Hlavní obsah
Cestování

Skiathos: krásné pláže a milovníci letadel na evropském St. Marteenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ikonická scenérie na ostrově Skiathos

Letadla přistávající těsně za písčitou pláží jsou ikonická především pro karibský St. Marteen. Za podobnou podívanou, ale nemusíte jezdit tak daleko. Nabídne vám jí totiž také řecký ostrov Skiathos.

Článek

Ostrov Skiathos a jeho pláže

Jméno Skiathos nese jeden z menších řeckých ostrovů nacházející se v takzvaném souostroví Sporady v severní části Egejského moře. I přesto, že zabírá plochu pouhých 50 km čtverečních, jedná se o ostrov, který turisté navštěvují velmi často. A nemůže za to jen fakt, že právě zde se točil populární filmový muzikál Mamma Mia.

V nabídce cestovních kanceláří je Skiathos poměrně hojně zastoupený, tomu odpovídá i rozvinutá turistická infrastruktura. Lidé sem přijíždějí za typicky řeckými přírodními scenériemi i atmosférou letovisek, kde to žije až do rána. V neposlední řadě musíme zmínit, že na ostrov přijíždí i řada milovníků letadel, aby využili skvělé polohy přistávací dráhy místního letiště, respektive jeho přistávací dráhy, na kterou je od moře krásně vidět, a navíc prakticky z bezprostřední blízkosti. Kromě zmíněného letiště a hlavního města Skiathos se na ostrově nachází ještě několik letovisek.

Foto: Pixabay

Ostrov Skiathos

Exkurzi na ostrově začneme na jeho plážích, které jsou opravdu krásné a lákají k příjezdu turisty z celého světa. Tou vůbec nejznámější pláží je zde Koukounari. Ta je známá pro svůj čistý bílý písek i borovicový háj, který umí poskytnout tolik vítaný stín. Právě tato pláž je označována za jednu z nejhezčích v celém Řecku. Lákadlem je též její křišťálově čistá voda nebo kompletní turistické zázemí. Okolí pláže je plné restaurací a hospůdek. Z hlavního města Skiathos jezdí na pláž autobus, a to rovnou každých 30 minut. Pláží je na ostrově ale více.

Mezi další zajímavé pláže na ostrově patří Agia Eleny, Agia Paraskevy (oblíbená především milovníky vodních sportů) nebo známou Banana Beach. Seznam zajímavých pláží je samozřejmě mnohem delší. Ti, které láká koupání na prázdné pláži, mohou vyrazit například na Latariu. Právě sem je totiž možné dostat se pouze po moři. Na své si přijdou i příznivci nudismu, pro které je připravena pláž Xanemos. Z Lalaria Beach to zase není daleko k mořským jeskyním, které jsou tím možné nejznámějším z celého ostrova.

Jet, či nejet?

Dobrou zprávou je, že Skiathos není velký ostrov a během dovolené rozhodně stihnete prozkoumat jeho větší část. Pláže, které můžete střídat a pokaždé si užít trochu jinou atmosféru, již byly zmíněny. Skiathos má také zajímavé vnitrozemí pokryté krásnou přírodou a olivovými sady. Ve vnitrozemí také panuje oproti letoviskům na pobřeží velký klid a autentičnost. Za poznáním krás ostrova Skiathos se můžete vydat například autobusem, který má intervaly 20-30 minut a pokrývá většinu ostrova. Možné je samozřejmě i půjčení auta. S tím bez problémů dorazíte třeba ke klášteru Panagia Evangelistria nebo ke zřícenině hradu na severním pobřeží ostrova.

Foto: Pixabay

Jedna z pláží na ostrově Skiathos

Závěr

Otrov Skiathos je rozhodně zajímavou destinací jako stvořenou pro poklidnou a relaxační letní dovolenou. Tu si můžete obohatit o pozorování letadel přímo z pláže nebo přesuny z pláže na pláž a poznáváním těch nejlepších. K dispozici vám bude kompletní turistická vybavenost většiny pláží a okolí. V létě sem opět vyrazí celá řada turistů z Česka i ze zbytku světa. Pokud se k nim přidáte, chybu rozhodně neuděláte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz