historie není až tak dlouhá jako u řady jiných obcí u nás. Rejvíz byl přitom založen až v roce 1768. To však neznamená, že by v místním kraji nežili lidé již předtím. Dokladem budiž třeba zřícenina hradu Koberštejn, který zde strážil hranici a nedaleké zlaté doly již ve 13. století.

V 19. století Rejvíz zažíval ekonomický i společenský vzestup poháněný především těžbou železné rudy. Ta nevydržela navěky, ale již na přelomu 19. a 20. století si Rejvíz našel jinou oblast, která jej dostala zpět na výsluní a do povědomí lidí v celé naší zemi. Touto oblastí byl a stále je turismus. Oblast v okolí Rejvízu, které se koneckonců často říká stejně, je považována za vůbec nejkrásnější v celých Jeseníkách. Pojďme se nyní podívat na to, co všechno návštěvníkům nabízí.

Foto: Czeva, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Velké mechové jezírko v přírodní rezervaci Rejvíz

Přírodní rezervace Rejvíz

Z pohledu přírodovědců a obecně všech milovníků přírody je rezervace Rejvíz především velmi cenným rašelinným ekosystémem, který je domovem mnoha vzácných druhů rostlin i živočichů. Narazit zde můžete třeba na masožravou rosnatku, nebo vzácné druhy čolků. Naprostá většina návštěvníků poznává rezervaci skrze procházku po naučné stezce vedoucí k asi nejznámější lokalitě celé rezervace, tzv. Velkému mechovému jezírku.

Jak tomu u stezek na rašeliništích bývá, i tato cesta vede po dřevěném povalovém chodníku. Naučná stezka je sice zpoplatněna, vstupné je ale opravdu spíše symbolické. Stezka je tři kilometry dlouhá a nenáročná. Vydat se sem můžete klidně i s kočárkem. Jen pozor na to, že otevřeno je zde pouze od května do října.

Zmíněné Velké mechové jezírko je nejvýznamnějším místním rašeliništěm, vrstva rašeliny zde dosahuje síly až tří metrů a v celých Jeseníkách je pouze jedna jediná navštěvovanější atrakce, kterou je samozřejmě Praděd.

Středověký strážní hrad i válečný hřbitov

V oblasti Rejvízu můžete navštívit i dvě památky vojenského charakteru. V první řadě je to již zmíněná zřícenina hradu Koberštejn. Ten sloužil ve 13. a 14. století jako strážní hrad dnes ji tvoří již jen asi desetimetrová obranná věž. I tak tvoří ale zřícenina prakticky dominantu celého okolí. Ani přístup ke Koberštejnu není nijak složitý, dovede vás sem spolehlivě zelená turistická značka.

Foto: Pudelek (Marcin Szala), CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Pohled na Jeseníky ze zříceniny Koberštejn

O významu oblasti svědčí i fakt, že před druhou světovou válkou začala být na nedaleké hoře Orlík stavěna Československá dělostřelecká tvrz. Po Mnichovu již samozřejmě dokončena nebyla, nedaleký tábor ale začali němečtí okupanti využívat jako tábor zajatecký. V průběhu války zde v nevyhovujících podmínkách zemřelo mnoho sovětských zajatců. Od roku 1948 je zde na místě hřbitova zbudováno pietní místo. A zájemci o vojenskou historii jistě nevynechají ani poměrně velkolepý pomník místním obětem první světové války z roku 1929.

Další zajímavá místa

Míst, která stojí za vidění, je zde ale mnohem více. Třeba nedaleké a vskutku impozantní skalní útvary se jmenují Kazatelny a za své jméno vděčí údajně husitům, jejichž kněží odtud podle pověstí kázali. Kazatelny leží na žluté turistické trase.

V roce 1909 byla zřízena Rejvízská lurdská jeskynějako jedna z mnoha kopií jeskynní svatyně ve francouzských Lurdách. Ta rejvízská po druhé světové válce zpustla a obnovena byla až ve 21. století.

Za zmínku stojí též studánka, Bublavý pramen ležící asi dva kilometry od Rejvízu, opět po žluté turistické značce. Svoje jméno dostala studánka podle vzduchových bublin, které jsou pro ni typické. Voda v této studánce je považována za mimořádně čistou a kvalitní. Určitě vám tak přinese vítané osvěžení.

Závěr

Návštěva kraje okolo osady Rejvíz je velkým zážitkem pro všechny milovníky přírody i příznivce historie. Až zde na jaře nebo v létě budete, určitě však nezapomeňte sestoupit do nedalekého Jeseníku, v těchto dnech tak těžce zkoušeného.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz