Hlavní obsah

Den svatého Valentýna je tady. Proč ho slavíme a jak na něm vydělat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: PublicDomainPictures

Valentýnský týden se chýlí ke konci a zamilovaní po celém světě se připravují na oslavu svátku svatého Valentýna, který probíhá právě dnes 14. února. Rovněž je Valentýn posledním dnem valentýnského týdne.

Článek

Lidé v tento den hýčkají své drahé polovičky, zamilované nebo potenciální partnery velkými gesty, dárky, romantickými schůzkami a dalšími věcmi, kterými vyjadřují svou lásku. Někteří lidé si Valentýna připomínají také jako den sebelásky a dopřávají si ho tím, že se věnují péči o sebe nebo se účastní aktivit, které mají rádi. Ať už jste svobodní, nebo ne, Valentýn je především o zamilovanosti a oslavě lásky.

Proč se Valentýn slaví 14. února?

Den svatého Valentýna každoročně připadá na 14. února. Údajně se Valentýn začal slavit jako den romantiky až kolem 14. století. V Gelasijském sakramentáři z 8. století je zaznamenáno slavení svátku svatého Valentýna 14. února. Tento den začal být spojován s láskou ve 14. a 15. století, kdy se rozmohly představy o dvorské lásce spojené s „hrdličkami“ z časného jara. Kromě toho mohl tento den převzít své jméno od kněze, který byl kolem roku 270 n. l. umučen císařem Claudiem II Gothicem.

Historie a význam svátku svatého Valentýna:

Traduje mnoho příběhů o vzniku valentýnského svátku. Podle jedné z nejpopulárnějších legend má Valentýn svůj původ v římském svátku Lupercalia, který se konal v polovině února. Slavil se na počátku jara a při tomto svátku se ženy spojovaly s muži prostřednictvím loterie. Předpokládá se, že papež Gelasius I. nahradil tento svátek svátkem svatého Valentýna a po určitou dobu přibližně od 14. století se slavil jako den romantiky. Jiná legenda říká, že svatý Valentýn byl 14. února popraven za trest, že uzavíral tajné sňatky, aby zachránil manžele před odchodem do války, protože je zakázal římský císař Claudius II.

Mezitím je svátek svatého Valentýna populárně symbolizován andělem lásky Amorem. Podle římské mytologie je Amor synem Venuše, bohyně lásky a krásy, a Amorův luk a šíp znázorňují probodnutí srdce a zakletí lásky. Proto je tento svátek především oslavou pocitu zamilovanosti.

Valentýnské oslavy:

V moderní době se z Valentýna stal komercionalizovaný svátek. Na Valentýna lidé dělají pro své partnery velká gesta, připomínají si svou lásku a kamarádství a vyjadřují si vzájemné city. Dělají to tak, že připravují srdceryvná překvapení a ručně vyráběné dárky, chodí na romantické schůzky, připravují doma oblíbené jídlo svého partnera, tráví s ním čas a podobně.

3 romantické akcie k nákupu na Valentýna

Letmý pohled do maloobchodních prodejen po celých Spojených státech napoví, že Valentýn 2023 je tady. Mnoho Američanů si již naplánovalo výlety se svými blízkými, a zatímco zkušení romantici si již pravděpodobně rezervovali večeře a hotelové pokoje, ti, kteří se nepřipravili, budou pravděpodobně spřádat plány až dnes.

Přesto bude burza otevřena bez ohledu na to, kdo si rezervoval místo a kdo nestihl včas zajít do květinářství. Pro investory to znamená příležitost k zisku, protože valentýnský impuls žene některé společnosti kupředu. Mnoho očí bude upřeno na hledání nejlepších akcií, které lze před svátkem koupit.

Arlin Wasserman, zakladatel a výkonný ředitel společnosti Changing Tastes, nedávno vyslovil domněnku, že únorový svátek bude pravděpodobně zvěstovatelem pro akcie potravinářských společností. Wasserman také poskytl několik dalších postřehů:

„14. února může jít člověk na večeři do příjemnějších restaurací za menší účty, včetně koktejlů (které nevyžadují tolik zručnosti) a malých a sdílených talířů, které se na jídelních lístcích dostaly do popředí a které lze často naaranžovat předem, aby se nezatěžoval personál kuchyně.“

S ohledem na to se investoři možná budou chtít před Valentýnem 2023 vyhnout akciím restaurací. To však neznamená, že ostatní odvětví nezaznamenají růst. Podívejme se na nejlepší akcie k nákupu v době, kdy se Američané chystají oslavit tento výjimečný den se svým vyvoleným.

Akcie k možnému nákupu:

Marriott International (MAR)

Žádná diskuse o valentýnských akciích by nebyla úplná bez přední hotelové společnosti. Společnost Marriott International (NASDAQ:MAR) má skutečně globální působnost v ubytovací části sektoru pohostinství. Podniky společnosti zahrnují celou řadu jmen, od Ritz Carlton až po Fairfield Inn & Suites. To staví společnost Marriott do vynikající pozice, která jí umožňuje těžit z valentýnského svátku. Lidé ve všech příjmových kategoriích spěchají s rezervací hotelových pokojů a pravděpodobně se obrátí na některou z hotelových značek vlastněných společností Marriott.

Kromě valentýnského nárůstu má Marriott i další výhody. Will Ashworth, přispěvatel serveru InvestorPlace, nedávno popsal společnost jako „stroj na výrobu peněz s nízkými aktivy a provozní marží blížící se 60 % (bez příjmů a nákladů na náhrady)“. Společnost Marriott se také skvěle zotavila ze zásahů, které její odvětví utrpělo během pandemie.

Akcie MAR pravděpodobně získají nárůst jak na Valentýna, tak i díky zprávě o výsledcích za čtvrté čtvrtletí, která bude zveřejněna ve stejný den. Vypadá to, že společnost má v roce 2023 značný prostor pro rozjezd.

1-800-Flowers.com (FLWS)

Tato bývalá meme akcie nemá v roce 2023 zrovna nejlepší start, ale 1-800-Flowers.com (NASDAQ:FLWS) v současné době roste s tím, jak se zvyšuje očekávání Valentýna. To se dá očekávat od každé společnosti působící v oblasti doručování květin. Nicméně ani v této tržní lince není mnoho akcií, takže 1-800-Flowers je v čele.

To samozřejmě neochránilo akcie FLWS před zájmem prodejců na krátko. Přes to všechno však FLWS obstála a stále si stojí za svým. Akcie mají od října 2022 postupně rostoucí trend a posledních šest měsíců se drží v zelených číslech. Také od počátku roku do současnosti (YTD) vzrostly akcie FLWS o téměř 5 %.

Je těžké cítit přílišný optimismus ohledně dlouhodobých růstových vyhlídek akcií s takovouto výklenkovou atraktivitou. Přesto by investoři neměli ignorovat skutečnost, že v příštích několika měsících se blíží Valentýn i Den matek. Tyto dva svátky často vedou k nárůstu poptávky po druzích květin a dárkových košů, které tato společnost poskytuje. Navíc je zde vždy možnost, že se o akcie opět začnou zajímat maloobchodní obchodníci, zejména pokud se zvýší zájem o krátké pozice z Wall Street.

Hershey (HSY)

Pokud lidé kupují na Valentýna květiny, kupují také čokoládu. To znamená nárůst poptávky po největších jménech cukrářského průmyslu.

Společnost Hershey (NYSE:HSY) nevyrábí jen čokoládu – čokoláda, kterou vyrábí, je známá a oblíbená. Tím to však zdaleka nekončí. Stejně jako Marriott má i Hershey působivý záběr zahrnující mnoho ikonických značek. Rozsáhlé portfolio společnosti zahrnuje cukrovinky a potravinářské výrobky, jako jsou Twizzlers, Reese’s a popcorn Skinny Pop, abychom jmenovali alespoň některé. Ne každý má rád čokoládu, ale většina lidí si pravděpodobně najde výrobek Hershey, který jim chutná.

Přispěvatel InvestorPlace Thomas Niel nedávno označil akcie HSY za jednu z nejbezpečnějších akcií k nákupu v tomto měsíci, a to z dobrého důvodu. Podle Niela jsou akcie díky „potenciálu zhodnocení a velmi nízké volatilitě“ v kombinaci se „stabilní, rostoucí dividendou“ jasnou volbou v době, kdy se trhy připravují na nový obrat. Akcie HSY jsou obecně bezpečnou sázkou po většinu roku – a obzvláště dobrou volbou v době blížícího se Valentýna.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz