Hlavní obsah
Finance

Bill Gates koupil podíl ve společnosti Heineken v hodnotě 902 milionů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Přestože Bill Gates dříve prohlašoval, že „pivo moc nepije“, koupil za 902 milionů dolarů (21,36 miliard korun) podíl v nizozemském pivovaru Heineken. Rovněž se v tomto článku podíváme, zda se vyplatí investovat do pivařských společností.

Článek

Miliardář získal 3,76% podíl v Heineken Holding NV, mateřské společnosti Heinekenu, 17. února, jak vyplývá z hlášení nizozemskému Úřadu pro finanční trhy. Podle podání koupil 6,65 milionu akcií pivovarské společnosti přímo a dalších 4,18 milionu akcií prostřednictvím nadace Bill and Melinda Gates Foundation Trust.

Hodnota celkového Gatesova podílu činila v pátek, v den uzavření trhu, přibližně 848 milionů eur, tedy asi 901,6 milionu dolarů.

Spoluzakladatel Microsoftu již dříve prohlásil, že pivo nemusí.

Ve vlákně „Ask Me Anything“ na Redditu v roce 2018 byl Gates dotázán, jaké je jeho oblíbené pivo.

„Nejsem velký fanoušek piva,“ napsal Gates v odpovědi na otázku a dodal, že pokud jde například na baseballový zápas, dá si „lehké pivo, aby se dostal do atmosféry všech ostatních pivařů“.

V červenci loňského roku byla zveřejněna studie o zdravotních rizicích konzumace alkoholu, která byla financována z Nadace Billa a Melindy Gatesových, kterou miliardář a jeho bývalá manželka Melinda French Gatesová před desetiletími založili. Studie zjistila, že je zapotřebí „důraznějších zásahů“, zejména u mladších lidí, „aby se snížily značné globální zdravotní ztráty, které lze přičíst alkoholu“.

Nadace Billa a Melindy Gatesových na žádost deníku Insider o komentář bezprostředně nereagovala.

Spoluzakladatel Microsoftu však již dříve investoval do pivní společnosti.

Dlouho před svým příspěvkem na Redditu a zdravotnickou studií koupil Gates v roce 2007 za 392 milionů dolarů podíl v jednom z největších mexických pivovarů Femsa. Společnost Femsa, která je největším plničem Coca Coly, prodala svůj pivovar společnosti Heineken v roce 2010 a nyní se od Heinekenu odprodává, uvedla společnost v tiskové zprávě.

Chcete-li se dozvědět jako první o novinkách na trhu, zaregistrujte se k odběru našeho Ranního Burziána zde.

Jak jsou na tom společnosti vyrábějící pivo na kapitálových trzích?

Pivnímu průmyslu dominují obrovské konglomeráty, jako je mateřská společnost Budweiser Anheuser-Busch InBev (NYSE:BUD) a právě Heineken (OTC:HEINY). V tomto odvětví většinou chybí malé, rychle rostoucí společnosti – alespoň ty veřejně obchodované pro průměrného investora. Ale pro ty, kteří hledají stabilní růst v průběhu času v této velké složce sektoru základních spotřebních výrobků na akciovém trhu, stojí některé akcie pivovarů za zvážení.

Investování do akcií pivovarů v roce 2023

Pivo je velký byznys, ale není to rychle rostoucí odvětví. Přesto je zde několik významných jmen, která si zaslouží pozornost investorů.

1. AB InBev

AB InBev je zdaleka největší pivní společností na světě. Ovládá stovky pivních značek, jako jsou Budweiser, Stella Artois, Beck’s, Leffe a řadu nakoupených řemeslných pivovarů v USA. Společnost vznikla spojením amerického pivovaru Anheuser-Busch a belgicko-brazilského pivovaru InBev v roce 2008, stejně jako akvizicí jihoafrického pivovarnického gigantu SABMiller v roce 2016.

Experiment s pivním megafirem začal dobře, ale rychlé změny spotřebitelských preferencí a pomalý růst velkých pivních značek v posledních letech poškodily akcionáře AB InBev. Od vzniku nového subjektu v roce 2008 vzrostly akcie pouze o 50 %, zatímco index S&P 500 o 380 %.

Nicméně od doby, kdy trh stiskl tlačítko reset (od začátku roku 2020 akcie poklesly o téměř 30 %), se společnost obchoduje spíše jako hodnotová akcie, kterou je – odráží pomalé, ale stabilní tržby, konzistentní ziskovost a malou dividendu pro investory, kteří hledají příjem. Nicméně vzhledem k tomu, že fúze pivních megapiv neprobíhá přesně podle plánu, existují lepší investice do piva než AB InBev.

2. Constellation Brands

I když společnost Constellation Brands není zrovna známá, některá piva, která vyrábí, jsou poměrně známá. Patří mezi ně Corona, Modelo a Pacifico. Má také několik značek vína a lihovin a téměř 40% podíl v marihuanové společnosti Canopy Growth (NASDAQ:CGC), což z ní činí jednu z největších diverzifikovaných nápojových společností.

Donedávna se společnosti Constellation dařilo po léta udržovat dvouciferný procentuální růst prodeje svých pivních značek, které tvoří téměř tři čtvrtiny celkových příjmů a téměř 80 % zisku společnosti. Nyní se očekává zpomalení růstu na jednociferné procento. Společnost Constellation však dosahuje více než 30% marže provozního zisku z prodeje alkoholických nápojů. Vzhledem k její špičkové schopnosti generovat volné peněžní toky je na tomto diverzifikovaném a vysoce ziskovém pivním podniku mnoho důvodů k radosti.

3. Molson Coors

Další potenciálně hodnotnou akcií v pivovarnictví je Molson Coors. Mateřský holding společností Coors, Miller, Blue Moon a desítek dalších pivních značek se v posledních třech letech potýká se stagnujícími tržbami, protože severoameričtí spotřebitelé dávají stále více přednost řemeslnému pivu a dalším alkoholickým nápojům.

Přestože je pátým největším výrobcem piva na světě, akcie společnosti Molson Coors již několik let výrazně klesají. Akcie v poslední době rostou, ale stále jsou o 50 % níže než historická maxima, kterých naposledy dosáhly v roce 2016.

Pozornost se přesunula na piva vyšší třídy a módní nápoje, jako je perlivý tvrdý nápoj seltzer (prémiová část podnikání), aby se portfolio značek lépe přizpůsobilo současnému vkusu spotřebitelů. Společnost Molson Coors také obnovila výplatu dividend po dočasném přerušení na začátku pandemie COVID-19. Akcie by mohly být skvělým doplňkem pro investory, kteří hledají příjem ze svého portfolia.

4. Kirin Holdings

Kirin je druhou největší japonskou značkou piva, hned po Asahi Group Holdings (OTC:ASBRF), a je jednou z největších společností vyrábějících základní spotřební zboží v zemi. Kirin však není růstovým podnikem a jeho tržby již několik let stagnují. Proč tedy investovat do společnosti Kirin Holdings? Ziskovost (měřená volným peněžním tokem) se po pandemii vrací a pomáhá podpořit tuto špičkovou investici do piva vyplácející dividendu.

Společnost Kirin má také skupinu zaměřenou na vědu o zdraví, která využívá své odborné znalosti v oblasti výroby nápojů k budování obchodu se zdravými potravinami a nápoji. Vzhledem k tomu, že spotřebitelé na celém světě se stále více zajímají o zdraví a pohodu a zaměřují se na lepší stravování, mohla by být aplikovaná věda o zdraví v oblasti potravin a nápojů pro společnost Kirin slibnou oblastí. Tento drobný segment sice nenastartuje růst japonského výrobce piva číslo 2 přes noc, ale dává společnosti Kirin novou oblast pro zasetí semínek budoucí expanze. Kirin se navíc pouští do digitální modernizace, aby modernizoval svůj provoz a zvýšil efektivitu, což dále posílí schopnost společnosti vyplácet dividendy.

5. Boston Beer Company

Společnost Boston Beer – známá především díky značce Samuel Adams, Truly Hard Seltzer, Angry Orchard hard cider a několika dalším malým regionálním pivovarům – je již dlouhou dobu hlavním zastáncem nezávislého hnutí řemeslného piva. Přestože už není tak malým podnikem jako kdysi, představuje Boston Beer stále část spotřeby piva v Severní Americe.

Pandemie vedla k prudkému nárůstu spotřeby alkoholu v domácnostech. V důsledku toho se pivo Boston Beer v roce 2020 a na začátku roku 2021 těšilo zrychlení růstu svých prodejů. Neustále se měnící spotřebitelské trendy však způsobily některé bolesti hlavy, jako například nižší než očekávanou poptávku po výrobcích s ostrou limonádou od léta 2021. Přetrvávající dvouciferný procentuální růst prodeje je však v odvětví, kterému do značné míry dominují pomalé a předvídatelné trendy spotřeby, fantastický.

Společnost Boston Beer také nemá žádné dluhy, což je mezi obrovskými světovými pivovarnickými konglomeráty vzácnost. V důsledku toho se jedná o neobvyklou růstovou akcii ve světě investic do alkoholu. Akcie poklesly o více než 70 % z historických maxim kvůli zpomalení expanze prodeje perlivého sektu, ale mateřské společnosti Samuel Adams se bude dlouhodobě dařit více než dobře.

Komentář

Pivní průmysl není zrovna nejzajímavějším investičním tématem. V této oblasti však existuje několik výjimečných podniků, které si zaslouží vaši pozornost, zejména pro investory, kteří chtějí získat příjem z dividend. Pivo je nejoblíbenějším nápojem pro spotřebitele na celém světě a přináší velkým výrobcům a jejich akcionářům velké zisky. Pokud se rozhodnete přidat do svého portfolia některé akcie pivovarů, mějte na paměti, že některé z těchto akcií mohou vykazovat volatilní cenovou akci. Nezapomeňte zůstat diverzifikovaní a zaměřte se na dlouhodobý potenciál těchto výrobců alkoholických nápojů. Michal Kmeť, Burzovnísvět.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Heineken

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz