Hlavní obsah
Lidé a společnost

Buzz Aldrin, druhý člověk na Měsíci, se v 93 letech žení. Kolik vydělávali první kosmonauti?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Zdroj: Shutterstock

Astronaut ve výslužbě Buzz Aldrin, druhý člověk, který se kdy ve známé historii prošel po povrchu Měsíce, a jeho partnerka Anca Faurová si po dlouholeté známosti řekli své ano.

Článek

Při malém soukromém obřadu v Los Angeles se v pátek, kdy Aldrin oslavil 93. narozeniny, stali manželi. V příspěvku na Twitteru Aldrin uvedl, že on a jeho partnerka byli v tento výjimečný den „nadšení jako nějací puberťáci“.

Aldrin během své kariéry absolvoval celkem 3 výstupy do volného vesmíru – vůbec poprvé jako pilot mise Gemini 12 v roce 1966, a především pak jako pilot lunárního modulu mise Apollo 11 v roce 1969, při které přistál spolu s velitelem Neilem Armstrongem – stali se tak prvníma dvěma lidmi na Měsíci. K dnešnímu dni je posledním žijícím členem posádky Apolla 11.

Čisté jmění Buzze Aldrina se aktuálně 2023 odhaduje na zhruba 12 milionů dolarů (asi 263,8 milionů korun českých).

Raný život a dospívání

Edwin Eugene Aldrin Jr. se narodil 20. ledna 1930 v New Jersey. Jeho otec byl armádním letcem během první světové války. Armádu opustil v roce 1928 a stal se vedoucím pracovníkem společnosti Standard Oil.

Měl dvě sestry, o čtyři roky starší Madeleine a o rok a půl starší Fay-Ann. Jeho přezdívka, která se v roce 1988 stala jeho legálním křestním jménem, vznikla v důsledku toho, že Fay špatně vyslovovala „brother“ (bratr) jako „buzzer“, což se pak později zkrátilo na „Buzz“.

Kariéra

Aldrin byl jmenován podporučíkem letectva Spojených států amerických. Přestěhoval se na leteckou základnu Nellis v Las Vegas a naučil se tady létat se stíhačkami. V roce 1952 byl přidělen k 16. stíhací a stíhací letce a zúčastnil se bojů v korejské válce. Celkově.

Aldrin se stal instruktorem letecké střelby na Nellis a absolvoval školu pro důstojníky letek na Maxwellově letecké základně v Alabamě.

V roce 1963 byl potom Aldrin vybrán jako jeden ze 14 členů skupiny astronautů NASA 3. Stal se tak jedním z prvních astronautů s doktorským titulem. Následně byl vybrán jako člen záložní posádky Gemini 10.

V roce 1969 sloužil na palubě Apolla 11 jako pilot lunárního modulu, když loď dosáhla startu z Kennedyho vesmírného střediska dne 21. července

Aldrin byl jmenován velitelem Letecké výzkumné pilotní školy USAF na Edwardsově letecké základně v Kalifornii. Za svého působení se dostal do střetu se svým nadřízeným, brigádním generálem Robertem M. Whitem, a zažil nežádoucí pozornost kvůli svému statusu celebrity.

Deprese

Ani pro vesmírné cestovatele však není všechno růžové – nebo chcete-li – zahaleno ve hvězdách. Po návratu z Měsíce zažíval nebohý Buzz těžké deprese, které se s ním táhly několik let. Utápěl se tehdy v alkoholu. Když se procházel po povrchu Měsíce – ještě mu nebylo ani 40 let. Na tuto cestu se nicméně připravoval po drtivou většinu svého dospívajícího života. A najednou bylo po všem. Dokázal to – ano samozřejmě – vepsal se jednou provždy do historie lidstva. Ale co bude dál? Pokud se věnujete byznysu, nebo prakticky libovolné lidské činnosti, vždy si nejspíš dovedete představit další cíle a mety. Pokud jste ale astronautem z povolání – a přistanete na Měsíci spolu s prvním člověkem v historii, co je ta další meta?

Buzz tehdy naprosto ztratil svou vizi a smysl bytí. Naštěstí se z toho nakonec dostal. Dlouholeté terapie a práce sama na sobě se Buzzovi více než vyplatily.

Charitativní činnost Buzze Aldrina

Aldrin pomáhal charitativním organizacím, jako jsou Bony Pony Ranch, Caudwell Children, Celebrity Fight Night Foundation, Cinema For Peace, Race to Erase MS, Starkey Hearing Foundation, St Jude Children’s Research Hospital a Variety – The Children’s Charity. Nyní se ale už konečně pojďme podívat na to, kolik si první astronauti v historii vydělali.

První skupinu astronautů najala NASA v roce 1959. Z 500 uchazečů bylo vybráno celkem 7 mužů, kteří se stali prvními americkými astronauty, známými jako skupina Mercury 7. Zpočátku byli tito uchazeči vybíráni na základě letových zkušeností, inženýrského výcviku a výšky – vzhledem k velikosti kosmické lodi Mercury museli tito muži měřit méně než 180 cm.

Od té doby se mnohé změnilo, včetně kritérií pro získání titulu astronauta i výše platu těchto mužů a žen. Zjistěte, jak se v průběhu let měnily platy astronautů a co je potřeba k tomu, abyste se dostali do vesmíru.

Kolik dostávali první astronauti zaplaceno?

Minimální nástupní plat pro první skupinu astronautů byl stanoven v rozmezí 8 330 až 12 770 dolarů v závislosti na úrovni zkušeností, jak uvádí kniha „This New Ocean: A History of Project Mercury.“ Mějte na paměti, že tato platová rozpětí byla stanovena na konci roku 1958, takže v dolarech roku 2019 to znamená mnohem více – v moderních penězích by to odpovídalo platovému rozpětí 73 815 až 113 159 dolarů (až 210 tisíc korun měsíčně) – což není špatné, uvážíme-li, že se jednalo o nástupní roční platy.

Kolik dostávali astronauti Apolla 11?

V roce 1969 dokončili velitel Neil Armstrong, pilot velitelského modulu Michael Collins a pilot lunárního modulu Edwin „Buzz“ Aldrin misi Apollo 11, při níž přistáli na Měsíci a vrátili se na Zemi, přičemž Armstrong a Aldrin se stali prvními dvěma lidmi, kteří se prošli po Měsíci.

Posádka Apolla 11 patří k nejslavnějším astronautům v historii NASA – z hlediska platu se jim však nedostalo žádného zvláštního zacházení.

Plat Neila Armstronga
V době letu Apolla 11 v roce 1969 měl Neil Armstrong plat 27 401 dolarů a podle deníku Boston Herald byl nejlépe placeným z létajících astronautů. To v přepočtu na dnešní měnu znamená něco okolo 200 tisíc dolarů ročně (4,4 milionu korun)

Kolik Armstrong dostal za procházku po Měsíci

Armstrongova historická procházka po Měsíci trvala dvě hodiny a 40 minut. Na základě jeho platu a čtyřicetihodinového pracovního týdne to znamená, že by za svůj pobyt na Měsíci dostal zaplaceno zhruba 33 dolarů. Po započtení inflace dostal Armstrong v roce 2019 230 dolarů – takže se zdá, že NASA dostala opravdu výhodnou nabídku, když uvážíme, jak obrovské riziko, které Armstrong podstupoval, se zapsalo do historie.

Plat Buzze Aldrina

Aldrin také riskoval svůj život ve jménu vesmírného výzkumu a vydělával 18 623 dolarů ročně. Podle deníku Boston Herald zahrnoval základní plat, ubytování, diety a letový příplatek. V dolarech dneška by jeho roční plat činil 129 598 dolarů (2,8 milionu korun).

Astronauti si tedy ani tehdy rozhodně nežili vůbec špatně. Tak těžký trénink si ale na druhou stranu nedovedeme ani představit. Buzzovi každopádně gratulujeme ke svatbě – a jsme rádi, že ještě v 93 letech je tak plný elánu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Buzz Aldrin
Apollo 11

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz