Hlavní obsah
Lidé a společnost

Elon Musk mlčí poté, co mu uživatelé Twitteru odhlasovali, že by měl skončit jako šéf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Zdroj: Getty Images

Musk se nevyjádřil k tomu, zda zůstane v čele Twitteru. Na tweet naznačující, že hlasování mohlo být zmanipulováno roboty, reagoval jediným slovem: „zajímavé“.

Článek

Miliardář se v neděli zeptal uživatelů Twitteru (TWTR), zda by měl odstoupit z čela této sociální sítě. V „anketě“ na Twitteru, která byla v pondělí po 12 hodinách uzavřena, se sešlo více než 17 milionů hlasů, které přinesly jasný verdikt: 57,5 procenta respondentů uvedlo, že by měl skončit.

Muskova dramatická nabídka odstoupit přišla krátce poté, co se zúčastnil finálového zápasu mistrovství světa ve fotbale v Kataru, což vyvolalo vlnu trendových témat, jako například „HLASUJTE ANO“ a „generální ředitel Twitteru“. Náhradního lídra neurčil a zašel tak daleko, že řekl, že kdokoli, kdo by byl schopen tuto práci vykonávat, by ji nechtěl.

Musk prohlásil, že se bude výsledky hlasování řídit. Několik hodin po ukončení hlasování se však pan Musk na Twitteru nevyjádřil.

Pokud se mu to podaří, předá Musk vedení společnosti, kterou koncem října koupil za 44 miliard dolarů. Bouřlivé týdny, které od té doby uplynuly, byly poznamenány hromadným propouštěním ve společnosti, poklesem prodeje reklamy, rezignacemi vedoucích pracovníků a pozastavením různých vysoce postavených uživatelských účtů kvůli porušení nově vymyšlené politiky.

V neděli Twitter oznámil politiku, která má uživatelům zabránit ve sdílení odkazů a uživatelských jmen z jiných sociálních platforem, jako je Instagram, Facebook a Mastodon.

Pro některé uživatele, včetně bývalých příznivců pana Muska, byl však chaotický víkend zlomovým bodem.

Paul Graham, zakladatel akcelerátoru pro začínající podniky Y Combinator, napsal v neděli na Twitteru, že Muskovy poslední kroky na Twitteru byly „poslední kapkou“. Pan Graham Muskovo převzetí podporoval, ale v neděli napsal: „Vzdávám to. Odkaz na můj nový profil Mastodon najdete na mých stránkách.“

Minulý týden Twitter pozastavil asi dvě desítky účtů, které sledovaly polohu soukromých letadel, včetně jednoho, který sledoval soukromé letadlo pana Muska, a zdůvodnil to novou politikou, podle níž se účty zakazují, pokud sdílejí „živou polohu“ jiné osoby.

Sweeney, student vysoké školy ve státě Florida, sdílel se CNN snímek obrazovky se zprávou od Twitteru, v níž se uvádí, že společnost provedla „pečlivou kontrolu“ a rozhodla se účet trvale zakázat kvůli porušování pravidel Twitteru. Student má na starosti desítky dalších účtů, které sledují soukromé lety bohatých Američanů, včetně spoluzakladatele Microsoftu Billa Gatese, zakladatele Amazonu Jeffa Bezose a výkonného ředitele společnosti Meta Marka Zuckerberga. Mnoho z těchto účtů – včetně účtu sledujícího letadla spojená s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a dalšího účtu monitorujícího letadla celebrit – bylo pozastaveno i na Twitteru.

Minulý týden byly také pozastaveny účty některých novinářů z The New York Times, The Washington Post, CNN a dalších médií, zřejmě na základě stejné politiky, a poté byly obnoveny poté, co se Musk zeptal uživatelů, zda by jim měl být povolen návrat na platformu. V „anketě“ na Twitteru s 3,7 milionu hlasů odpovědělo 59 % z nich kladně.

Odezvu vyvolali také zákonodárci v Evropské unii. Vera Jourová, místopředsedkyně Evropské komise, uvedla, že tento krok porušuje zákon o digitálních službách a zákon o svobodě médií, který slouží jako určitá pravidla pro moderování online obsahu. „Existují červené linie,“ napsala na Twitteru.

Musk tuto kritiku důrazně odmítl. Vysmíval se novinářům, kteří křičeli, že opatření, která Twitter přijal pod svými předchozími vlastníky – jako například omezení příspěvků odkazujících na zprávu deníku New York Post z roku 2020 o synovi Josepha R. Bidena – se rovnala cenzuře konzervativních názorů.

„Je tak inspirující vidět nově objevenou lásku tisku ke svobodě slova,“ napsal Musk v příspěvku na Twitteru a naznačil, že novináři, které pozastavení činnosti rozrušilo, se neozvali, když Twitter omezil některé příspěvky o pandemii Covid-19 a prezidentské politice, které platforma považovala za dezinformace.

Objevují se náznaky, že Muskovo vlastnictví a zaměření na Twitter narušuje jeho další podnikatelské záměry. Od doby, kdy Elon Musk získal Twitter, se hodnota společnosti Tesla propadla. Cena akcií automobilky byla 27. října, v den, kdy Musk dokončil akvizici Twitteru, 225 dolarů. V pátek akcie Tesly uzavřely na 150 dolarech.

Minulý týden Musk zveřejnil, že prodal další akcie Tesly v hodnotě 3,6 miliardy dolarů. V letošním roce Musk prodal akcie společnosti Tesla v hodnotě 23 miliard dolarů, přičemž velkou část z nich prodal poté, co se v dubnu zavázal, že přestane prodávat akcie, aby mohl financovat svůj obchod s Twitterem.

„Pozornost zaměřená na Twitter namísto zlatého dítěte – Tesly, byla pro investory dalším velkým tématem a pravděpodobně stojí za tímto výsledkem průzkumu, protože mnoho Muskových věrných si přeje jeho odchod z pozice výkonného ředitele Twitteru,“ napsali analytici Daniel Ives a John Katsingris ze společnosti Wedbush Securities ve zprávě zveřejněné krátce před ukončením hlasování o Twitteru.

Dodávají, že Muskův odchod z Twitteru by byl „velkým krokem vpřed“, protože miliardář si konečně uvědomil, že „kolem této noční můry Twitteru roste frustrace, která se každým dnem zhoršuje“.

Po dotazu uživatelům, zda by měl zůstat v čele Twitteru, Musk v dalším tweetu uvedl: „Nikdo nechce práci, která by skutečně dokázala udržet Twitter při životě. Není žádný nástupce.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz