Hlavní obsah
Lidé a společnost

Život na konci světa: kmen Warao statečně bojuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: majkelxx, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Malý příslušník kmene Warao

Řekne-li se Venezuela, části lidí se vybaví pětimilionová metropole Caracas, jiným zase politické patálie země a Hugo Chavez. Venezuela je ale také domovem prastarého kmene indiánů Warao.

Článek

Život u řeky Orinoko

Řeka Orinoko patří k největším veletokům celé Jižní Ameriky. Razí si cestu napříč celou zemí a představuje hlavní přírodní prvek celé Venezuely. Kromě toho představuje také domov pro řadu domorodých kmenů. Jedním z nich je lid Warao, v překladu to znamená „Lidé kánoí“, což samo o sobě naznačuje, jak moc jsou tito lidé s řekou spjati. Archeologické nálezy přitom ukazují, že tato skupina, která dnes čítá asi 40 000 lidí, žila v těchto místech již před nějakými 15 tisíci lety. Její život se za tu dobu změnil jen málo a největším výzvám čelí až dnes.

Foto: Pixabay

Řeka Orinoko, domov indiánů kmene Warao

Lid kmene Warao

Kdo vlastně jsou tito lidé? Na první pohled vás upoutá jejich robustní postava i to, že jejich muži jsou stejně jako ostatní indiáni bez vousů. Jak již bylo řečeno, řeka je pro ně velmi důležitá. Vždy šlo především o rybáře, ale i když zrovna neloví ryby, stejně budou od vody jen několik málo kroků. A když už svůj život dělí mezi souš a vodu téměř rovným dílem, proč by se oblékali, zvláště v tomto podnebí? Příslušníky kmene Warao zastihnete většinou jen v bederní roušce. Neznamená to ale, že by se jejich ženy nezdobily. Často na sobě mají nejrůznější doplňky z peří, náramky apod. Anebo ne…? Samozřejmě mluvíme o tradičním způsobu života kmene, který už pomalu mizí a žije jím jen velmi malá část příslušníků kmene.

Mezi sebou pak mluví svým vlastním jazykem nazývaným taktéž Warao a obživu jim kromě rybaření přináší sběr divokého ovoce nebo lov krabů a malých hlodavců. Významný zdroj obživy přinášejí Waraům také plody palmy moriche. Na březích řeky Orinoko žijí Waraové v malých vesničkách o asi 200 lidech. Každou z těchto vesnic vede některý vážený člen komunity. V tomto případě se vždy jedná o muže, na druhou stranu například místo pro stavbu nového domu vybírá vždy žena. Mezi jednotlivými vesnicemi se Waraové přesunují na kánoích a řeka Orinoko jim přitom slouží jako hlavní dopravní tepna.

Řeka samozřejmě neposkytuje domov jen Waraům, ale i mnoha druhům zvířat. Indiáni sdílejí své životní prostředí s krokodýly i jaguáry. Jejich sousedy jsou také jedineční amazonští říční delfíni, obří vydry, pralesní psi i všudypřítomní papoušci. I flora je typicky tropická s mangrovovými oblastmi i neprostupnou džunglí.

Foto: Pixabay

Krokodýli jsou další obyvatelé řeky Orinoko

Náboženství kmene Warao je založeno na vztahu s duchy, které nazývají Hebu. Duchové Hebu jsou různí, někteří Waraům pomáhají, jiní jsou zlí a někteří se o lidi vlastně nestarají. Manželství uzavírají Waraové poměrně brzy, vždy v době, kdy dosáhnou puberty. Pro kulturu Waraů jsou typické i jejich originální tance či hudba hraná na prastaré nástroje.

Waraové a civilizace

Ani Indiáni kmene Warao nejsou samozřejmě imunní vůči pronikání civilizace na své území. I oni dnes občas používají čluny s motorem. I oni se občas oblékají do západního oblečení. I oni se dívají na televizi. Přesto se ale musí civilizaci mnohdy bránit, neboť si chce vzít ještě mnohem víc. V sousedním Ekvádoru například Waraové zvítězili u soudu s vládou, která chtěla jejich kus pralesa poskytnout těžařům. Civilizace působí ale i nepřímo. Znečištěná voda v řece komplikuje rybolov. V roce 2008 také zemřelo 40 Waraů poté, co se nakazili vzteklinou od netopýrů.

Závěr

Nikdo dnes neumí říct, zda Waraové přežijí. Jednu bitvu s těžaři a vládou vyhráli, není ale pochyb o tom, že přijdou další. Mnoho mladých lidí si také zvolilo svoji budoucnost v civilizaci dobrovolně a odchází do měst, kde mohou využívat všech možností, které jim civilizace nabízí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz