Hlavní obsah
Cestování

Vyřezávání dýní není novodobým importem, dělali to už naši pradědové. Navštivte Dýňový svět

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Máte vyřezávání dýní za moderní import? Velký omyl!

Symbolů podzimu je několik. Někdo si představí barevné listí a jiný zase dýně. Pokud patříte mezi jejich obdivovatele, vydejte se za nimi do Dýňového světa. A předtím si o nich ještě něco přečtěte.

Článek

Vyřezávání dýní se u nás pěstovalo již před sto lety

Vyřezávání dýní máme spojené především s „americkým“ Halloweenem. To je v zásadě logické, přesto je třeba doplnit tento fakt o jistý komentář. V dnešní době vnímáme svátek Halloween trochu nesprávně, jako čistě komerční věc dovezenou z anglosaského světa v posledních třiceti letech. To je ovšem představa poněkud mylná. Jedná se o původní keltský svátek spojený s vírou v to, že se o konkrétní podzimní noci stírají rozdíly mezi světy živých a mrtvých.

V tuto noc se Keltové převlékali do kostýmů, které měli neživé návštěvníky našeho světa zastrašit. Tradice kostýmů přetrvala dodnes a dnešní podoba Halloweenu má s tou původní vlastně docela dost společného a odmítat jej jako čistě umělou a komerční věc není na místě. Původní pohanský svátek církev poté transformovala na dnešní „Dušičky“, ale ten v podobě Halloweenu v anglosaském světě přesto přetrval. A nyní se dostáváme k dýním, které byly a jsou jeho nedílnou součástí.

Když v 19. století i z českých zemí odcházeli lidé do Ameriky za lepším životem, psali potom domů svým příbuzným a známým a o Halloweenu jim vyprávěli. Nevynechali přitom ani zmínky o tom, že v Americe je tradicí vyřezávat dýně do podoby strašidel. A protože dýní u nás bylo v té době hodně, neboť byly na pěstování nenáročné, začaly se dýně dlabat i u nás. Nikoliv až po sametové revoluci v roce 1989, nýbrž v druhé polovině 19. století.

Zvyk se velmi rychle rozšířil po celých českých zemích a dýně se staly nedílnou součástí venkovských oslav nejen na přelomu října a listopadu, ale třeba i při průvodech masek na svátek svaté Lucie. Zdobení dýní ve velkém potom utnul nástup komunismu, neboť šlo o věc až příliš spojenou s anglosaským Halloweenem. V devadesátých letech se k nám proto zdobení dýní pouze vracelo, nebylo k nám zcela nově importováno.

Máte rádi dýně? Tak se vydejte do Dýňového světa

Dýňový svět na Statku u Pipků ve vesničce Nová Ves u Leštiny, asi 10 km od Golčova Jeníkova, je ideálním tipem pro podzimní rodinný výlet. Co na tomto místě najdete? Především jsou to dýně, stovky a stovky dýní sestavených do pyramid a mnoha dalších fantastických skulptur a tvarů.

Foto: Pixabay

Dýně všech tvarů i velikostí, i to uvidíte v Dýňovém světě

Ve stodole se navíc seznámíte i s desítkami druhů dýní, z nichž většinu jste pravděpodobně nikdy neviděli. Takové směsici roztodivných tvarů a barev určitě věnujte dostatek pozornosti. Dýni si zde můžete samozřejmě také vydlabat, všechny druhy potom též zakoupit.

Nechybí zde ani herní prvky ze slámy či domácí zvířata. Kontakt s nimi ocení především děti. Také místní restaurace s nabídkou dýňových dobrot včetně dýňového piva láká k návštěvě. Dýňový svět má letos otevřeno do 3. listopadu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz