Hlavní obsah
Finance

2 způsoby, jak by akcie Alibaba mohly vytvořit obrovskou hodnotu pro investory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Společnost Alibaba by se mohla konečně dostat na udržitelnou trajektorii, protože zavádí řadu strategických kroků.

Článek

Akcie společnosti Alibaba (BABA) zažívaly v posledních dvou letech těžké období, protože společnost čelila klesajícímu růstu a rostoucí konkurenci. Přesto se technologický konglomerát nevzdává. Alibaba nedávno oznámila řadu kroků ke zvýšení hodnoty pro akcionáře. Zejména dva strategické kroky by mohly investorům přinést významnou hodnotu. Pojďme se na ně podívat.

Alibaba je příkladem obrovského úspěchu Číny v posledních dvou desetiletích. Tento technologický konglomerát byl založen jako firma zabývající se elektronickým obchodem a v průběhu let vybudoval obchodní impérium zahrnující cloud computing, logistiku, fintech zábavu a další.

S jeho úspěchem však přišel i jeho největší nepřítel: velikost. Její obrovské rozměry způsobují, že je pro management nesmírně obtížné soustředit se na všechny různé složky společnosti, především proto, že mnoho těchto mladších podniků funguje v různých fázích růstu a s různými nuancemi.

Aby Alibaba tento problém vyřešila, rozhodla se rozdělit na šest obchodních jednotek a každé z nich dát svobodu jít vlastní cestou, včetně samostatného vstupu na burzu. Tato autonomie by mohla vést k lepšímu zaměření, rychlejší reakci na trhu, lepším pobídkám - a nakonec i k větší šanci na dlouhodobý úspěch.

Společnost poskytla více podrobností o restrukturalizačním plánu v nedávném čtvrtletním oznámení. Mezi nejdůležitější z nich patří: 1) úplné vyčlenění jejího podnikání v oblasti cloud computingu, 2) externí financování jejího podnikání v oblasti mezinárodního elektronického obchodu, 3) zkoumání možnosti IPO pro její logistické podnikání Cainiao a 4) provedení IPO pro společnost Freshippo.

Zatímco býci a medvědi by mohli diskutovat o výhodách a nevýhodách výše uvedeného plánu, já se ohledně tohoto plánu cítím docela optimisticky. Zaprvé, kompletní odštěpení cloudové divize znamená, že investoři mohou přímo vlastnit špičku čínského cloudového průmyslu. Mohli by také prodat akcie za hotovost a zacházet s nimi čistě jako s dividendou, pokud by si to přáli.

Vzhledem k tomu, že všechny tyto společnosti budou pokračovat samy, včetně kapitálového financování, uvolní se tím obrovské množství hotovosti z podnikání společnosti Alibaba v oblasti elektronického obchodování. Mateřská společnost může tuto uvolněnou hotovost použít k reinvesticím do dalších potenciálně výnosných podniků nebo jen na zpětný odkup akcií (o tom později).

Celkově by tento inteligentní krok mohl výrazně uvolnit hodnotu pro akcionáře.

Zpětné odkupy akcií ke zvýšení návratnosti pro akcionáře

Kromě strategické restrukturalizace Alibaba v poslední době intenzivně odkupuje své akcie. Za posledních 12 měsíců utratila 10,8 miliardy dolarů za zpětný odkup přibližně 129,8 milionu akcií ADS, což je přibližně 5 % jejích akcií v oběhu.

Společnost má mnoho výhod, když v průběhu času odkoupí své akcie zpět. Zaprvé to zvýší zisk na akcii (EPS), což může v dlouhodobém horizontu vést k vyšším cenám akcií. Za druhé, zpětný odkup akcií představuje daňově účinný způsob distribuce přebytečné hotovosti akcionářům.

Zpětný odkup akcií může být navíc rozumným využitím přebytečné hotovosti, a to hlavně v případě, že investiční příležitosti nejsou atraktivní nebo jsou akcie společnosti levné (o tom níže). Odkupem akcií se společnosti vyhýbají neoptimálním investicím, ale vracejí přebytečnou hotovost akcionářům.

Za fiskální rok 2023 (skončil 31. března) Alibaba vygenerovala volný peněžní tok ve výši 172 miliard jüanů (25 miliard USD), který by mohl ještě vzrůst, protože prochází výše zmíněnou podnikovou restrukturalizací. Vložení této přebytečné hotovosti do zpětného odkupu akcií v nadcházejících letech by mohlo investorům přinést obrovskou hodnotu.

Akcie by se mohly v dlouhodobém horizontu vyplatit

V posledních letech nebylo snadné být investorem do společnosti Alibaba, protože její akcie klesly o více než 70 % ze své historicky nejvyšší ceny 317 USD. I když je ještě brzy, nedávný krok společnosti Alibaba k zefektivnění jejího podnikání a velkému odkupu akcií by se mohl investorům, kteří jsou ochotni hledět dál než jen na nejbližší období, vyplatit.

A vzhledem k tomu, že se akcie obchodují za nízký poměr ceny k prodejní ceně 1,7 - oproti průměrné hodnotě 6,1 za posledních pět let - může být jejich držení dlouhodobě finančně výhodné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz