Hlavní obsah
Aktuální dění

Elon Musk prolomil mlčení se svým odstoupením z funkce generálního ředitele Twitteru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Getty Images

„Odstoupím z funkce generálního ředitele, jakmile najdu někoho dostatečně hloupého, aby tuto práci přijal! Poté už budu řídit pouze týmy softwaru a serverů.“

Článek

Řízení pomocí ankety na Twitteru je tak hloupý nápad, že je těžké uvěřit, že Elon Musk to myslel upřímně, když vyzval uživatele webu, aby rozhodli, zda má pokračovat ve funkci výkonného ředitele. Lze ho podezírat, že se již dávno rozhodl najmout si do čela firmy konkrétního manažera. Anketa pouze vyvolala rozruch.

V nepravděpodobném případě, že by uživatelé hlasovali pro jeho setrvání ve funkci šéfa, mohl Musk dát zhruba stejnou odpověď, jakou dává nyní. Zkrátka, ještě nějakou dobu zůstanu v čele, protože šéfa nelze přijmout ze dne na den.

Z pohledu akcionářů společnosti Tesla, kteří by si přáli Muskův rychlý konec, se tedy zdá, že výsledek bude velmi nepřehledný. Cena akcií Tesly byla v dubnu, kdy byla podána nabídka na převzetí v hodnotě 44 miliard dolarů, 333 dolarů, po dokončení transakce na konci října byla 230 dolarů a nyní je 137 dolarů. Ano, širší technologický sektor byl po celé toto období slabý a ano, vyšší úrokové sazby jsou faktorem, jak Musk rád tvrdí. Ale k poklesu zjevně přispěl i jeho prodej akcií společnosti vyrábějící elektromobily (od konce loňského roku v hodnotě téměř 40 miliard dolarů) a jeho nepřítomnost v každodenních povinnostech.

Muskův podíl v Tesle nyní činí pouze 13 %, takže za jiných okolností by představenstvo a akcionáři měli určitou páku, jak mu říct, aby se soustředil na svou běžnou práci. To se však zjevně nestane. Dokud bude Musk popisovat Twitter jako letadlo směřující k nouzovému přistání, bude se mu věnovat, ať už je jeho pracovní náplň jakákoli. Tahle sága bude běžet a běžet a akcionáři Tesly by si na to měli raději zvyknout.

Elon Musk prohlásil, že neodstoupí z pozice šéfa společnosti, dokud nenajde vhodnou náhradu, a jako důvod pro odklad svého slíbeného odchodu uvedl stav financí společnosti.

Bylo to poprvé, co se Musk zmínil o odchodu z funkce šéfa této sociální platformy od chvíle, kdy uživatelé Twitteru v anketě, kterou miliardář spustil v neděli večer, rozhodujícím způsobem hlasovali pro jeho odstoupení. Toto přiznání však mělo daleko k pevnému závazku dodržet svůj slib.

Musk ve svém klasickém vysílání hovořil s diváky o svých zkušenostech ve společnosti a zdůraznil nutnost snižování nákladů. Pod jeho vedením se počet zaměstnanců Twitteru snížil na „něco málo přes 2 000“, uvedl, že do jeho příchodu čelil „zápornému cash flow ve výši 3 miliard dolarů ročně“, přičemž společnost označil za „velkou mrtvolu“.

„Proto jsem posledních pět týdnů strávil snižováním nákladů jako šílený,“ řekl, aby zajistil, že Twitter bude do roku 2023 „zhruba vyrovnaný“. I nyní je řízení společnosti, jako byste „seděli v letadle, které se vysokou rychlostí řítí k zemi, motory hoří a ovládání nefunguje“.

Přiznal, že část nákladů společnosti je důsledkem jeho vlastní akvizice, která společnost zatížila dluhem ve výši 12,5 miliardy dolarů, který musí splácet ze svých příjmů. Ale „díky změnám, které zde provádíme v oblasti masivního snížení míry vypalování a budování příjmů z předplatitelů, si nyní myslím, že Twitter bude v příštím roce skutečně v pořádku.“

Anketa Twitteru, zaslaná v návaznosti na sledování finále mistrovství světa ve fotbale v Dauhá s Trumpovým zetěm Jaredem Kushnerem, není prvním Muskovým prohlášením, že společnost nebude dlouhodobě řídit. V listopadu druhý nejbohatší člověk na světě sdělil soudu v Delaware, že zkrátí svůj čas strávený na Twitteru a nakonec najde někoho, kdo jej povede místo něj.

Výzvy na Wall Street, aby Musk odstoupil, sílily již několik týdnů a nedávno se investoři Tesly ptali, zda ho jeho zaměření na platformu sociálních médií neodvádí od řádného řízení podniku vyrábějícího elektromobily.

Musk při soudním slyšení přiznal, že toho má na starosti příliš mnoho. V neděli však řekl, že nemá žádného nástupce a „nikdo nechce tu práci, kdo by skutečně dokázal udržet Twitter při životě“.

Před posledním tweetem bylo jedinou Muskovou reakcí na anketu tvrzení na Twitteru, že výsledky byly zkresleny falešnými účty. Na tweet, který naznačoval, že v anketě by měli mít možnost hlasovat pouze uživatelé, kteří platí 8 nebo 11 dolarů (pro předplatitele iOS) za předplatné Twitter Blue, reagoval také tím, že Twitter „tuto změnu provede“.

Anketa vyzývající k jeho odstoupení následovala po řadě velmi kritizovaných rozhodnutí nového vlastníka Twitteru. Nejprve zakázal účet, který sledoval polohu jeho soukromého letadla, a následovalo hromadné suspendování kritických novinářů, kteří o zákazu informovali.

Poté, co uživatelé reagovali oznámením plánů odejít na jiné platformy, Musk zavedl novou politiku zakazující všechny odkazy na jiné sociální sítě, včetně Mastodonu, Instagramu a Facebooku.

Změna byla provedena během finále mistrovství světa ve fotbale v Kataru, kde byl Musk spatřen s výše zmiňovaným Kushnerem. Do konce dne bylo od této politiky upuštěno s tím, že Musk uvedl, že o všech významných změnách politiky v budoucnu bude rozhodovat hlasování.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz