Hlavní obsah
Sport

Zlomený Ronaldo a Rolls Royce jako prémie. 4 příběhy katarského šampionátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: unsplash

Mistrovství světa, jako jedna z nejsledovanších sportovních událostí, přirozeně budí emoce a vytváří podhoubí pro zrod neobyčejných lidských příběhů. Pojďme se ohlédnout za právě proběhlým šampionátem a připomenout si ty nejzajímavější z nich.

Článek

Rolls Royce od prince

Jedním z úvodních zápasů byl papírově nerovný duel Argentiny a Saudské Arábie. Kurz sázkových kanceláří na výhru asijského celku se pohyboval okolo hodnoty 30:1, což značí obrovskou nepravděpodobnost takového výsledku. Tipéři, kteří to riskli, ale mohli oslavovat, neboť tým pod vedením Messiho prohrál 1:2. Bouřlivě oslavovali i saudští fotbalisté, kteří ve své domovině získali status hrdinů. Nejenže tam bylo následující den po zápase vyhlášeno celonárodní volno, ale princ členům týmu slíbil darovat luxusní vozy značky Rolls Royce jako prémii. Jestli saudští fotbalisté našli odvahu si na svůj výkon i vsadit, mohl se jim tento zápas opravdu vyplatit. Další překvapení se jim přichystat ale nepovedlo. Polsko i Mexiko je převálcovalo a Saudé tak vypadli již ve skupině.

Pád titána

819 gólů a další stovky asistencí. Takové skóre nastřádal za svou pohádkovou kariéru Cristiano Ronaldo. Fotbalista, který je znám svou neuvěřitelnou pílí a přísnou disciplínou, prožívá mizernou sezónu. Ronaldo byl od mládí zvyklý být středobodem týmu, jenže v Manchesteru United trávil většinu času na lavičce, což pro jeho obří ego bylo neskousnutelné. V situaci, kdy se stále více hlasů ptalo, jestli má v 37 letech stále na to hrát na světové špici, vyrazil pokořit tu největší fotbalovou metu – vyhrát mistrovství světa. A opět skončil na lavičce, odkud sledoval mladíka Ramose, jak exceluje na „Ronaldově“ postu. Po čtvrtfinálové prohře s Marokem Cristiano odchází do šatny. V slzách a sám, bez poháru a bez klubového angažmá.

Avokádová hlava

Nečekaným aspirantem na medaile letošního mistrovství se stalo Maroko, které se probojovalo mezi nejlepší čtyřku přes takové soupeře, jakými jsou Belgie, Španělsko a Portugalsko. Strůjcem úspěchu byl v Evropě neznámý trenér Valíd Radžradžuí, který repre převzal teprve 31. srpna letošního roku. To vše k nelibosti mnoha místních novinářů, kteří mu dali hanlivou přezdívku Avokádová Hlava. Marocký tým založil svou hru na disciplinované obraně a až do semifinálového souboje s Francií jim žádný protivník nedokázal vsítit branku. Na tento hvězdný tým byli ovšem i Maročané krátcí a skončili těsně pod vrcholem. Pro africkou zemi se však jedná o fantastický úspěch a Radžradžuí se svým výkonem jednoznačně přihlásil o evropské angažmá.

Ať žije král

Je lepší Messi nebo Ronaldo? To je otázka, nad kterou se fanoušci fotbalu dohadovali desetiletí. Tito dva borci se stínili téměř dokonale. Podobný počet gólů, asistencí i titulů v Lize mistrů. Oba dosáhli na vrchol svého kontinentálního mistrovství, ale ani jeden z nich se ještě nedotkl poháru pro vítěze světového šampionátu. Asi nebyl fanoušek fotbalu, který by si nepřál, aby se tyto dvě ikony potkaly ve finále a jednou provždy rozsekly dohady, který z nich je král. Do finále dorazil ovšem pouze jeden z nich a báječným individuálním výkonem, dvěma góly a proměněnou penaltou v rozstřelu navrch dotáhl svůj tým až na vrchol. Ať žije Messi, ať žije král.

Argentinský útočník se navíc netváří, že by plánoval odejít do důchodu, ani do toho reprezantačního. Nechal se slyšet, že by si ještě rád užil hraní fotbalu jako mistr světa a rozhodně se nedá říct, že by měl své místo v základu PSG jenom za zásluhy. Messi, který je o dva roky mladší než Ronaldo, stále zůstává fotbalovým fenoménem. Budoucnosti se naštěstí nemusíme bát, například Lionelův pařížský kolega Mbappé ve finálovém zápase svým hattrickem dokázal, že má po fotbalových úspěších také hlad a pokud se mu budou vyhýbat zranění, snad se jednou stane stejnou ikonou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz