Hlavní obsah
Finance

AMD: Soustřeďte se na pokrok a vizi společnosti, ne na problémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Shutterstock

Legendární výrobce počítačových čipů, společnost Advanced Micro Devices, Inc. se dlouhodobě zaměřuje především na trh datových center, který je připraven na masivní růst díky umělé inteligenci, strojovému učení a fenoménu metaverse.

Článek

Spojení těchto faktorů povede k celkovému adresovatelnému trhu v hodnotě 125 miliard dolarů do roku 2027. A to je pro akcionáře společnosti opravdu velká příležitost.

Navzdory negativní náladě kolem společnosti Advanced Micro Devices, Inc. (NASDAQ:AMD), která panovala prakticky během celého roku 2022, se její akcie v prosinci s propadem trhu nedostaly na nová minima. Mediální titulky se rády zaměřují na snížení poptávky po osobních počítačích, ale akcie AMD jsou o něčem jiném – o růstu datových center. Naše investiční teze zůstává pro AMD dlouhodobě býčí se zaměřením na neustálé pokroky v podnikání této dobře známé společnosti.

Sledujte pokroky v byznysu AMD

Příběh mnoha akcií ze světa počítačových součástek je v současnosti takový, že vrcholná očekávání z roku 2022 se vrátí v příštích několika letech. Některé vlny nárůstu poptávky po kovidové pandemii sice nebyly udržitelné, ale posun k umělé inteligenci a automobilovým technologiím bude dlouhodobě jen a jen zvyšovat poptávku po čipech dlouho do budoucna.

Datové požadavky na umělou inteligenci budou pro AMD v budoucnu hlavní oblastí růstu. Hitem měsíce byl nepochybně projekt ChatGPT společnosti OpenAI, ale hlavní pozornost generálního ředitele byla věnována vysokým nákladům na provoz konverzačního chatbota s umělou inteligencí kvůli potřebě obrovského výpočetního výkonu.

A společnost AMD je již nyní připravena převzít od společnosti Intel (INTC) významný podíl na trhu datových center. Příležitost k růstu v oblasti čipů zůstává obrovská – společnost AMD odhaduje, že v roce 2027 (5 let po uzavření transakce se společností Xilinx) bude celkový adresovatelný trh (TAM) činit 300 miliard dolarů.

A právě tady se nachází skutečné jádro podnikání AMD

Mezi oblasti s nejvýraznějším předpokládaným růstem patří datová centra a herní průmysl. Trh s datovými centry by měl do pěti let vzrůst z 50 na 125 miliard dolarů díky poptávce po umělé inteligenci, strojovém učení a metaverse.

Jedinou oblastí, kde se neočekává velký růst, je segment osobních počítačů. Tyto tržby podle prognózy vzrostou pouze ze současných 40 miliard na 50 miliard dolarů, což je názorný příklad toho, proč se AMD soustředí na získání podílu na trhu serverových procesorů a méně na nízkonákladové čipy pro PC.

AMD se podle prognóz stane do roku 2025 společností s obratem 40 miliard dolarů, přičemž příjmy ze sektoru datových center by stále představovaly jen zlomek celkového trhu datových center. Odhaduje se, že ve třetím čtvrtletí roku 22 měla společnost pouze 30% podíl na tržbách.

A právě to, jak bude rok 2023 pro poptávku po serverových procesorech náročný, ovlivní akcie společnosti AMD v příštím roce, ale vše nasvědčuje tomu, že v následujících letech dojde k výraznému růstu. AMD není akcie, kterou by bylo vhodné prodávat o 100 USD níže než na vrcholu kvůli krátkodobému obchodování, zejména ne nyní po tržně ponurém roce.

Investiční příběh společnosti se ale za poslední rok ani trochu nezměnil. Jak bylo uvedeno výše, korekce objemu zásob osobních počítačů není důvodem k prodeji AMD. Jediným dobrým důvodem by tady byla potenciální ztráta vedoucí pozice v segmentu datových center zpět ve prospěch Intelu, a ta se zatím ani zdaleka nekoná.

Vysoká očekávání analytiků znovu přijdou na řadu

Ještě v srpnu měli analytici pro AMD nižší cílové hodnoty zisku na akcii. Hlavním cílem byl zisk na akcii v roce 2023 ve výši 4 USD, v roce 2024 pak skok k 6 USD.

Tyto cílové hodnoty zisku na akcii je velmi důležité pochopit, protože čísla, která AMD vykáže ve 2. pololetí tohoto roku a na začátku roku příštího, nejsou běžnými tržními čísly. Investoři by neměli oceňovat akcie čipů na základě koryta dynamiky trhu, kdy se prodeje PC sníží o 1 miliardu dolarů v důsledku korekce PC.

Náš názor na ziskový potenciál AMD se ani trochu nezměnil, i když časový horizont by se mohl prodloužit. Při investování do čipové společnosti nicméně nikdy nešlo o přesné kdy, vždy se jednalo jen a především o pokrok.

Společnost měla při vstupu do roku 2023 cíl dosáhnout tržeb ve výši 32 miliard USD, což by přineslo zisk na akcii ve výši 5,75 USD. To, zda se tento cíl posune na rok 2024, není příliš relevantní, když si uvědomíme, že AMD se posune dále, aby dosáhlo svého cíle 40 miliard USD tržeb v roce 2025 – a ten by se mohl stát cílem pro rok 2026.

Akcie AMD se nyní obchodují na úrovni 60 dolarů a cíl EPS za několik let blížící se 6 dolarům povede k tomu, že akcie budou mnohem blíže historickým maximům než 60 dolarům.

Závěrem

Klíčovým závěrem pro investory je, že společnost Advanced Micro Devices, Inc. je nyní dostatečně podhodnocená – tedy na to, jak obrovskou má před sebou příležitost. Trh se příliš soustředí na finanční cíle analytiků pro rok 2022, a nikoli na dlouhodobý růst společnosti AMD za několik let. Myslete dlouhodobě. Už je to trochu klišé – ale vyplatí se to opakovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz