Hlavní obsah

Akcie Roku jsou v extrémním propadu. Je to příležitost?!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Výkon Roku na akciovém trhu byl loni zklamáním, ale je zde velký potenciál k růstu.

Článek

Výkon Roku na akciovém trhu byl loni zklamáním, ale je zde velký potenciál k růstu.

Investoři se od Roku (ROKU) odklonili. Akcie tohoto průkopníka streamování videa se od svého vrcholu v roce 2021 propadly o 89 %. Poslední krok dolů přišel v pátek, kdy se akcie propadly o 10 % po špatně přijaté finanční aktualizaci.

Světlou stránkou je, že skuteční diváci se neodklánějí, protože Roku nadále zvyšuje své publikum a angažovanost. Medvědi mají důvod, vzhledem k nedostatečné ziskovosti společnosti v poslední době a dlouhodobým výzvám, které čekají platformu soupeřící s většími hráči o to, aby sloužila jako streamovací centrum ve vašem obývacím pokoji.

Dejme však šanci i býkům. Akcie by musely být téměř devítinásobné, aby se vrátily na historická maxima, kterých dosáhly před třemi lety.

Nikdo nenaznačuje, že se tak stane v dohledné době. Migrace od lineární konzumace televize ke streamování pokračuje jak u diváků, tak u inzerentů, a Roku zůstává na první příčce, dokud ho někdo nevyřadí z trati.

Streamování z Kalifornie

Hlavní čísla za první čtvrtletí roku jsou slušná. Tržby vzrostly o 19 % na 881,5 milionu dolarů, což je mnohem více než 15% nárůst, který společnost plánovala ještě v únoru. Segmenty platforem i zařízení dosáhly 19% nárůstu, což svědčí o posílení obou oblastí podnikání. Růst tržeb se zrychlil ve čtyřech z posledních pěti zpráv.

Společnost Roku rovněž překonala svůj výhled na druhém konci výsledovky. Její čistá ztráta se snížila na 50,9 milionu USD z deficitu 193,6 milionu USD v prvním čtvrtletí předchozího roku. Společnost připravovala investory na čistou ztrátu ve výši 90 milionů USD.

Její výhled počítal s vyrovnaným upraveným ziskem před úroky, zdaněním a odpisy (EBITDA), ale dosáhla upraveného zisku EBITDA ve výši 40,9 milionu USD. Společnost Roku nyní vygenerovala tři čtvrtletí po sobě kladný devítimístný volný peněžní tok a upravený zisk EBITDA na úrovni 40 milionů USD. Na vykazované bázi není ziskový, ale dostává se tam.

Je to sice lepší výsledek, ale nebyl to zrovna výkon typu „porazit a zvýšit“. Spíše se jednalo o výkon ve stylu „porazit a dusit“, přičemž Roku varuje před pomalým vařením v blízké budoucnosti. Pokyny pro aktuální čtvrtletí nebyly nijak inspirativní a Roku varoval před mírným růstem v druhé polovině roku, který se někteří obávají, že může vykrvácet do roku 2025.

Dlouhá cesta zpět

Při hodnocení společnosti Roku se toho stále ještě hodně líbí. Počet 81,6 milionu streamovacích domácností, které obsluhovala na konci března, představuje 14% nárůst za poslední rok. Tyto účty streamovaly prostřednictvím operačního systému Roku 30,8 miliardy hodin obsahu, což představuje 23% nárůst. Využívání předstihuje růst počtu účtů, což znamená, že zapojení roste. Aktivní účty streamují v průměru 4,2 hodiny denně, což je pro platformu nový rekord.

Přesto se objevují výzvy. Roku soupeří s největšími technologickými společnostmi a prodejci o pozici šerpy v chytrém televizoru. Je také velmi nepravděpodobné, že Roku bude moci pokračovat v růstu svých účtů dvouciferným procentním tempem, aniž by došlo ke zvýšení mezinárodní expanze. V zámoří sice proniká, ale na zahraničních trzích se mu daří hůře zpeněžit na úrovni jeho pevnosti ve Spojených státech.

Stále je těžké vsadit proti Roku, ale několik analytiků po zprávě snížilo své cílové ceny. Nejistý pohled Roku na druhou polovinu letošního roku s pomalým růstem a vyššími provozními náklady bude třeba sledovat. Společnost Seaport Research nicméně v pondělí zahájila tento týden zvýšením.

Analytik Seaport David Joyce se domnívá, že akcie jsou atraktivně oceněny jako hlavní hráč na expandujícím trhu reklamy v propojené televizi. Dobře financovaní konkurenti jsou známým problémem, ale úsilí Roku o snižování nákladů se vyplácí.

Joyce měl pravdu, když koncem loňského roku naznačoval, že tehdejší nadšení investorů - s více než dvojnásobným růstem akcií v roce 2023 - bylo přehnané. Má tentokrát pravdu, pokud jde o optimismus?

Roku je na tom lépe, než naznačuje jeho tříletý akciový graf a propad od začátku roku. Jedná se o společnost s bohatou hotovostí, která je lídrem na rostoucím trhu. Pokud by začala oslabovat, byla by stále atraktivním kandidátem na odkup vzhledem k výhodám technologického průkopníka a značnému publiku.

Roku je nyní v nemilosti investorů, ale je to akcie streamovací služby, která není v nemilosti spotřebitelů. Dříve nebo později se spotřebitelé vyjádří.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz