Hlavní obsah
Obchod a průmysl

ExxonMobil a největší ropné společnosti se chopily nové energetické revoluce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Výnosy ze stávajících zásob ropy a zemního plynu lze využít k investicím do nových, čistých energetických řešení

Článek

Nedávná zpráva, že ropná společnost ExxonMobil (XOM) zakoupila práva na vrty v potenciálně bohaté lithiové formaci Smackover v Arkansasu, je v tuto chvíli spíše symbolická než měnící. Přesto na symbolech záleží a tento krok poukazuje na investiční důvody pro společnosti zaměřené na průzkum a těžbu, jako jsou ExxonMobil a Chevron (CVX), které přesahují jejich roli dodavatelů fosilních paliv.

Zde je důvod, proč by investoři měli pozorně sledovat dění v tomto sektoru.

Krok společnosti ExxonMobil

Investice společnosti do lithiových aktiv jsou sice z hlediska stávajících aktiv ExxonMobilu nepatrné, ale mají význam kvůli využití lithia v bateriích pro elektromobily. Investice do tohoto kovu jsou často obhajovány spekulanty zaměřenými na téma přechodu na čistou energii. Je to argument, který vede investory k tomu, že platí vysoké násobky za akcie čistých energetických společností a relativně nízké násobky tradičním energetickým společnostem.

Nízké násobky nezůstaly bez povšimnutí investorů, jako je Warren Buffett, a akcie jako Chevron a Occidental Petroleum tvoří hlavní podíl v portfoliu Berkshire Hathaway. Přesto je mnoho členů investiční komunity stále znepokojeno existenční hrozbou, kterou pro fosilní společnosti představuje vzestup obnovitelných zdrojů energie.

Proč budou společnosti ExxonMobil a Chevron i nadále velmi důležité

Argumenty o čisté energii jsou přesvědčivé. Vždyť obnovitelné zdroje energie jsou v podstatě zdarma a jejich růst je podporován stále příznivějším politickým a regulačním prostředím. Společnosti, které disponují oborovým know-how a kapitálem pro investice do řešení čisté energie, tak mohou být považovány za atraktivní.

Ale je tu jedna věc. Neexistuje žádný důvod, proč by společnosti jako ExxonMobil a Chevron nemohly být těmito společnostmi.

  • Obě společnosti již mají znalosti v oboru a stávající vztahy pro přechod na čisté zdroje energie a obě aktivně investují do nízkouhlíkových řešení.
  • Nový energetický přechod se neuskuteční přes noc a kapitál na investice do něj může pocházet z peněžních toků generovaných fosilními palivy hlavních ropných společností.
  • Fosilní paliva budou i nadále tvořit významnou součást světové ekonomiky - v mnoha oblastech nenahraditelnou - a tempo přechodu je stále předmětem diskusí.

Investoři by tak o hlavních ropných společnostech neměli uvažovat jako o dinosaurech, ale jako o dobře financovaných hráčích, kteří jsou připraveni a ochotni dokonale zvládnout přechod na novou/čistou energii.

Obě společnosti mají značné rezervy, z nichž mohou generovat peněžní toky. ExxonMobil má zásoby ropy ve výši 17,7 miliardy barelů, zatímco Chevron 11,2 miliardy. Pro pochopení toho, co tato čísla znamenají, vezměme v úvahu, že produkce společnosti Chevron v roce 2022 činila 1,1 miliardy barelů, zatímco produkce společnosti ExxonMobil 3,7 miliardy. Obě společnosti tak mají v rezervách produkci na několik let a potenciál nahradit rezervy prostřednictvím investic.

Je však třeba poznamenat, že společnost Chevron v současné době nahrazuje zásoby lépe než společnost ExxonMobil. Rezervy společnosti Chevron poklesly v letech 2021-2022 pouze o 0,1 miliardy barelů ve srovnání s poklesem společnosti ExxonMobil za stejné období o 0,8 miliardy. Podtrženo a sečteno, obě společnosti mají dostatečné zásoby fosilních paliv, aby mohly generovat hotovost na investice do nové/čisté energie, a obě tak již činí.

Investice do nové ekonomiky

Společnost ExxonMobil v letech 2022 až 2027 investuje 17 miliard dolarů do „investic s nižšími emisemi“, z nichž 60 % věnuje na snížení vlastních emisí a 40 % na snížení emisí ostatních. Patří mezi ně investice do nízkouhlíkového vodíku, zachycování a ukládání uhlíku a zařízení na výrobu obnovitelných paliv.

Společnost Chevron se také výrazně angažuje v oblasti nízkouhlíkových technologií a plánuje zdvojnásobit svou kapacitu obnovitelných paliv od roku 2022 do roku 2030 a zároveň rozšířit výrobu obnovitelného zemního plynu (RNG) a investovat do podnikání v oblasti zachycování, využívání a ukládání vodíku a uhlíku.

Kdo pochybuje o tempu investic do těchto technologií, stačí se podívat na výsledky společnosti Baker Hughes, která poskytuje služby a vybavení pro ropný průmysl, za první čtvrtletí, kdy nové zakázky v oblasti energetiky dosáhly 300 milionů dolarů, zatímco za celý rok 2022 to bylo 400 milionů dolarů.

Závěr

Při současné ceně ropy kolem 67 dolarů za barel a dividendovém výnosu 3,5 % u ExxonMobilu a 4 % u Chevronu nabízejí tyto dvě akcie dobrou hodnotu. Obě společnosti navíc mají spoustu příležitostí investovat v příštích desetiletích do nových/čistých energetických technologií a zároveň si i nadále udržovat vynikající peněžní toky z fosilních paliv. Obě akcie jsou tak dnes atraktivní pro investory, kteří hledají příjmy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz