Hlavní obsah
Cestování

Velký Javor je kousek od českých hranic a nabízí zábavu v zimě i v létě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Lanovka na Velký Javor je v provozu v létě i v zimě

Naši bavorští sousedé nabízí turistům celou řadu míst k poznávání a k zábavě. Za návštěvu stojí například hora Velký Javor a její okolí. Vyplatí se sem navíc přijet v zimě i v létě.

Článek

Kde hledat Velký Javor

Hora Velký Javor je s výškou 1456 m n. m nejvyšším vrcholem takzvaného Bavorského lesa i celé Šumavy. Nachází se přitom pouhých 7 km od české Železné Rudy, a zatímco v zimě zde funguje oblíbené lyžařské středisko, v létě zase k Velkému Javoru ve velkém míří milovníci horských rozhledů a pěších túr.

Hora Velký Javor má přezdívku Král Bavorského lesa. Je to poměrně příhodné pojmenování, neboť jeho vrchol tvoří čtyři různé skupiny skal, na něž se lze dívat jako na královskou korunu. Velký Javor je skoro celý zalesněný a hranice lesa končí až ve výšce kolem 1 400 metrů.

Léto na Velkém Javoru

Turisté, kteří přijedou k Velkému Javoru (Großer Arber) v létě, si určitě nenechají ujít nádherný výhled z vrcholu hory. Přehlédnout z něj lze celou Šumavu a v dálce budou vidět i rakouské Alpy. Na vrchol Velkého Javoru je možné vyjet kabinkovou lanovkou, ale dostanete se tam samozřejmě také pěšky. Cest je hned několik. Ta méně náročná vede od Velkého Javorského jezera a potrvá vám asi 1,5 hodiny.

Pěší túra vám umožní kochat se zdejší přírodou. Krásné je například velké ledovcové jezero zvané Javorské (Großer Arbersee). Samotný vrchol Velkého Javoru je poměrně rozsáhlý a jeho dominanty spojují cestičky. Najdete zde velký dřevěný kříž, řadu vyhlídek, ale také radarovou stanici, která byla původně vybudována v dobách studené války. Nyní však chrání i nás, neboť je součástí systému protivzdušné obrany NATO.

Foto: Pixabay

Velké Javorské jezero

Nechybí ani horská chata s restaurací. I v okolí hory je k dispozici celá řada turistických pěších tras různé náročnosti. Od těch odpočinkových až po ty náročné. Většina z nich vede přes smíšený les a horské pastviny. Tomu odpovídá i fauna a flora, které dobře známe i české části Šumavy. Vlci zde samozřejmě nechybí, ačkoliv setkání s nimi asi nezažijete.

O kráse a jedinečnosti této oblasti svědčí i fakt, že byla chráněnou krajinou oblastí vyhlášena již v roce 1939. Rozhodně se vyplatí popojet si ke zmíněnému Velkému Javorskému jezeru. Celé se dá totiž obejít krásnou nenáročnou procházkou, a i v tomto případě se vám naskytnou pohledy na krásnou přírodu.

Velký Javor v zimě

V zimních měsících funguje na Velkém Javoru lyžařské středisko, které taktéž uspokojí jak náročné lyžaře, tak začátečníky či děti. Na devíti sjezdovkách je zde 10 km tratí, které obsluhují tři lanovky a čtyři vleky. Obtížnost sjezdovek se pohybuje od modrých po černou.

Funguje zde šestimístná kabinková lanovka, dvě šestimístné sedačkové lanovky, tři vleky typu kotva a pro nejmenší lyžaře je zde připraveno pět pojízdných pásů o délce od 15 do 126 metrů. Všechny jsou umístěny v dětském areálu Arbar. Kromě lyžařských sjezdovek, jsou zde také sáňkařské dráhy. Samozřejmostí je kompletní infrastruktura včetně půjčoven vybavení lyžařských škol apod.

Foto: Pixabay

Zima na vrcholu Velkého Javoru

Oblast Velkého Javoru je zkrátka skvělým tipem na víkendový výlet v zimě i v létě. Z mnoha oblastí České republiky je to sem navíc co by kamenem dohodil. Například z Prahy je to sem necelé tři hodiny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz