Hlavní obsah
Cestování

Toulovcovy Maštale: víc než jen další skalní město

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lubor Ferenc, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Skalní město Toulovcovy Maštale

Hledáte tip na výlet v Pardubickém kraji? Máte rádi stejnou měrou krásnou přírodu a zajímavou historii? Pak můžete vyrazit do oblasti nazývané Toulovcovy Maštale. Co všechno turistům nabízí?

Článek

Kde Toulovcovy Maštale hledat?

Toulovcovy Maštale jsou skryté v na rozhraní chrudimského a svitavského okresu, několik kilometrů jihozápadně od Litomyšle. Z geologického hlediska leží na rozhraní Českomoravské vrchoviny a tzv. České tabule. Důležité ale je, že lákají turisty ze širokého okolí i vyloženě zdaleka. Proč? Především pro svoji nevšední krásu.

Jedná se totiž o skalní město, tvořené pískovcovými útvary, které nabízí jedinečnou podívanou a doslova nekonečné možnosti pro objevování. A co je ještě lepší, platí to opravdu pro všechny. Ať už jste běžný turista, nadšený cyklista, nebo rodina s dětmi, v Toulovcových maštalích si každý najde to své.

Foto: Draceane, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Hrnčířova skála

Některé skalní útvary jsou natolik zajímavé, že mají i svá vlastní jména. Jedná se například o Hrad, Deštník či Liščí doupě. Také nejrůznější jeskyně či chodby mají svá jména: Kuchyně, Sklep, Myší díra, Zvon… Turistických stezek a cyklostezek je zde celá řada, stačí si jen vybrat. Ale mějte na paměti, že pohyb mimo značené stezky je zde zakázán.

Zajímavá historie

Při procházkách mezi pískovcovými velikány se možná budou turisté ptát, kde vlastně toto místo získalo svůj netradiční název. Kdo byl onen Toulovec? Podle pověsti šlo o loupeživého rytíře křestním jménem Vavřinec, který se zde se svojí bandou ukrýval. Ve skutečnosti bude ale asi pravdivější druhá varianta, podle níž byl rytíř Toulovec majitelem zdejšího panství a oblast věnoval Litomyšli, resp. místnímu špitálu. Není ale pochyb o tom, že v průběhu historie se zde nějaký loupežník ukrýval.

Ujít si rozhodně nenechte ani Toulovcovu rozhlednu, která se nachází nedaleko, a ze které získáte přehled o okolí. Milovníci historie jistě nevynechají ani návštěvu nedalekého zámku Nové Hrady ve východních Čechách z druhé poloviny 18. století. Tomu se přezdívá České Versailles a v České republice jde o poměrně unikátní komplex. V areálu se nachází také muzeum motokol nebo malá jelení farma. Také Novohradský labyrint jistě přispěje k tomu, že se výlet bude líbit celé rodině.

Foto: Ergane, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Zámek Nové hrady, jehož návštěvu byste neměli vynechat

Uprostřed labyrintu dokonce nechybí ani socha Minotaura. Ta nás pak tematicky vrací do samotných Toulovcových Maštalí. Na břehu Prosečského potoka u Zderaze stojí další zajímavá pískovcová socha, tentokrát má podobu zajíce v nadživotní velikosti. Nejde o žádnou moderní recesi, socha pochází již z 19. století

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz