Hlavní obsah
Sport

Djoković dokonal misi GOAT a svou pomstu Austrálii. Kolik vydělal a jak investuje?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Flickr, Yu Yang

Novak Djoković je desetinásobným vítězem Australian Open. V počtu získaných grandslamových titulů se vyrovnal Nadalovi (22). A stále je králem Melbourne Parku. Pojďme se podívat na prize money grandslamového turnaje a do čeho momentálně investuje.

Článek

Pouze osm hráčů v dlouhé historii mužského tenisu získalo celkem deset a více titulů z hlavních soutěží. Novak Djoković je samozřejmě jedním z nich. V neděli v Melbourne na Australian Open vyhrál svůj dvaadvacátý major - desátý na jednom kurtu, v Rod Laver Areně, hlavním výstavním dvorci v Melbourne Parku. Vítězstvím 6:3, 7:6(4), 7:6(5) nad Stefanosem Tsitsipasem se vyrovnal Rafaelu Nadalovi v počtu grandslamových vítězství mezi muži. Také Nadal získal značnou část svých hlavních titulů na jediném kurtu, Philippe-Chatrier, centrálním kurtu pařížského stadionu Roland Garros - třináct titulů z French Open, což je tak ohromující série triumfů, jaká kdy byla ve sportu dosažena.

Djoković se vrátil na tenisový trůn

Djokovićovo vítězství nad Tsitsipasem v přímém souboji o titul nebylo nijak oslnivé a mimo jiné mu zajistilo opětovný posun na první místo světového žebříčku. (Vytlačil tak mladého Španěla Carlose Alcarase, který je zraněný a musel Australian Open vynechat.) Djokovićův triumf je častěji metodickou dřinou, cvičením v nevyhnutelnosti.

Na tomto úspěchu by nemělo nic ubírat ani to, že profesionální tenis se v éře Open, která začala v roce 1968, začal hrát převážně na tvrdých kurtech a že ti, kdo hrají na mužské scéně, mají většinou hru postavenou na velkém podání a velkém forhendu, aby mohli vyhrávat na tvrdém povrchu. Žádný hráč v této éře zatím nepřišel s hrou na tvrdém povrchu, která by se vyrovnala právě Djokovićově hře. Při slavnostním předávání trofejí po nedělním finále šampionátu Tsitsipas o Djokovićovi řekl: „Je to nejlepší hráč, jaký kdy držel tenisovou raketu.“

Tato cesta do Austrálie byla mnohem úspěšnější než ta před rokem - kdy byl vyhoštěn, protože nebyl očkován proti COVID-19 -, i když byla svým způsobem obtížná: špatný podkolenní vaz; nějaké zmatky mimo kurt, do kterých byl zapleten jeho otec. Přesto Djoković při svém návratu dosáhl všeho, co si mohl přát: V Melbourne Parku se vrátil na vítěznou dráhu, vrátil se na tenisový vrchol a prohlásil: „Tohle je pravděpodobně, řekl bych, největší vítězství mého života.“

„Vzhledem k okolnostem to byl jeden z nejnáročnějších turnajů, které jsem kdy v životě hrál. Loni jsem nehrál, letos se vracím,“ řekl Djoković, který měl na sobě bílé sako na zip s číslem „22“ na hrudi. „A chci poděkovat všem lidem, kteří mi umožnili, abych se cítil dobře, abych byl v Melbourne, abych byl v Austrálii.“

Před ním jsou pouze dvě ženy - Margaret Courtová (24) a Serena Williamsová (23).

Novak Djoković ziskem 22. grandslamového titulu zvýšil vedení v „závodě o velké tituly“ před Rafaelem Nadalem a Rogerem Federerem

Srbský tenista získal svůj 66. „velký titul“, který zahrnuje trofeje z grandslamových turnajů, Nitto ATP Finals, turnajů ATP Masters 1000 a zlaté olympijské medaile ve dvouhře.

Djoković má o sedm titulů více než jeho největší soupeři. Nadal jich vlastní 59 a Federer, který ukončil kariéru na loňském Laver Cupu, jich má na kontě 54.

Djoković získal jeden „velký titul“ na každých 3,2 odehraných turnajů (66/210), zatímco Nadal na každých 3,5 odehraných turnajů (59/208). Jedinými dalšími hráči, kteří získali „velký titul“ častěji než jednou za pět odehraných turnajů, jsou Federer (4,4, 54/240) a Pete Sampras (4,9, 30/147).

Pro Djokoviće, který získal rekordní desátou korunu na Australian Open, to bylo historických čtrnáct dní pod širým nebem. Pětatřicetiletý tenista zvedl nad hlavu na prvním majoru sezony více trofejí než na kterémkoli jiném grandslamu, na dalším místě je Wimbledon (7).

Djoković se stal třetím nejstarším mužem v otevřené éře, který triumfoval na Australian Open, za ním jsou pouze Ken Rosewall a Federer, kteří toho dosáhli ve věku 36 let. Vítězstvím nad Tsitsipasem v souboji o titul navíc srbský tenista vyhrál na turnaji již 17 zápasů v řadě proti soupeřům z Top 5.

Djokovićovy dva týdny v Melbourne se neobešly bez dramat a melodramat

V přípravném zápase před Australian Open si sevřel levý stehenní sval a po většinu svého tažení za titulem v Melbourne hrál se zalepeným stehnem, které si během zápasů stále třel a protahoval. Stejně jako v minulosti se objevily otázky ohledně skutečného rozsahu Djokovićových bolestí nebo zranění; stejně jako v minulosti se rozhodl vyjet na ty, kteří pochybovali o tom, že je zraněný: „Zpochybňována jsou pouze má zranění. Když jsou zranění někteří jiní hráči, tak jsou obětí oni, ale když jsem to já, tak to předstírám.“

Koncem minulého týdne se pak objevilo video, na kterém Djokovićův otec Srdjan oslavuje Djokovićovo čtvrtfinálové vítězství ve středu večer s fanoušky v areálu Australian Open. Vedle fanoušků zahalených do srbských vlajek byli i ti, kteří drželi ruské vlajky, a muž v tričku se symbolem „Z“, který byl poprvé spatřen ručně namalovaný na ruských tancích na začátku invaze na Ukrajinu a od té doby se stal symbolem podpory ničivé ruské války.

Srbsko a Rusko jsou slovanské národy s dlouholetými kulturními a politickými vazbami; Vladimir Putin a jeho válka mají mezi Srby silnou podporu. Představitelé Australian Open zakázali vyvěšování ruských a běloruských vlajek. (Ruští a běloruští hráči nebyli označeni svými zeměmi, jak je tomu na všech tenisových turnajích od invaze). Ukrajinský velvyslanec v Austrálii chtěl Srdjanovi odebrat akreditaci na Australian Open. Srdjan prohlásil, že šlo o nedorozumění, a na semifinále a finále se držel mimo hráčskou lóži svého syna.

Na Djokoviće dolehly jak bolavé šlachy, tak reakce na chování jeho otce, jak uvedl na tiskové konferenci po finále. Stejně tak to, co se odehrálo loni v Melbourne. Australskou vládu popudil a poskytl jí politickou potravu, když přijel na Open, aniž by se nechal očkovat proti koronaviru, a rozhodně odmítl očkování podstoupit. Stalo se z toho mezinárodní fiasko a nakonec byl deportován ještě před zahájením turnaje. Letos jeho návrat do Melbourne přivítala nová vláda. Existovaly však obavy z návratu? Přijel s oním zraněným pocitem, který si, jak se zdá, občas pěstuje, s pocitem, že byl znevažován, nerespektován? Podnítilo to snad jeho skvělé výkony v uplynulých dvou týdnech? Po nedělním vítězství v hráčské lóži nekontrolovatelně vzlykal.

Australian Open Prize Money 2023

Na prvním letošním grandslamu v Melbourne se hráči utkali o nový rekordní prize money. Australian Open oznámilo, že vyplatilo na odměnách 76,5 milionu australských dolarů (54,26 milionu amerických dolarů).

To představuje 3,38% nárůst oproti loňskému turnaji, přičemž v každém kole došlo k mírnému procentuálnímu navýšení (~3 %).

Například šampion Australian Open 2023 Novak Djoković obdržel 2 975 000 dolarů, což je o 3,48 % více než loni. Druhý v pořadí Tsitsipas získal 1 625 000 dolarů, což je nárůst o 3,17 %.

U poražených z prvních kol dochází k podobnému % navýšení, přičemž poražení z prvního kola si oproti roku 2022 přilepšili o 3,16 % více, a to k hranici 106 250 dolarů.

Pro zajímavost: 1 AUD (australský dolar) = 15,50 Kč. Tudíž po přepočtu na české koruny si Novak Djoković za Australian Open připsal na své konto krásných 46,12 milionu Kč.

„Pro další úspěch australského tenisového léta je zásadní, abychom poskytovali silné a relevantní herní příležitosti a zajistili, že nejlepší hráči na světě budou náležitě odměňováni. Chceme zajistit, aby Austrálie byla odrazovým můstkem pro celosvětovou sezónu a aby jich bylo vidět co nejvíce. Inspirují nás všechny, abychom se tomuto skvělému sportu věnovali, a zároveň inspirují budoucí generace. Jsme potěšeni, že v létě bude v Austrálii k dispozici více než 100 milionů dolarů na odměnách a také více příležitostí soutěžit po celé zemi. Neúnavně jsme spolupracovali s ATP a WTA na zavedení nového vzrušujícího United Cupu, který zahrnuje vlastní významné žebříčkové body a prize money, další dva turnaje WTA a ATP v Adelaide, Hobart International a modernizovaný ATP 100 Challenger v Canbeře.“ Prohlásil Craig Tiley, ředitel turnaje Australian Open.

Djoković vlastní 80% podíl ve společnosti vyvíjející lék proti Covidu

Tenista Novak Djoković a jeho manželka investovali do dánského výrobce léků, který experimentuje s léčbou Covid-19.

Djokovićův podíl potvrdil Ivan Loncarevic, výkonný ředitel společnosti QuantBioRes A/S, kterého citoval deník BT. Společně se svou ženou Jelenou vlastní manželé 80 % kodaňské společnosti, která zatím žádnou léčbu Covid-19 na trh neuvedla, uvedl BT.

Společnost QuantBioRes podle svých internetových stránek experimentuje, zda je možné zasáhnout do viru pomocí takzvaného rezonančního rozpoznávacího modelu. Podle oficiálního dánského obchodního rejstříku koupili manželé Djokovićovi, kteří sídlí v Monaku, své podíly v červnu 2020.

Velký zájem projevuje zejména o vědu ve sportu a potravinářský a nápojový průmysl

Jednou ze společností, ve které je právě Novak Djoković investorem, je například PlaySight. Jedná se o neomezené živé vysílání z tenisového kurtu, na kterém jsou umístěny 4 kamery. Systém dokáže následně spočítat například výšku letícího míčku, počet spálených kalorii, rychlost míče nebo třeba vzdálenost, kterou hráč naběhal. Společnost byla založena s úmyslem uvedení 3D vizualizační techniky, používané pro stíhací výcvik pilotů, na tenisové kurty. Díky tomuto záznamu tak lidé mohou později analyzovat právě odehraný turnaj nebo trénink a díky vložené výsledkové listině i sdílet svůj výkon se zbytkem uživatelů aplikace.

Novak Djoković nově investuje miliony do rakouského startupu Waterdrop

Přibližně před rokem se vídeňské společnosti DrinkTech scale-up Waterdrop podařilo v rámci kola financování získat neuvěřitelných 60 milionů eur. Nyní se mladé společnosti podařilo získat nového významného investora: tenistu Novaka Djokoviće. Podle společnosti waterdrop Djoković do společnosti vložil „významnou sedmimístnou investici“ a nyní bude působit jako dlouhodobý ambasador značky scale-up.

Společnost Waterdrop chce bojovat proti plastovým lahvím.

Vídeňská společnost působí na trhu s nápoji od roku 2016. Vše začalo šumivými kostkami, které mají učinit nápoje v plastových lahvích zastaralými. Od převzetí vídeňského startupu na výrobu nápojových lahví Purgaty se společnost Waterdrop vidí také jako technologický vývojář. S produktem „Lucy“ vyvinula společnost uzávěr na láhev s UV-C technologií, který čistí vodu a v kombinaci s aplikací připomíná lidem, aby pravidelně pili, a sleduje spotřebu vody. V souvislosti s partnerstvím s Djokovićem mladá společnost zdůrazňuje zejména skutečnost, že nepoužívá plastové lahve.

„Být profesionálním sportovcem není jen o talentu a tréninku, ale také o rozhodnutích, která děláte pro své tělo. Ke zdravému životnímu stylu patří i pití dostatečného množství vody, aniž bychom museli dělat kompromisy s ohledem na životní prostředí. Věřím, že společnými silami můžeme skutečně přispět a odstranit všechny plastové lahve na [ATP World] Tour,“ řekl Novak Djoković.

Jaké je čisté jmění Novaka Djokoviće?

Podle zprávy časopisu Forbes patří Novak Djoković mezi nejlépe placené tenisty světa. Dvaadvacetinásobný grandslamový vítěz je známý svými vysokými výdělky, čistým jměním, investicemi do podnikání a sponzoringem luxusních značek.

Podle zprávy si Novak Djoković v roce 2022 vydělal na turnajích 9,9 milionu dolarů a jeho čisté jmění nyní činí neuvěřitelných 230 milionů dolarů. Kariérní výdělky tenisové legendy nyní činí 164 691 308 USD. To představuje nárůst oproti předloňskému roku, neboť podle časopisu Forbes činil jeho plat/výdělek v roce 2021 4,5 milionu USD, zatímco jeho příjmy díky smlouvám se značkami a podpoře činily 30 milionů USD.

Srbského tenistu sponzoruje řada špičkových značek. Mezi jeho sponzory patří například gigant Head a další značky jako Ultimate Software Group, NetJets, Seiko Watch Corporation a Peugeot.

Je také spojen se značkou Lacoste a tato značka má speciální kolekci Novak Djokovic x Lacoste, která stojí za prozkoumání. Dalšími značkami, které mají s tenisovým esem lukrativní smlouvy, jsou Hublot, FitLine a Raiffeisen Bank International.

Novak rovněž podporuje srbskou telekomunikační společnost Telekom Srbija. Nedávno spolupracoval se značkou ASICS, což je značka špičkových tenisek.

Investice do nemovitostí

Novak Djoković se angažuje a investuje také do nemovitostí. Stejně jako jeho impozantní příjmy v kariéře stojí za pozornost i jeho honosné nemovitosti.

Ačkoli měl Novak skromné začátky, s rozvojem své kariéry investoval do nemovitostí v různých zemích. V současné době vlastní dva byty v SoHo na Manhattanu v New Yorku, velkolepou nemovitost na svahu v Monte Carlu, která nabízí nádherný výhled na rozlehlé Středozemní moře, a byt v Bělehradě, který stojí 675 000 USD. Všechny tyto nemovitosti nabízejí nádherné výhledy, gigantické obytné prostory, honosné ložnice a přepychové terasy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz