Hlavní obsah

5 nejlepších luxusních hodinek, do kterých je vhodné investovat v roce 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz

Přestože jsou hodinky určeny k tomu, abyste se jimi kochali na zápěstí, v posledních zhruba deseti letech prudce vzrostl počet lidí, kteří by na nich rádi vydělali peníze.

Článek

Svět luxusních mechanických hodinek nabízí lidem možnost vydělat poměrně slušné částky, pokud víte, do jakých hodinek investovat.

Pokud čas nehraje roli, můžete zvážit nákup a sledovat, co se s cenami stane v budoucnu. Pro tento seznam jsme však vybrali pět hodinek, jejichž hodnota vzrostla a které vypadají jako dobrá investice pro rok 2023.

1. IWC Ingenieur SL „Jumbo“ Ref. 1832

Foto: Burzovnisvet.cz

První hodinky na tomto seznamu jsou třetím výtvorem Géralda Genty ze slavné trilogie sportovních hodinek Genta. Hodinky IWC Ingenieur SL „Jumbo“ ref. 1832 byly představeny v roce 1976, tedy ve stejném roce, kdy Patek Philippe uvedl na trh model Nautilus. Gentův Ingenieur byl geniálním moderním pojetím inženýrských hodinek IWC, které byly poprvé uvedeny na trh v 50. letech 20. století. Genta vytvořil koncept hodinek, který dokonale odpovídal profilu tohoto inženýra. Hodinky mají 40mm kulaté pouzdro s integrovaným náramkem. Při tvorbě své trilogie Genta brilantně prozkoumal tvary: osmihranný pro Royal Oak, čtvercový pro Nautilus a kulatý pro Ingenieur. V podstatě všechny logické symetrické tvary použil pro tyto moderní sportovní hodinky.

Hodinky IWC Ingenieur nebyly tak štíhlé jako Audemars Piguet Royal Oak a Patek Philippe Nautilus. Důvodem je to, že pouzdro má antimagnetickou konstrukci, která chrání hodinky před silnými magnetickými poli, v nichž by inženýři pracovali. Uvnitř pouzdra IWC vybavila hodinky antimagnetickým samonatahovacím kalibrem IWC 8541ES, strojkem, který byl dokonalým společníkem pro daný úkol. Další inženýrské kouzlo najdete na přední straně hodinek, které se dodávaly v černém nebo šedém ciferníku, přičemž oba měly vzor inspirovaný grafickým papírem. Ten dodává ciferníku skvělou texturu a hloubku. Pokud si kupujete hodinky IWC Ingenieur SL „Jumbo“ ref. 1832, kupujete si kus jedinečné hodinářské historie. I když možná nejsou zdaleka tak populární jako Royal Oak a Nautilus, jsou součástí stejného odkazu Genta. Ceny hodinek Genta Ingenieur začínají zhruba na 28 000 USD a pohybují se na úrovni 35 000 USD. Vzhledem k historii a odkazu se zdá být jen logické, že tyto ceny časem ještě porostou.

Foto: Burzovnisvet.cz

2. Patek Philippe Ref. 5172G Chronograph

Foto: Burzovnisvet.cz

Vzhledem k astronomickým cenám Patek Philippe Nautilus a Aquanaut, se tyto hodinky prozatím jeví jako nejistá investice. Patek Philippe má však i jiné modely, které jsou stejně ohromující a také u kupujících oblíbené. Dobrým příkladem jsou hodinky Patek Philippe ref. 5172G chronograf. Model 5172G je oslavován mezi nadšenci značky Patek, kteří milují klasičtější stránku značky. Model 5172G je chronograf z bílého zlata s tmavě modrým číselníkem a řemínkem, který byl uveden na trh v roce 2019. Začátkem letošního roku značka představila druhou verzi, která má rovněž pouzdro z bílého zlata, ale je vybavena lososovým číselníkem a hnědým řemínkem. V tomto článku se zaměříme na model, který vyšel v roce 2019 a který si vede velmi dobře.

Pouzdro hodinek z bílého zlata o průměru 41 mm má tloušťku 11,45 mm, takže jde o poměrně štíhlý chronograf, který se velmi dobře nosí. Hodinky jsou vybaveny safírovým sklíčkem ve tvaru krabičky na přední straně pouzdra a zadní stranou pouzdra se safírovým sklíčkem, které vám poskytne skvělý výhled na úžasný manuální kalibr Patek Philippe CH 29-535 PS. Tento strojek je uměleckým dílem a je stejně fascinující jako přední strana hodinek. Když už jsme u toho, hodinky mají modře lakovaný ciferník s bílým zlatem s aplikovanými arabskými číslicemi. Detail, který se mi líbí, je styl tlačítek chronografu, která jsou inspirována legendárními hodinkami Patek Philippe 1463 „Tasti Tondi“ z 50. let 20. století. Hodinky jsou dodávány s odpovídajícím modrým koženým řemínkem, který díky své barvě vytváří krásné hodinky pevně zakořeněné v minulosti s moderním nádechem. Ceny hodinek 5172G v průběhu času postupně rostly, takže lze očekávat, že se budou pohybovat zhruba mezi 70 000 a 85 000 USD. Nepřekvapilo by mě, kdyby zejména spodní hranice tohoto rozpětí časem postupně stoupala.

Foto: Burzovnisvet.cz

3. Breitling Navitimer 806 1959 Re-Edition

Foto: Burzovnisvet.cz

Dalšími hodinkami na našem seznamu jsou hodinky Breitling Navitimer 806 1959 Re-Edition. Tato moderní předělávka klasických hodinek Navitimer 806 je skvělým modelem, který se při svém uvedení na trh v roce 2019 setkal s velkým množstvím pochvalných reakcí. První desetiletí hodinky měly plně černý ciferník s černými subciferníky a pouze bílým kroužkem po obvodu. Proto jsou tyto hodinky známé jako modely „All Black“. Společnost Breitling se rozhodla znovu vydat tento klasický model z roku 1959 s téměř stejnými specifikacemi jako původní hodinky.

Hodinky mají 40mm pouzdro z nerezové oceli o tloušťce 12,86 mm a šířce ucha 22 mm, což jsou stejné rozměry jako u klasických hodinek z roku 1959. Kromě toho se designéři společnosti Breitling postarali o to, aby měl rámeček hodinek 94 perliček, opět stejně jako originál. Největší rozdíl přichází s použitím moderního strojku Breitling B09. Je to vítaná moderní náhrada za ikonický strojek Venus 178, který poháněl původní hodinky. Společnost Breitling vyrobila celkem 1 959 kusů této brilantní, limitované edice. Netřeba dodávat, že se velmi rychle vyprodaly. Ceny za jedny z těchto hodinek vystřelily nahoru koncem roku 2021 a během roku 2022 jen mírně klesly. Očekávám, že vzhledem k tomu, že se jedná o limitovanou edici, a navíc brilantní, dočkáme se dalšího nárůstu ceny.

Foto: Burzovnisvet.cz

4. Girard-Perregaux Laureato 42 Infinity Edition

Foto: Burzovnisvet.cz

Pokud znáte historii moderních sportovních hodinek s integrovaným náramkem, pravděpodobně jste slyšeli o hodinkách Girard-Perregaux Laureato. Jméno Laureato se poprvé objevilo v roce 1975, rok předtím, než se na scéně objevily hodinky Nautilus a Ingenieur značky Genta. Laureato byly moderní sportovní hodinky s velmi štíhlým pouzdrem, vyvýšeným osmihranným rámečkem a integrovaným náramkem. Největším rozdílem oproti Gentově trilogii bylo, že byly poháněny quartzovým strojkem, díky čemuž byly tehdy mezi příznivci hodinek velmi oblíbené. V sedmdesátých letech byly quartzové hodinky v módě, což znamenalo, že si hodinky Girard-Perregaux Laureato rychle získaly jméno. Současná kolekce Laureato byla představena v roce 2016 a zjevně se inspiruje původním modelem.

Hodinky Girard-Perregaux Laureato 42 Infinity Edition jsou limitovány 188 kusy a byly vytvořeny pro německého prodejce šperků Wempe. Hodinky mají pouzdro o průměru 42 mm a tloušťce pouhých 10,7 mm, díky čemuž jsou pěkně upravené. Uvnitř pouzdra značka hodinky vybavila automatickým in-house strojkem GP01800-1404. Oproti ostatním modelům se hodinky Laureato odlišují tím, že mají úžasný ciferník z černého onyxu. Zatímco běžné modely mají na ciferníku motiv „Clou de Paris“, tento sytě černý ciferník je jednoduše ohromující. Vzhledem k tomu, že Girard-Perregaux vyrobil pouze 188 kusů těchto hodinek, jsou již všechny vyprodány. Maloobchodní cena při uvedení na trh v roce 2020 byla 14 000 USD a v současné době se ceny pohybují zhruba mezi 17 000 a 20 000 USD. Vzhledem ke statusu limitované edice a krásné estetice si dovedu představit, že se časem bude pomalu zvyšovat.

Foto: Burzovnisvet.cz

5. Vacheron Constantin Overseas 4500V Brown Dial

Foto: Burzovnisvet.cz

S hodinkami Vacheron Constantin Overseas jste se již pravděpodobně setkali. Zatímco ceny šly poměrně dlouho nahoru, u modelu Overseas 4500V jsme se dočkali i poklesu. Pokud značku a hodinky neznáte, zde je krátké připomenutí: Vacheron Constantin tvoří spolu s Patek Philippe a Audemars Piguet „svatou trojici“ švýcarského hodinářství. Na koho se tedy lépe obrátit pro brilantní moderní luxusní sportovní hodinky z nerezové oceli? Hodinky Overseas jsou inspirovány modelem Vacheron Constantin 222 ze 70. let, který se letos slavně vrátil v moderní celozlaté verzi. Overseas jsou moderním pojetím sportovních hodinek této značky.

Hodinky Vacheron Constantin Overseas 4500V jsou přímým konkurentem modelů Nautilus a Royal Oak a v posledních letech si získávají stále větší oblibu. Ceny těchto hodinek se zdaleka neblíží úrovni jejich legendárních konkurentů. Jak již bylo řečeno, v současnosti dostupné verze hodinek Overseas zlevnily, stejně jako jejich velcí konkurenti. Existuje však jedna speciální verze, která je stále drahá a pravděpodobně taková i zůstane, protože se přestala vyrábět: verze Overseas 4500V s hnědým ciferníkem, která se vyráběla pouze jeden rok v letech 2016 až 2017. Tmavě hnědý ciferník dodává hodinkám další rozměr. Hodinky dostávají extra injekci elegantního půvabu, která podle mého názoru nemá v kategorii moderních sportovních hodinek z nerezové oceli s integrovaným náramkem obdoby. Ceny verze s hnědým ciferníkem začínají těsně nad 40 000 USD a pohybují se až těsně nad 65 000 USD. Vzhledem k tomu, že jich není na prodej tolik a hnědý ciferník se přestal prodávat, tato verze krásných hodinek Overseas 4500V se potenciálně výrazně zhodnotí.

Foto: Burzovnisvet.cz

Pokud chcete získat širší záběr k této možné investici nebo ještě nejste rozhodnuti, zda jsou hodinky tou správnou investicí, tak jsme již na toto téma publikovali článek zde, který se zaobírá právě tématem, zda jsou hodinky dobrou investicí.

Závěrem pro zajímavost přikládáme odkaz na hodinky, které se letos vydražily na aukci za rekordních 1,1 milionu dolarů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz