Hlavní obsah
Cestování

Turistika pro odvážné: putování po nejděsivějších místech Česka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Strašidelných míst je u nás více než dost

Cílem výletů může být leccos. Někdo preferuje krásnou architekturu, jiný dává přednost vrcholům kopců. Co ale putování po strašidelných místech? Lákalo by vás?

Článek

Jeskyně Býčí skála

Výčet nejstrašidelnějších míst naší země začneme asi 15 km severně od Brna. Fakt, že je jeskyně největším zimovištěm netopýrů u nás, příliš děsivý není, to ostatní ale ano. V roce 1872 zde nalezl archeolog Jindřich Wankel jeden z nejzajímavějších a zároveň nejstrašidelnějších nálezů v historii naší archeologie.

Jednalo se o čtyři desítky koster pocházejících ze starší doby železné, tedy asi z 5. století před naším letopočtem. Jedna z teorií mluví o tom, že se jednalo o pohřeb jakéhosi velmože, se kterým muselo zemřít rituálním způsobem na čtyřicet dalších lidí. Novější teorie mluví sice spíše o dlouhodobě fungujícím pohřebišti, i tak je ale jeskyně opředena tajemstvím a jedinečnou atmosférou.

Foto: F.Krikava, Znojmo, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Býčí skála: obyčejné pohřebiště, nebo místo smrtících rituálů?

Hřbitov Bohnické léčebny

Hřbitov sousedící s psychiatrickou léčebnou v Bohnicích má pověst opravdu nepěkného místa. Za několik dekád jeho fungování na něm bylo pohřbeno na 4 000 lidí. Jednalo se o choromyslné všech věkových kategorií, od dětí po starce. Spolu s nimi zde leží i nejeden vrah či voják, který v zákopech první světové války přišel o rozum. Pohřbený je zde dokonce i ten, který první světovou válku odstartoval. Do neoznačeného hrobu byl uložen atentátník Gavrilo Princip. V dnešní době již hřbitov dávno nefunguje a jeho zchátralý stav mu přidává na děsivosti.

Hřbitov Velhartice

Je dost možné, že o velhartickém hřbitově jste na rozdíl od Bohnic nebo Býčí skály nikdy neslyšeli. Strašidelná pověst, která se k němu váže je však sama o sobě také velmi zajímavá. Pamatujete si báseň Svatební košile od Karla Jaromíra Erbena? V ní se nevěsta musí bránit duchovi svého zemřelého milence, který ji chce unést do světa mrtvých. Erben sám si ale podle všeho příběh nevymyslel, neboť je založený na pověsti právě z Velhartic. Na místě dnešního hřbitova měl kdysi proběhnout rituál oživení mrtvého, který následně unesl svoji bývalou milou do světa mrtvých.

Hrad Houska

Hrad Houska leží asi dvacet km od Mladé Boleslavi. Každoročně na něj zamíří tisíce turistů, a i když nějakou tu pověst o bílé paní nebo zazděné jeptišce má asi každý hrad, Houska je v tomto přece jen unikátní. Pověsti, které se k tomu hradu vážou, rozhodně nekončí u bílé paní procházející se po hradbách. Pod místní kaplí jsou prý katakomby ukrývající kostry bytostí, které rozhodně nebyly lidmi. A co víc, hrad samotný byl zbudován proto, aby střežil bránu do samotného pekla.

Foto: MartinVeselka, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Střeží hrad Houska vchod do pekla?

Kam dál?

Strašidelných míst opředených pověstmi je u nás samozřejmě víc. Co třeba Branišovský les u Českých Budějovic? V místních bažinách prý přebývají bytosti, které nejsou z tohoto světa. Za socialismu měla navíc do lesa spadnout jakási zářící koule a les potom rok hlídala armáda. Strašidla jsou doma i na zámku Lemberk nebo na hradě Kašperk. A co teprve taková Kostnice?

Možná ale není potřeba objíždět hrady a zámky a čekat na zjevení bezhlavého rytíře. Ta nejděsivější místa žádné pověsti nepotřebují. Vydejte se do Lidic, Ležáků nebo třeba do Terezína. Jestli na vás nedýchne hrůza tady, tak už nikde.

Foto: Pixabay

Chcete cítit skutečný děs? Zapomeňte na pověsti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz