Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Velká modrá díra u Belize: Když příroda stvořila dokonalost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: The TerraMar Project, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Velká modrá díru u pobřeží Belize

Budete-li prolétat poblíž pobřeží středoamerického Belize v dostatečně nízké výšce, nemůžete si nevšimnout dokonale kruhového útvaru obklopeného mořem. Jedná se o takzvanou Velkou modrou díru.

Článek

Co je Velká modrá díra?

Názvem Great Blue Hole, v překladu Velká modrá díra, se označuje vskutku jedinečný úkaz. Tmavě modrý kruh uprostřed světle modrého moře. Zdálo by se, že zde musela pracovat ruka člověka, avšak opak je pravdou. Tato scenérie je čistě přírodní. Jedná se o takzvaný závrt, tedy prohlubeň, která byla v minulosti zaplavena vodou.

V dnešní době je Velká modrá díra zapsána na seznam světového přírodního dědictví UNESCO a každoročně sem míří tisíce potápěčů, aby si vyzkoušeli ponor na jedno z nejzajímavějších míst na světě. Jak konkrétně ale tento útvar vznikl? A jak to tady pod hladinou vypadá?

Foto: dronepicr, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Vody Velké modré díry

Velká modrá díra podrobněji

Toto úžasné místo leží asi 80 km východně od pobřeží Belize, což je malý státeček s necelými 400 000 obyvateli, který je členem Commonwealthu. Jeho hlavou je tedy stále britský král Karel III., byť jde samozřejmě o funkci čistě formální. Belize je vyhledávanou destinací turistů z celého světa, neboť tropické podnebí a krásné pláže v kombinaci s památkami na Mayskou civilizaci vytváří dokonalou dovolenkovou kombinaci. Především potápěči si však nenechají ujít ani výlet k Velké modré díře, v průměru jich sem ročně dorazí na 200 000.

Velká modrá díra se nachází uprostřed atolu Lighthouse a má průměr 318 metrů a její hloubka činí 124 metrů. Podle odhadu vědců začala vznikat asi 150 000 lety. V té době byla hladina moře mnohem nížeji a existovala zde jeskyně krasového původu, u ní se však jednoho dne probořil strop a ve chvíli, kdy začala hladina oceánu stoupat, tedy asi před 15 tisíci lety, došlo k jejímu kompletnímu zatopení.

Objevování Velké modré díry

Do širšího povědomí lidí se tento útvar vypadající jako brána do jiného světa dostal v roce 1960. V tomto roce se zde totiž potápěl legendární podmořský výzkumník Jacques Cousteau. Od té doby sem míří nejen turisté a sportovní potápěči, ale také další výzkumné výpravy. V poslední době to byl například vnuk původního průzkumníka Fabien Cousteau spolu se známým miliardářem Richardem Bransonem. Díky jejich výpravě byly objeveny jedinečné podmořské krápníky nebo byla vytvořena první 3D mapa celé velké mořské díry. A jak to tedy pod hladinou vypadá?

V menších hloubkách je to zde takové, jak byste v tropech očekávali. Žije zde celá řada ryb hrajících různými barvami, potkat tady můžete mořské želvy nebo úžasné kapustňáky, což jsou nádherní mořští savci. Hojní jsou zde také žraloci několika druhů, především pak kladivouni. V hloubce asi 90 metrů však hojnost života končí. Zde totiž klesá obsah rozpuštěného kyslíku na příliš nízkou úroveň a přežívat mohou již pouze některé bakterie. V této hloubce také panuje absolutní tma.

Foto: Pixabay

V oblasti Velké modré díry jsou kladivouni běžní

Expedice Fabiena Cousteaua a Richarda Bransona potvrdila, že i přes čilý turistický ruch je oblast ještě poměrně nepoškozená, neznamená to ale, že by se zde stopy po působení člověka nenašly. Na dně průzkumníci objevili jak láhev od Coca-Coly, tak kameru GoPro. Navíc na dně lež minimálně dvě těla potápěčů, kteří zde v minulosti zahynuli.

Mimochodem, analýza sedimentů právě z Velké modré díry přidala další střípek do skládačky obrazu o kolapsu civilizace starým Mayů. Zdá se, že dlouhá sucha střídaná obdobími prudkých bouří k němu minimálně významně přispěly.

Závěrem

Přírodní úkazy jako je Velká modrá díra dokládají, jak úžasná a rozmanitá naše planeta je. Varují nás také před tím, že aktuální stav našeho životního prostředí není neměnný a v průběhu času dochází k jeho významným proměnám, které mohou tvář našeho světa zcela změnit. V tomto případě však tyto změny vedly k vytvoření skutečně jedinečné scenérie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz