Hlavní obsah
Lidé a společnost

Skutečný Bludný Holanďan: před osmi lety byla nalezena jachta s mrtvým kapitánem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: George Grie, Public domain, via Wikimedia Commons

Bludný Holanďan je označení pro loď, která pluje po moři bez posádky, která buď zmizela nebo zemřela.

Pověsti o plavidlech, jejichž posádku tvoří duchové, anebo jsou prázdná, se vyprávějí mezi mořskými vlky odnepaměti. Jednoho skutečného Bludného Holanďana ale námořníci skutečně objevili.

Článek

Mrtvý námořník

Na začátku roku 2016 se měl u filipínských břehů konat jachtařský závod, resp. proplouvali tudy účastníci závodu kolem světa. Někteří jeho účastníci si pak všimli plavidla, které se zdánlivě bez cíle pohupovalo na mořských vlnách. Loď měla zlomený stěžeň a patrná byla i další poškození. Jeden ze závodníků skočil do vody, doplaval k podivné lodi a vyšplhal se na její palubu.

Z paluby se potom snadno dostal do útrob lodi, kde na něj čekalo děsivé překvapení. Za stolem s radiostanicí seděl člověk, resp. jeho mumifikované ostatky. Vypadalo to, jako by se dotyčný zoufale pokoušel volat o pomoc, ale nikdo jej neslyšel.

Objev se udál v mezinárodních vodách a jachtaři proto oznámili svůj hrůzný nález německému velvyslanectví v Londýně a také americké Pobřežní stráži. Dále se ale nedělo nic. Loď se poté zjevila znovu asi o tři týdny později asi 60 kilometrů od filipínských břehů. Tentokrát se s ní setkali místní rybáři a loď si poté převzaly filipínské úřady a započalo vyšetřování.

Kdo byl oním nešťastníkem?

Co všechno v kajutě lodě filipínští policisté našli? Kromě samotného těla to byl dostatek dokumentů, aby bylo snadné identifikovat jeho identitu. Jednalo se o německého občana Manfreda Fritze Bajorata, kterému bylo 59 let. Šlo o nesmírně zkušeného námořníka, který na moři strávil podstatnou část svého života. V minulosti na něj také nevyrážel sám, ale plavil se se svojí manželkou.

Právě s ní se ale před několika lety rozešel. A aby toho nebylo málo, jeho životní láska dva roky po rozchodu zemřela na rakovina. V kajutě tak byla poházena celá řada fotografií zachycujících momenty ze šťastného období Manfredova života. A co je nejzajímavější, byl zde i dopis mrtvé manželce.

Příběh se začal dále zamotávat ve chvíli, kdy pitva ukázala na to, že muž zemřel přirozenou smrtí, konkrétně na infarkt, avšak jen asi 7 dní před prvním objevem. Jak je ale možné, že se za týden z těla stala doslova mumie?

Co konkrétně se na lodi stalo?

Podle všeho se Manfred Bajorat dostal s lodí do nějaké krizové situace, snažil se zavolat si pomoc, ale nepovedlo se mu to a současně jej v této situaci postihl infarkt. Fotografie a dopis manželce se smrtí jako takovou nesouvisí, muž zkrátka nedokázal na ženu svého života přestat myslet.

A mumifikace? Kombinace vysoké teploty, slané vody a slaného vzduchu to mohla dokázat, byť sedm dní je opravdu hodně „šibeniční termín“. Zdá se ale, že svoji roli sehrál i fakt, že tělo bylo na moři izolováno od hmyzu a dalších organismů, které by se na jeho rozkladu jinak podíleli. Ať tak či onak, zdá se, že moře je a vždy bude zdrojem neuvěřitelných příběhů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz