Hlavní obsah
Cestování

Tinos: ostrov bohů, umění i holubníků

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nikfran, Public domain, via Wikimedia Commons

Ostrov Tinos je v mnohém jiný, než to, na co jste v Řecku zvyklí

Ze tří tisíc řeckých ostrovů jich je obydlených necelých 170. Některé jsou turistickými centry, jiné na své objevení cestovním ruchem teprve čekají. Ostrov Tinos je někde na půli cesty.

Článek

Jedinečnost ostrova Tinos

V minulosti si tento malý ostrov v souostroví Kyklády v Egejském moři užíval výsadního postavení náboženského centra. Status poutního cíle sice nikdy neztratil a stále sem každoročně míří mnoho návštěvníků, oproti velkým turistickým centrům jde však o ostrov mnohem méně rušný.

Hlavní část přijíždějících návštěvníků tvoří totiž právě poutníci, z naprosté většiny Řekové. Je proto jasné, že atmosféra je zde zkrátka jiná než v letoviscích plných zahraničních turistů. I ti ale začínají ostrov pomalu objevovat. Není divu, je totiž skutečně zajímavý.

Foto: Zigomitros Athanasios, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Je libo procházku romantickými uličkami Tinosu?

Historické dědictví

Archeologové odhalili, že Tinos byl osídlen již ve druhém tisíciletí před naším letopočtem a prošel si podobným vývojem jako celá řada dalších středomořských ostrovů. V dnešní době jsou nejvýznamnější památky z benátského období. V této době byl Tinos mimo jiné i významným komunikačním uzlem. V dnešní době by to asi znamenalo, že jsou zde umístěna významná datová centra, v době benátské nadvlády šlo ale o to, že zde byl centrální bod holubí pošty. Dodnes zde můžete vidět stovky starých holubníků v podobě pravoúhlých věží s rozličným zdobením.

Obyvatelé ostrova Tinos (dnes jich je asi 10 000) byli vždy velmi zbožní. V antice zde byl chrám boha Dionýsa, dnes najdete po ostrově rozesetých asi tisíc kostelů. Není vlastně divu, že právě tady mělo v roce 1823 dojít ke zjevení Panny Marie. Na místě, kde byla o rok později nalezena její ikona, pak vyrostl kostel Panagia Evangelistria. Ten se nachází na poměrně strmém kopci, právě na místě, kde stával zmíněný Dionýsův chrám. Tento kostel je dnes nejnavštěvovanější památkou na celém Tinosu.

Zapomenout nesmíme ani na historicky významnou těžbu mramoru. Kámen z Tinosu byste našli v Buckinghamském paláci i v pařížském Louvru.

Foto: Hans Peter Schaefer, http://www.reserv-a-rt.de, Copyrighted free use, via Wikimedia Commons

Chrám Panagios Evangelistria na Tinosu

Co dělat na Tinosu

Již z předchozího odstavce je zřejmé, že ostrov Tinos bude vhodnou destinací především pro milovníky historie, ale pobyt si užijí i příznivci umění. Především sochaři, pro které je mramor hlavním materiálem, sem jezdí velmi často a mnozí zde po sobě zanechali zajímavá umělecká díla.

Pokud chcete skutečně poznat místní tradice, nenechte si ujít možnost vidět na vlastní oči náboženskou pouť k ikoně Panny Marie v kostele Panagia Evangelistria. Každoročně sem 15. srpna míří tisíce poutníků z blízkého i dalekého okolí.

Sportovně zdatnější turisté mohou vyšplhat na vrchol kopce Exomvourgo s výškou 640 m. n.m. Je z něj krásný výhled na souostroví Kyklády a až do roku 1715 zde byla pevnost, která však podlehla tureckému útoku. Na Tinosu pak najdete i mnoho dalších turistických tras, které vás provedou okolo kaplí, kostelů, větrných mlýnů, malebných vesniček i zřícenin starých obydlí.

A co pláže?

Nemusíte se rozhodně bát, že byste na Tinosu neměli k dispozici také krásné pláže. Právě naopak, každý si zde vybere tu svojí. Jsou zde pláže písečné, oblázkové, pláže přeplněné i opuštěné, s vybavením i bez něj. Z písečných pláží můžeme jmenovat například Agios Sostis, Kionia, Agios Romanos nebo známou pláž Pachia Ammos na jižním pobřeží ostrova. Nejoblíbenější oblázkovou pláží je zase Ormos Yannaki ze které se vám otevře na sousední ostrov Syros.

Na plážích v blízkosti hotelů můžete samozřejmě počítat s veškerým komfortem a infrastrukturou, chybět zde nebudou ani půjčovny potápěčského vybavení, surfů a podobně. Ostrov Tinos je zkrátka místem, které masový turismus ještě neovládnul. Vydejte se tam proto nejlépe ještě předtím, než se tak stane.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz