Hlavní obsah
Finance

3 dobré důvody, proč se zbavit akcií Lucid Motors

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz

Společnost Lucid Motors v poslední době poskytla investorům jen další a další důvody k nervozitě.

Článek

Akcie společnosti Lucid (NASDAQ:LCID) mají za sebou dlouhou cestu. Po IPO v roce 2021 investoři dychtivě nakupovali akcie LCID, čímž společnost Lucid získala 4,5 miliardy dolarů. Saúdští sponzoři společnosti Lucid poskytli kapitál v těžkých časech. Nový výrobce elektromobilů však ještě zdaleka nesesadil z trůnu společnost Tesla (NASDAQ:TSLA) nebo dokonce čínskou společnost BYD (OTCMKTS:BYDDY). Ve 4. čtvrtletí 2023 prodala společnost BYD 526 409 elektromobilů, zatímco Tesla 484 507 vozů.

Prodeje společnosti BYD stále rostou navzdory zpomalení prodeje elektromobilů. V lednu společnost prodala 205 588 elektromobilů. Tesla se nachází v podobné, situaci, růst se sice zpomalil, ale není sporu o tom, které značky patří mezi dominantní. Lucid se bude snažit získat podíl na trhu. V minulosti jsem o společnosti Lucid psal medvědí články a mé přesvědčení se zatím nezměnilo. Zde jsou 3 důvody, proč se zbavit akcií LCID a už se neohlížet zpět.

Propad trhu s elektromobily a akcie LCID

Trh s elektromobily prochází v posledních letech rychlou proměnou, protože do něj vstupuje stále více automobilek s novými modely a technologiemi. Nově se však objevují obavy, že poptávka v blízkém a střednědobém horizontu oslabí, protože vysoké úrokové sazby nadále ukusují ze spotřebitelských výdajů.

V této souvislosti by se investoři měli mít na pozoru před Lucidem, výrobcem luxusních elektromobilů, který čelí několika výzvám ve snaze stát se ziskovým a konkurenceschopným.

Větší výrobci elektromobilů, včetně General Motors (NYSE:GM) a Tesla, signalizovali varování ohledně vyhlídek širšího trhu v roce 2024. GM snížila výrobní cíle a Tesla ve svých výsledcích za 4. čtvrtletí varovala před prudkým zpomalením celkového prodeje v roce 2024.

Vrátím-li se ke svému komentáři k úrokovým sazbám, jedná se o významný determinant prodejů automobilů. Spotřebitelé, zejména ve Spojených státech, mají tendenci pořizovat si úvěry na automobily za účelem jejich nákupu.

V důsledku zvýšených úrokových sazeb se zdražily nejen směnky na automobily, ale také pojištění automobilů. Větší hráči mohou být schopni přečkat bouři, ale menší, specializovaní hráči, jako je Lucid, si pravděpodobně povedou špatně.

Konkurence roste

Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023 zanechaly dodávky společnosti Lucid mnoho důvodů k zamyšlení. Společnost oznámila, že dodala 1734 vozidel, což je o 10 % méně než ve stejném čtvrtletí předchozího roku. Celoroční dodávky vzrostly o 34 %, ale zpomalení ve 4. čtvrtletí varuje před budoucími čtvrtletími. Zdá se, že poptávka na trhu prostě není.

Výrobce luxusních elektromobilů stanovil výhled výroby na rok 2024 na 9000 vozů, což je však v meziročním srovnání s rokem 2023 sotva 7% nárůst. Pomalejší výroba znamená, že se zastaví i růst dodávek. Nabízí se otázka, kdy Lucid přestane být totálním vysavačem peněz.

Zatímco podle poslední rozvahy má společnost 3,9 miliardy dolarů v hotovosti a peněžních ekvivalentech, v roce 2023 také ztrácí 2,8 miliardy dolarů. Je těžké si představit, jak tato slábnoucí poptávka po elektromobilech udrží Lucid při spalování hotovosti.

Návratnost je mizivá

Nyní se věnujme výkonnosti ceny akcií společnosti. V roce 2023 klesla cena akcií společnosti Lucid o 38,4 %. Ani letošní rok nebyl k akcionářům společnosti Lucid přívětivý. Slabší poptávkové prostředí a neustálé spalování hotovosti společností vedlo k ještě prudšímu poklesu hodnoty ceny akcií. Akcie společnosti LCID zatím klesly o 28,3 %.

Možná si říkáte: „No, kdybych si koupil akcie společnosti Lucid před pěti lety, asi bych byl v pohodě, takže současná výkonnost společnosti Lucid nejspíš souvisí se současným trhem.“ V tomto případě se však jedná o pokles, který se projevuje v poklesu cen akcií. Bohužel ani to není pravda. Na pětileté bázi se akcie společnosti Lucid propadly ještě více - klesly o 69,5 %. Je záhadou, proč by drobní investoři drželi akcie s tak špatnou výkonností vzhledem k jiným příležitostem na trhu.

Co však zmatené není, je to, že Lucid byl pro spoustu současných držitelů pravděpodobně příšernou investicí a je pravděpodobně čas přejít na zelenější grafy. Tedy ke společnostem, které mají pomyslný lepší herní plán.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz