Hlavní obsah
Finance

Bude mít Apple do roku 2025 hodnotu 3 biliony dolarů?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz / AI Midjourney

Druhá nejhodnotnější společnost na světě čelí několika náročným výzvám.

Článek

Apple (AAPL) se loni v červnu stal první společností na světě s hodnotou 3 biliony dolarů. Do 14. prosince 2023 dosáhly její akcie rekordní hodnoty 197,86 USD, čímž se její tržní kapitalizace zvýšila na 3,08 bilionu USD a zdánlivě si zajistila místo nejhodnotnější společnosti na světě.

Dnes se však akcie společnosti Apple obchodují za zhruba 170 dolarů za akcii s tržní kapitalizací 2,63 bilionu dolarů. Společnost Microsoft, která tuto tržní kapitalizaci překonala letos v lednu, má nyní hodnotu 2,99 bilionu dolarů. Podívejme se, proč společnost Apple v posledních třech měsících ztratila svůj lesk, zda se jí letos podaří znovu získat pevnou půdu pod nohama a zda se do roku 2025 opět stane akcií s hodnotou 3 biliony dolarů.

Proč společnost Apple ztratila svůj lesk?

Býci letos opustili Apple ze čtyř prostých důvodů. Zaprvé, prodej iPhonů - který v posledním čtvrtletí tvořil 58 % nejvyššího obratu - zpomaluje. Jeho prodeje iPhonů se ve fiskálním roce 2023 (který skončil loni v září) propadly o 2 % a v prvním čtvrtletí fiskálního roku 2024 vzrostly meziročně jen o 6 %, protože skončil cyklus upgradů 5G.

Konkurenční a makroekonomické překážky v Číně toto zpomalení ještě prohloubily. Podle společnosti Counterpoint Research se prodeje iPhonů společnosti Apple v Číně v prvních šesti týdnech roku 2024 meziročně propadly o 24 % v důsledku silné konkurence ze strany společnosti Huawei.

Za druhé, Apple nemohl toto zpomalení kompenzovat prodejem svých dalších produktů. Ve fiskálním roce 2023 se jeho prodeje počítačů Mac propadly o 27 % v souvislosti se zpomalením širšího trhu s osobními počítači a v prvním čtvrtletí fiskálního roku 2024 pak vzrostly o méně než 1 %. V obou obdobích se propadl prodej iPadů, prodej hodinek Apple Watch byl loni v prosinci dočasně zastaven kvůli patentovému sporu a Vision Pro zůstává drahým přístrojem pro technologické nadšence. Nedávno také upustila od svých desetiletých plánů na výrobu elektromobilu. V důsledku toho analytici očekávají, že tržby a zisk společnosti Apple letos vzrostou pouze o 1 %, resp. 7 %.

Zatřetí, ocenění společnosti Apple bylo nadsazené v důsledku útěku k akciím v bezpečném přístavu, protože trh byl ovlivněn rostoucími úrokovými sazbami a dalšími nepříznivými makroekonomickými faktory. I po poklesu od začátku roku akcie společnosti Apple stále nevypadají jako výhodná koupě při 26násobku forwardových zisků - a jejich mizerný dividendový výnos 0,6 % pravděpodobně neomezí jejich potenciál k poklesu.

A konečně, Evropská komise nedávno udělila společnosti Apple pokutu ve výši 1,8 miliardy eur (1,95 miliardy USD) za to, že zakázala svým konkurentům v oblasti streamování hudby, jako je Spotify Technology, informovat své uživatele o levnějších možnostech platby mimo svůj App Store. Společnost Apple může tuto pokutu snadno zaplatit, ale mohla by jí vydláždit cestu k širšímu zásahu do celého segmentu služeb - který slouží více než 1 miliardě placených předplatitelů a je často uváděn jako katalyzátor jejího dlouhodobého růstu.

Přijde Apple o své prémiové ocenění?

Blízká budoucnost společnosti Apple je nejasná. Na setkání akcionářů koncem února generální ředitel Tim Cook prohlásil, že Apple letos „prorazí na novou půdu“ v oblasti generativní umělé inteligence (AI) - toto prohlášení však vyznělo jako jedenáctihodinový pokus naskočit na vlak AI, který předtím vynesl akcie Microsoftu na jeho rekordní maxima. Apple údajně plánuje přidat nové funkce generativní umělé inteligence do Spotlightu, svého integrovaného vyhledávacího nástroje pro Siri a iOS, ale není jasné, zda tato vylepšení významně rozšíří jeho náskok před Copilotem od Microsoftu a Asistentem Google od Alphabetu.

Pokud plány společnosti Apple v oblasti umělé inteligence v příštích několika čtvrtletích významně nezvýší její tržby, mohly by její akcie ztratit prémiové ocenění a být přehodnoceny vzhledem k potenciálu krátkodobého růstu. Analytici očekávají, že od fiskálního roku 2023 do fiskálního roku 2026 porostou její tržby pouze 4 % složenou roční mírou růstu (CAGR), zatímco její zisk na akcii (EPS) poroste 8 % CAGR.

Pro srovnání, společnost IBM - která opět roste, protože rozšiřuje své aktivity v oblasti hybridního cloudu a umělé inteligence - by měla v letech 2023 až 2026 zvyšovat své tržby a zisk na akcii tempem 4 %, resp. 6 %. Na základě těchto očekávání se IBM obchoduje za pouhý 22násobek letošního zisku. Vyplácí také mnohem vyšší forwardový výnos ve výši 3,4 %.

Pokud by byla společnost Apple rovněž přeceněna na 22násobek forwardového zisku, její akcie by klesly o dalších 15 % na úroveň 140 dolarů, čímž by se její tržní hodnota snížila na 2,2 bilionu dolarů. Pokud tedy Apple nevytáhne několik králíků z klobouku, pravděpodobně na býky nezapůsobí a do začátku roku 2025 nezíská zpět své ocenění ve výši 3 bilionů dolarů. V dlouhodobém horizontu by se však Apple stále mohl dát dohromady, protože zavádí nové produkty a služby - takže je stále příliš brzy na to, abychom jej odepisovali jako zralého technologického giganta, kterému došel prostor pro růst.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz