Hlavní obsah
Lidé a společnost

Boris Becker byl propuštěn z vězení. Jak se tenisový miliardář dostal na dno?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Flickr

Šestinásobný grandslamový šampion byl propuštěn z vazby v Anglii a už odcestoval do Německa. Příběhy o tom, jak se dostat ze dna na vrchol známe všichni. Jak to ale funguje tak trochu naopak? Pojďme se na tento příběh podívat od úplného začátku.

Článek

Od roku 1999, kdy ukončil kariéru, se Boris Becker potýká s finančními problémy. Letos v dubnu byla německá tenisová legenda uvězněna na dva a půl roku. Z čeho byl shledán vinným? Kolik peněz si za kariéru vlastně vydělal? A proč mohou i světové sportovní legendy spadnout na dno?

Boris Becker je jednou z největších tenisových osobností na světě – je známý svým razantním stylem hry na kurtu – a ostatně stejně přistupuje i k životu mimo něj. Díky šesti grandslamovým titulům ve dvouhře (tři ve Wimbledonu, dva na Australian Open a US Open) a později jako trenér Novaka Djokoviče, který získal šest titulů z major turnajů, byly jeho slovo a názor velmi respektovány.

Podle jeho advokáta Jonathana Laidlawa, QC, má však pan Becker nyní již nějakou tu dobu pověst v troskách poté, co byl během letošního roku pravomocně odsouzen za to, že v roce 2017 porušil podmínky svého bankrotu a zatajil majetek a půjčky v hodnotě milionů, aby se vyhnul splácení dluhů. Jak vidíme – za kariéru můžete vydělat prakticky libovolné množství peněz – pokud s nimi ale budete zacházet lehkomyslně, můžete se dostat do opravdu výrazných problémů. Takových příběhů jsme už za život asi všichni četli desítky. Klasickým klišé jsou v tomto směru výherci obřích částek v loteriích.

Foto: Zdroj: Getty Images

Z čeho byl Boris Becker uznán vinným?

Southwark Crown Court v Londýně shledal bývalou světovou jedničku vinnou ve čtyřech bodech insolvenčního zákona – odstranění majetku, dva body za nezveřejnění majetku a zatajení dluhů. Bylo zjištěno, že Becker po svém bankrotu převedl stovky tisíc liber ze svého podnikatelského účtu na jiné účty, včetně účtů své bývalé manželky Barbary a odcizené manželky Sharlely Beckerové. Čtyřiapadesátiletý Němec byl rovněž odsouzen za nepřiznání nemovitosti v Německu a zatajení bankovního úvěru ve výši 825 000 eur a akcií technologické firmy, která mu tyto inkriminované peníze poskytla.

Proč ale Becker vlastně vyhlásil bankrot?

Becker vyhlásil bankrot u londýnského soudu v červnu 2017. V té době dlužil soukromé bankovní společnosti Arbuthnot Latham & Co podle odhadu listu The Guardian přibližně 3,3 milionu liber (tedy v přepočtu asi 92 milionů korun). V roce 2017 údajně překročil lhůtu splatnosti o více než dva roky a požádal banku, aby odložila podání žaloby proti němu o 28 dní. Mezitím doufal, že prodá svou nemovitost na Mallorce, aby splatil část dluhu. Registrátor banky to však údajně odmítl s tím, že se jedná o unáhlený pokus vyhnout se následkům svých dluhů … Na poslední chvíli se holt už vzniklý požár nehasí zase až tak snadno.

Pokusil se Becker shromáždit finanční prostředky?

Ano. Uspořádal aukci, která začala v červnu 2018. Jejím záměrem bylo získat prostředky na splacení dluhu prodejem pamětních předmětů z dob jeho hráčské kariéry, včetně trofejí a souprav. Celkem měl na prodej 82 položek. Nejdražší koupí byla jeho trofej z US Open z roku 1989, kterou vyhrál, když ve finále porazil Ivana Lendla. V červenci 2019 se prodala za 150 250 liber. Podařilo se mu také prodat repliku trofeje z Davisova poháru, kterou vyhrál, za 52 100 liber.

Celkem aukce vynesla přes 680 000 liber (tedy asi 19 milionů korun). To není úplně špatné, ale na pokrytí všech způsobených škod to nemohlo stačit ani náhodou.

Co všechno mezitím Boris Becker udělal, aby se vyhnul soudnímu rozsudku?

Nejvíce do očí bijící věc, kterou Němec udělal, byla žádost o diplomatickou imunitu. V dubnu 2018 Becker tvrdil, že byl Středoafrickou republikou (SAR) – vnitrozemskou zemí ve střední Africe – jmenován atašé pro sport a kulturu při Evropské unii.

Podle pravidel stanovených ve Vídeňské úmluvě z roku 1961 jsou mezinárodní diplomaté v hostitelské zemi imunní vůči trestnímu stíhání – což zahrnuje trestní i občanskoprávní řízení. Ukázalo se však, že Beckerův diplomatický pas měl být falešný.

Odborníci vysvětlili médiím, že sériové číslo na pasu, který Becker vlastní, pochází ze série, která byla odcizena v roce 2014. Moroubama dále ujistil, že pozice, kterou Němec tvrdí, že má od Středoafrické republiky, neexistuje. Zajímavé je, že se v minulosti objevila řada osob, které se odvolávaly na diplomatickou imunitu ze SAR, aby se vyhnuly trestnímu stíhání v Evropě, včetně bývalého poradce Muammara Kaddáfího.

Byl Boris Becker v častých finančních problémech?

Od roku 1999, kdy odešel do důchodu, se Němec potýká s finančními problémy – ať už kvůli alimentům nebo neúspěšným podnikům. Během svých hráčských časů vyhrál podle svého profilu na ATP 25 080 956 dolarů na prize money a objevily se odhady, že jeho celkový majetek mohl díky smlouvám o sponzoringu přesáhnout 130 milionů dolarů.

V roce 2001 ho však německá vláda obvinila z daňových úniků, jejichž výše se odhaduje na 3,2 až 10 milionů liber. Becker tehdy tvrdil, že žije ve svém domě v Monaku, které je daňovým rájem. Byl však údajně často viděn ve svém bytě v Mnichově, což vedlo vyšetřovatele k domněnce, že skutečně pobýval v Německu, a tudíž podléhal německým daňovým zákonům. Vzhledem k tomu, že uvedené měny od té doby hodně slábly, odhaduje se, že Becker si za kariéru přišel na něco kolem jedné miliardy korun.

Brzké propuštění z vězení

Becker byl aktuálně propuštěn z britského vězení po odpykání pouhých osmi měsíců trestu a měl být deportován ze Spojeného království, informovala ve čtvrtek agentura PA Media. Vězení jsou totiž dlouhodobě přeplněná a to Borisovi pomohlo ze všeho nejvíce.

Boris Becker, původem z Německa, žije od roku 2012 v Londýně, ale nemá britské občanství. Nyní je tedy v Německu a uvidíme, co přinese budoucnost. A co vy – myslíte, že se Boris napraví? Životní styl se sice mění opravdu těžko, na druhou stranu budeme věřit, že Borisova vězeňská zkušenost na něm přece jen mohla zanechat nějaké ty stopy – a snad si už nebude chtít tuto temnou epizodu zopakovat. Je to zbytečný a stinný odkaz na kariéře velké sportovní legendy. Tenisové schopnosti a finanční gramotnost jsou nicméně záležitosti ze 2 úplně odlišných světů – Boris by si tak měl co nejdříve najmout finančního poradce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz