Hlavní obsah
Finance

3 důvody, proč si koupit akcie The Trade Desk, jako by nebylo zítřka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Tato rostoucí reklamní společnost si zaslouží prémiové ocenění.

Článek

Společnost The Trade Desk (TTD) vykazuje od své primární veřejné nabídky akcií (IPO) v září 2016 pozoruhodný růst. Počínaje cenou upravenou o rozdělení na přibližně 1,80 USD se hodnota této adtech společnosti vyšplhala na impozantní maximum 111,64 USD dne 16. listopadu 2021. Přestože hodnota akcií od té doby ustoupila a dnes se pohybuje kolem 92 dolarů, návratnost počáteční investice 20 000 dolarů v září 2016 by se v současném vyjádření rovnala solidním 1,02 milionu dolarů.

Přestože potenciální investoři mohou ve světle tak obrovského růstu pochopitelně váhat, společnost The Trade Desk nese atraktivní ocenění, které si zaslouží náležitou pozornost. Současné metriky ocenění – obchodování za 119násobek odhadovaného budoucího zisku a za 19násobek předpokládaných tržeb pro letošní rok – však jasně naznačují, že akcie společnosti nejsou levné.

Za pozoruhodným prémiovým oceněním společnosti The Trade Desk stojí potenciálně tři jednoduché důvody:

1. Společnost Trade Desk hraje v prostředí „otevřené internetové reklamy“ transformační roli. Zde se adtech systémy dělí především na platformy na straně prodeje (SSP), které pomáhají vydavatelům prodávat jejich reklamní inventář, a platformy na straně poptávky (DSP), které inzerentům usnadňují automatický nákup reklamního prostoru na více platformách.

Technologičtí giganti, jako jsou Google a Meta Platforms společnosti Alphabet, sdružují SSP, DSP a další reklamní služby. Tím, že své zákazníky zahrnují do svých uzavřených ekosystémů a reklamních sítí, však omezují dosah inzerentů na webové stránky a aplikace fungující v rámci „otevřeného internetu“. Tento internet odkazuje na webové platformy fungující mimo tyto rozsáhlé technologické ekosystémy.

V reakci na tento problém inzerenti a vydavatelé stále častěji využívají nezávislé SSP a DSP, přičemž společnost The Trade Desk, která je předním světovým nezávislým DSP, zaznamenala od svého vstupu na burzu značný růst. Její platforma Solimar, poháněná umělou inteligencí, umožňuje inzerentům využívat pro umisťování reklamy jejich vlastní data první strany a upustit od potřeby dat třetích stran. Kromě toho by nástroj OpenPath této společnosti mohl nakonec učinit SSP nadbytečnými, protože inzerentům poskytuje přímé spojení s vydavateli. Ve výsledku by společnost The Trade Desk mohla potenciálně i nadále narušovat pozici společností Google a Meta na reklamním trhu, podobně jako snaha společnosti Shopify odlákat online obchodníky od prostoru elektronického obchodování společnosti Amazon.

2. Strategický příklon společnosti The Trade Desk ke streamovaným videím podporovaným reklamou se ukazuje jako klíčový pro dlouhodobý růst. Společnosti Google a Meta do značné míry ovládají trh s reklamou pro stolní počítače a mobilní zařízení, ale jejich přítomnost na platformách pro streamované video zůstává rozptýlená. V důsledku toho řada služeb pro streamování videa, včetně lídrů v oboru, jako jsou Disney a Roku, integruje The Trade Desk pro reklamy do svého streamovaného obsahu. Předpokládá se, že tato cesta růstu výrazně poroste, protože další prémiové streamovací platformy zavádějí levné možnosti podpory reklam, aby přilákaly více zákazníků.

Podle údajů společnosti Tech Insights se předpokládá, že trh s reklamou v oblasti televizního vysílání v Severní Americe poroste v letech 2023 až 2027 složenou roční mírou růstu (CAGR) o 13 %. Tento nárůst by mohl významně přispět k pokračující expanzi společnosti The Trade Desk na zámořské trhy.

3. Společnost The Trade Desk vyzdvihuje své rostoucí příjmy a rozšiřující se marže. Od roku 2016 do roku 2023 rostly tržby společnosti tempem 46 %, EBITDA – zisk před započtením úroků, daní a odpisů – stoupal tempem 51 % a upravená EBITDA marže se rozšířila z 32 % na 40 %.

V letech 2023 až 2026 se předpokládá, že tržby porostou o 22 %, upravená EBITDA se zvýší o 26 % a upravená EBITDA marže společnosti dosáhne na konci tohoto období 44 %. Ačkoli tyto odhady provází nejistota, vedoucí postavení společnosti The Trade Desk na trhu nezávislých DSP, pokračující narušení trhu SSP a budoucí růstový potenciál na trhu CTV a maloobchodních médií posilují šance na dosažení nebo dokonce překonání těchto prognóz.

Na druhé straně se předpokládá, že společnosti Alphabet a Meta zaznamenají v letech 2023 až 2026 růst svých příjmů o 12 %, resp. 14 %. Tento rozdíl činí ze společnosti The Trade Desk potenciálně lákavou perspektivu v oblasti adtech pro investory hledající růstové příležitosti.

Souhrnně lze říci, že krátkodobá dynamika trhu by se mohla ukázat jako hlučná a akcie by mohly v nadcházejících čtvrtletích pokračovat v kolísavém vývoji, protože pozornost investorů se bude přesouvat mezi úrokovými sazbami, geopolitickými událostmi a blížícími se volbami. Bez ohledu na tyto krátkodobé výkyvy vypadají dlouhodobé vyhlídky společnosti The Trade Desk slibně, zejména proto, že stále více inzerentů hledá možnosti mimo uzavřené zahrady společností Google a Meta. Se stabilizací makroprostředí hodnota akcií společnosti The Trade Desk pravděpodobně poroste.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz