Hlavní obsah
Finance

3 největší investiční chyby Warrena Buffetta – a co se z nich může naučit každý investor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Flickr

Warren Buffett se každoročně v hojně čteném výročním dopise akcionářům dělí o finanční události ve firmě, vysvětluje svou investiční filozofii a sděluje perly moudrosti, které nashromáždil za 92 let svého života.

Článek

Investoři se k němu každoročně vracejí v naději, že si od „věštce z Omahy“ a jeho mimořádně úspěšné kariéry správce peněz něco odnesou. Ve verzi dopisu z roku 2022, která byla zveřejněna v sobotu, toho bylo dost. Buffett však rychle poukázal i na své nedostatky.

„V průběhu let jsem se dopustil mnoha chyb. V důsledku toho se naše rozsáhlá sbírka podniků v současné době skládá z několika podniků, které mají skutečně mimořádné ekonomické vlastnosti, z mnoha podniků, které se těší velmi dobrým ekonomickým vlastnostem, a z velké skupiny podniků, které jsou okrajové,“ napsal Buffett. „Po cestě zanikly i další podniky, do kterých jsem investoval a jejichž produkty veřejnost nechtěla.“

Buffett dále píše, že výsledky společnosti Berkshire „byly výsledkem asi tuctu skutečně dobrých rozhodnutí“ v průběhu 58 let.

Při vší úctě, je jich pravděpodobně o dost více. V duchu pokory se však podívejme na tři Buffettova nejhorší rozhodnutí a na to, co se z nich mohou investoři naučit.

Nákup společnosti Berkshire Hathaway

Během vystoupení v roce 2010 v televizi CNBC označil Buffett společnost Berkshire Hathaway za „nejhloupější akcie, které jsem kdy koupil“.

V roce 1962 Buffett vybudoval podíl v tehdy krachující textilní firmě, ale souhlasil, že své akcie prodá zpět majiteli Seaburymu Stantonovi za 11,50 USD za akcii. Když však Buffett obdržel nabídkový dopis od Berkshire, cena se změnila na 11 3/8 dolaru.

Buffett se cítil podrážděný a chtěl se pomstít. Místo prodeje začal akcie nakupovat, převzal kontrolu nad společností a Stantona propustil.

Kdyby je prodal, mohl si vzít peníze a investovat je do pojišťovnictví – což by nakonec stejně udělal a nastartoval by tím své obchodní impérium. Místo toho musel vynaložit roky a prostředky na oživení svého textilního holdingu.

„Nyní jsem věnoval velkou částku peněz do příšerného podniku,“ řekl Buffett později o nákupu. Vypočítal, že tato chyba stála 200 miliard dolarů.

Je nepravděpodobné, že byste byli v pozici, kdy byste koupili společnost ze zlomyslnosti, ale může se stát, že se budete rozhodovat při investování na základě emocí, ať už jde o nadšení z rizikové investice, o které si myslíte, že by vás mohla obohatit, nebo o strach, že klesající trh by mohl zničit vaše portfolio.

V každém případě je důležité udělat krok zpět a uvědomit si, že investování je dlouhodobá hra, nikoliv hra, která se odehrává při každodenních výkyvech trhu.

Být dobrým investorem „znamená naučit se nedovolit, aby se emoce staly největším nepřítelem vašeho portfolia,“ říká Sam Stovall, hlavní investiční stratég společnosti CFRA.

Chcete-li se dozvědět jako první o novinkách na trhu, zaregistrujte se k odběru našeho Ranního Burziána zde.

Rekordní chyba: Nákup bot Dexter

Buffett koupil americkou obuvnickou společnost Dexter Shoe v roce 1993, když přehlédl, že firma čelí tlaku zahraničních výrobců. „To, co jsem vyhodnotil jako trvalou konkurenční výhodu, během několika let zmizelo,“ napsal Buffett v dopise akcionářům v roce 2007.

K této chybě přispělo i to, že Buffett za společnost zaplatil 443 milionů dolarů v akciích Berkshire namísto hotovosti. Dnes by hodnota těchto akcií dosahovala 12 miliard dolarů.

„Jako finanční katastrofa si tato zaslouží místo v Guinnessově knize rekordů,“ napsal Buffett ve svém dopise akcionářům v roce 2014.

Možná nemáte akcie vlastní lukrativní společnosti, se kterými byste mohli obchodovat, ale pravděpodobně máte základní portfolio nízkonákladových, dobře diverzifikovaných fondů. Odklonit velkou část svých aktiv od svých hlavních investic a riskovat neznámou veličinu může být nebezpečný krok, říkají profesionálové v oblasti investování.

Pokud vaše sázka nevyjde, nejenže přijdete o peníze ze své investice, ale přijdete i o zisky, které byste měli, kdybyste se drželi plánu.

To neznamená, že nikdy nemůžete riskovat investici, která se vám líbí. Ale takový holding „by nikdy neměl být dominantní silou ve vašem portfoliu,“ říká Kenneth Lamont, senior manažerský analytik pro výzkum pasivních strategií ve společnosti Morningstar. Pokud se chystáte investovat do něčeho, jako je například módní tematický ETF, „neměli byste do něj vkládat peníze, které byste si v podstatě nemohli dovolit ztratit“.

Otálení před prodejem Tesca

Ke konci roku 2012 vlastnila Berkshire 415 milionů akcií britského potravinářského řetězce Tesco, což představovalo investici ve výši 2,3 miliardy dolarů. V průběhu následujícího roku, jak Buffett napsal ve svém dopise akcionářům v roce 2014, začal být na firmu „kyselý“ a prodal 114 milionů akcií.

Buffett si svou pověst investora (a miliardy dolarů) získal tím, že nakupoval velké společnosti a držel je dlouhodobě. Problém byl v tom, že Tesco se pomalu ukazovalo jako nepříliš skvělá společnost.

„V průběhu roku 2014 se problémy společnosti Tesco měsíc od měsíce zhoršovaly. Podíl společnosti na trhu klesal, její marže se snižovaly a objevovaly se problémy s účetnictvím,“ napsal Buffett. „Ve světě podnikání se špatné zprávy často vynořují sériově: S přibývajícími dny se setkáváte s jeho příbuznými.“

Berkshire nakonec prodala svůj zbývající podíl ve firmě a utrpěl ztrátu 444 milionů dolarů.

„Pozorný investor, je mi to trapné, by akcie Tesca prodal dříve. Udělal jsem velkou chybu, když jsem s touto investicí otálel,“ říká Buffett.

Ale i pro pozorné investory může být obtížné prodat akcie, které se potýkají s problémy a které se jim kdysi líbily. S kognitivním zkreslením známým jako „zakotvení“ se potýká téměř každý investor, říká Scott Nations, prezident analytické společnosti NationsShares zabývající se volatilitou investic a autor knihy „The Anxious Investor“.

„Pokud jste koupili investici za cenu X a nyní má hodnotu o 20 % nižší, je těžké zbavit se představy, že má hodnotu X,“ říká.

Místo toho, abyste investici přehodnotili a případně prodali, máte tendenci vyčkávat a, no, lenošit. To, co Nations navrhuje udělat, pokud takovou investici držíte, je vlastně přesně to, co udělal Buffett: Prodejte část svého podílu a „zjistěte, zda vám to nepomůže uvažovat jasněji“.

Tím, že mentálně přenastavíte hodnotu své neúspěšné investice, můžete získat jasnější pohled na její dlouhodobé vyhlídky. Jinými slovy, Buffett zde udělal správný krok. Jen ne dost rychle na to, aby se mu to líbilo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz