Hlavní obsah
Názory a úvahy

Majetek jako dělitel jindy pevných rodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Máte pěkné rodinné vazby, navštěvujete se, jste spolu v kontaktu. Pak se ale prarodiče či rodiče rozhodnou rozdělit majetek ještě předtím než odejdou. A nebo přijde dědické řízení. Ustojí to vaše vztahy?

Článek

Myslím, že když každý zapátráme ve svém okolí nebo rodině, jistě se najde někdo, kdo řeší nastalou situaci. Rodiče se rozhodli darovat majetek ještě za života a ideálně rozdělit mezi sourozence. Jedináček si v tu chvíli zřejmě píská. A nebo dědictví.

Ale jak to udělat? Je tu byt, dům, chalupa, případně další možné nemovitosti, pozemky, …

Představte si rodinu, dvě děti. Jeden z rodičů v důchodovém věku zemře, dům zdědí druhý z manželů. Protože upřednostňuje jedno z dětí, přepíše mu onen dům i s pozemky. Druhé dítě ostrouhá. Jen proto, ze rodiči přijde, že si tenhle potomek žije lépe. (Obě děti mají své domy, partnery i zaměstnání.) Zde se nabízí otázka jak tohle otřáslo vztahy v rodině.

Anketa

Udrželi byste vztah s rodičem a sourozencem?
Ano, je to rodina.
0 %
Jen okrajově.
100 %
Spíš ne.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 3 čtenáři.

A co dělení majetku když jsou rodiče ještě před důchodem a rozhodnou se část darovat už teď? Zděděný dům, pozemek nebo kus vlastni zahrady ke stavbě. Pak je to dle mého na domluvě v rodině. Přece jen - dobrá komunikace je základem pro spoustu věcí.

Jak byste popsali vaší zkušenost s dělením majetku nebo dědictvím?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz