Hlavní obsah
Cestování

Saranda a Ksamil: méně známé klenoty albánského pobřeží

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Pláže v jižní Albánii jsou opravdu krásné

Albánie se již pevně usadila v seznamu destinací oblíbených dovolenkáři. Většina cestovních kanceláří však nabízí spíše severní část, především Durres. Nejkrásnější pláže je ale třeba hledat na jihu.

Článek

Letovisko Ksamil

Malebné přímořské letovisko v jižní části albánského pobřeží nedaleko řeckých hranic je tím typem dovolenkové destinace, kterou dokáže ocenit celá rodina. Nabízí totiž nádherné pláže i tyrkysově modré moře, stejně jako zajímavé památky a v neposlední řadě velmi pohostinné místní obyvatele. Ať se sem vydáte v rámci organizovaného zájezdu nebo jako individuální turisté, nepochybně zde strávíte dny, na které budete dlouho vzpomínat.

Městečko Ksamil vyrostlo na základech malé pastevecké vesničky, avšak díky své poloze jej na konci minulého století začal objevovat i turistický ruch. Vyloženě masovému turismu se ale Ksamil dokáže alespoň do jisté míry bránit. Samotné městečko je spíše menší, poklidné a bez divokého nočního života, současně však bez významnějšího historického centra. To není nutně na škodu, neboť okolí vám tento nedostatek vynahradí.

Co je však skutečně jedinečné, jsou místní pláže. Ty jsou ne náhodou považovány za jedny z nejkrásnějších v celé Albánii. Pláží je zde hned několik a prakticky na sebe navazují. Dočkáte se na nich křišťálově čisté vody, příjemného písku i kompletní infrastruktury v podobě barů, restaurací či obchodů. Pláže v Ksamilu však mají ještě jednu velkou výhodu. Budete z nich mít výhled na malé Ksamilské ostrůvky. Známý je především ostrov Dvojčata vzdálený od pobřeží asi 500 metrů. Jedná se vlastně o dva malé ostrůvky spojené úzkou šíjí, kde najdete krásné koupání a pláže. Doveze vás sem vodní taxík nebo jakékoliv jiné plavidlo, které si v Ksamilu zapůjčíte.

Foto: Artur Malinowski, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Ksamilské ostrovy nedaleko pobřeží

Nabídka sportů typu vodní lyže, kurz potápění apod. je zde samozřejmostí. I když jsme ale zmiňovali, že Ksamil nepatří mezi obří letoviska, neznamená to, že byste zde byli na plážích sami. U moří je lidí hodně a kapacita pláží bývá naplněna.

Z výletů lze doporučit jednodenní cestu do národního parku Butrint. Od Ksamilu je vzdálený jen asi deset minut jízdy. Celý den ale potom můžete strávit pozorováním stovek druhů ptáků nebo třeba želv. Další přírodní zajímavostí je studený krasový pramen Syri i Kalter a oblíbené jsou také vodní výlety na Korfu. Zájemci o historii mohou vyrazit do blízkého letoviska Saranda, kde na ně čeká řada unikátních památek.

Letovisko Saranda

Asi 15 km severně od Ksamilu leží větší a živější letovisko Saranda. I toto letovisko bylo ještě nedávno ospalým městečkem, které turistický ruch proměnil v moderní sídlo plné hotelů a všeho ostatního, co se s turistickým ruchem pojí. I zde najdete městskou pláž, tentokrát spíše oblázkovou. V okolí je pak několik dalších pláží, které nabízí o poznání klidnější zážitek. Je ale třeba vyrazit sem zapůjčeným autem nebo taxíkem. Jednou takovou pláží je Bunec a druhou potom pláž u vesnice Lukova, která je obzvláště ceněna pro svoji krásu a klid.

Foto: Pixabay

Západ slunce nad Sarandou

V Sarandě není nouze o restaurace, bary a rušný noční život. Zapomenout proto nesmíme ani na albánskou kuchyni, která je zajímavou kombinací balkánské a středomořské gastronomie. Za ochutnání určitě stojí tave elbasani. Jedná se o pečené jehněčí nebo skopové maso s kořeněnou omáčkou obsahující cibuli, papriky, rajčata i sýr. Oblíbené je také pete. V tomto případě jde o jídlo na způsob pizzy nebo slaného koláče z kynutého těsta plněného masem, sýrem, či třeba fazolemi.

Zkrátka nepřijdou ani milovníci památek. Kromě návštěvy místního archeologického muzea mohou vyrazit na turecký hrad Lekures z 16. století, odkud jsou nádherné výhledy na město a celé pobřeží. Podobný zážitek nabízí i nedaleký klášter Hagioi Saranta (klášter Čtyřiceti svatých) postavený již v 5. století. V průběhu druhé světové války byl bohužel těžce poškozen a vy tak navštívíte skutečně spíše zbytky a ruiny. To ale nic nemění na významu a zajímavosti tohoto místa.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz