Hlavní obsah
Cestování

Víte, co je borek? Na téhle naučné stezce to zjistíte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wacken, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Borkovická blata na Třeboňsku jsou jedinečnou přírodní památkou

Rašeliniště jsou nedílnou součástí typické české krajiny v celé řadě míst naší země. Těžba rašeliny je u nás stále významným odvětvím. Jinde ale již skončila a dnes jsou tato místa navracena přírodě.

Článek

Borkovická blata

Jižní Čechy byly historicky významnou lokalitou pro těžbu rašeliny a platí to dodnes. Na severním okraji Třeboňské pánve se rašelina těžila až do 70. let minulého století. Poté, co byla těžba ukončena, ale nebyla oblast naštěstí jinak poničena. Naopak nedaleko obce Borkovice u Soběslavi byla oblast těžby rekultivována a byla zde vytvořena přírodní rezervace Borkovická blata se zajímavou naučnou stezkou. Co vás zde čeká a nemine?

Příroda i historie těžby rašeliny

Historie Borkovického rašeliniště se začala psát již před více než 10 000 lety. V té době končila poslední doba ledová. S tím jako ledovce ustupovaly, začaly se v místech dnešního Třeboňska vytvářet mokřady a močály. Ty překypovaly životem a rostla na nich celá řada rostlinných druhů, mechů, hub apod. Poté co uhynuly, padaly do močálů, kde byl však nedostatek kyslíku na to, aby probíhaly standardní rozkladné procesy. Výsledkem byl vznik rašeliny ve vrstvě vysoké 6 až 8 metrů.

Lidé časem zjistili, že rašelinu mohou využít, například jako topivo. Již v 19. století proto začali s těžbou i u Borkovic. Toto jméno ale dostala obec až později. Je totiž odvozené od slova borek, tedy označení ručně vytěžené cihly rašeliny. Byla to tedy právě těžba, která dala obci jméno. Po druhé světové válce se zde potom rašelina začala těžit průmyslově. Jak již bylo zmíněno, těžilo se zde až do 70. let. V roce 1980 zde byla potom vyhlášená přírodní rezervace a brzy přibyla i naučná stezka.

Naučná stezka

Na asi 6 kilometrech trasy naučné stezky, která vede po prkenném chodníku nad vlhkým rašeliništěm, čeká turisty 31 zastavení s informačními panely, díky kterým se toho hodně dozví nejen o historii těžby rašeliny na Třeboňsku, ale i o místní fauně a flóře.

Foto: Czeva, Public domain, via Wikimedia Commons

Začátek naučné stezky Borkovická blata

Jen hub zde roste na 400 různých druhů včetně některých skutečně vzácných. Nechybí ale ani další významní zástupci rostlinné říše. Narazit zde můžete na kriticky ohrožené kapradiny, klikvu bahenní, několik druhů ostřice, ale i stromy jako je vrba, borovice či bříza.

Borkovická blata jsou také domovem mnoha živočišných druhů. Jedná se především o obojživelníky. Kromě běžných druhů zde žije i silně ohrožený čolek velký, skokan ostronosý a mnohé další. Z 50 druhů ptáků určitě stojí za zmínku například jeřáb popelavý, nebo čírka obecná. Tetřívka zde bohužel neuvidíte, zmizel již v 70. letech minulého století. Poletuje zde také velké množství hmyzu, jen druhů vážek je zde 36. A jako perlička na závěr výčtu místní fauny přijde los evropský, který je vůbec největším savcem v České republice.

Na stezku se vydáte od jejího začátku, který je asi 3 kilometry od obce Mažice. Auto můžete nechat na parkovišti poblíž. Celá stezka je vytvořena tak, aby jí bylo možné projít například s kočárkem. Jedná se o cestu nenáročnou, kterou lze doporučit opravdu každému. Problém nebudou představovat ani psi, nechte je ale raději na vodítku. Stezka je okružní a vy se proto vrátíte do výchozího bodu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz