Hlavní obsah
Aktuální dění

Brněnské Velikonoce zdobí maxivejce z Chorvatska a pomlázky tu plete Francouz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Na Velikonočních slavnostech si každý najde něco - od obří kraslice, přes popis lidových zvyků až po ochutnávku moravských vín, řemeslného piva či jiných dobrot.

Velikonoční slavnosti se letos na brněnském náměstí Svobody konají už potřinácté, a to až do 31. března.

Článek

I když nejsou tak opulentní, jako zdejší Adventní trhy, přesto si tu ve čtyřech desítkách stánků přijdou na své gurmáni i příznivci lidových tradic.

Kromě kraslic všeho druhu, speciálně pak těch zdobených tradičními moravskými technikami, kuřátek, jehňátek a dalších symbolů vzkříšení, jsou v dřevěných chaloupkách k dostání i ošatky, ozdobné věnce či stuhy na pomlázky.

Nechybí ani pochoutky - od klobás a uzeného, přes méně tradiční makronky až po sýrové speciality. Samozřejmě jsou tu k mání i nápoje - třeba pro zahřátí, když se slunce schová za mraky a sem tam sprchne či dokonce lehce zasněží.

Foto: knihoMolka

Kraslice všeho druhu a všech technik

Velkou atrakcí, která neujde pozornosti malých, velkých i zahraničních návštěvníků, je maxikraslice, kterou zdobí výjevy ze všech čtyř ročních období. Dvoumetrovou malovanou krásku věnovalo před několika lety Brnu turistické sdružení Koprivnicko-križevackého kraje v Chorvatsku. Dělá to tak každoročně, ale pokaždé si vybírá jiné evropské město. Brno dostalo tu svou v roce 2018 a od té doby nesmí na slavnostech nikdy chybět.

Foto: knihoMolka

2 m vysoká kraslice s výjevy z celého roku

Pokud ale zatoužíte po těch nejstylovějších pomlázkách a sami si na jejich pletení netroufnete, zaběhněte na nedaleký Zelný trh. Tam je hned ve třech velikostech nabízí rodák ze země galského kohouta - Francouz Thierry.

Už před časem zapustil kořeny v moravské metropoli a spolu se svou partnerkou má pro zájemce k dispozici nepřeberně druhů výrobků z proutí. Od malých košíčků - tak akorát pro caparty na koledu, až pro velké koše, třeba na úrodu voňavých jablek.

Nechybí ani poctivé kukaně pro slepice, aby v nich snášely ta nejlepší velikonoční vajíčka a hlavně - má naprosto nepřeslechnutelné řehtačky, které se kromě „klapotání“ od velikonočního čtvrtečního večera až do sobotního poledne, než se „vrátí zvony z Říma“, dají využít třeba i při povzbuzování oblíbeného hokejového manšaftu.

Foto: knihoMolka

Pružné a krásně nazdobené pomlázky patří neodmyslitelně k Velikonočnímu pondělí

Součástí Velikonočních slavností jsou i vystoupení folklórních souborů a cimbálových kapel. V sobotu 30.3. a v neděli 31.3. je pak připravena přímo na náměstí Svobody velikonoční výtvarná dílna. Od 15 do 17 hodin do ní mohou zavítat nejen děti, ale i dospělí, kteří se chtějí přiučit něco z tradičních technik a potěšit své blízké vlastnoručně vyrobeným překvapením.

Foto: knihoMolka

Dřevěné kraslice jsou téměř nerozbitné

Pokud by vás pro změnu lákal „lov na vajíčka“, pak se vypravte na nedaleký hrad Špilberk. Od čtvrtka 28. 3. až do pondělí 1.4. tu můžete hledat speciální maxivajíčka vymalovaná dětmi z brněnských škol a zájmových sdružení. Celkem jich bude kolem hradu schováno 20. Kdo všechny najde a označí do speciální hrací karty, může se těšit na malou odměnu. A doprovázející dospělí se mohou odměnit půllitrem zeleného piva.

A mimochodem, víte, že se v Brně odehrává i půvabná velikonoční pohádka o zvonu, který zabloudil cestou z Říma? Můžete si ji doma pustit třeba, až budete zdobit vajíčka: Zvony bez věží cinkat neumějí. Napínavá velikonoční pohádka | Rádio Junior (rozhlas.cz)

Pro podrobnější informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz