Hlavní obsah
Finance

Fed se tento týden sejde, aby rozhodl o svém dalším postupu v oblasti úrokových sazeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Federální rezervní systém se tento týden sejde, aby rozhodl o svém dalším postupu v oblasti úrokových sazeb právě v době, kdy se jeho rok trvající boj proti inflaci střetává s krizí ve finančním sektoru.

Článek

Další kroky Fedu budou bedlivě sledovány, protože nedávné bankroty bank vyvolávají vzpomínky na finanční krizi z roku 2008. Ještě před středečním rozhodnutím centrální banky budou investoři hledat další známky napětí v globálním bankovním sektoru a další kroky regulačních orgánů, které by poskytly úlevu.

Zvýší Fed úrokové sazby?

Mezi investory není nouze o názory, přičemž očekávání se pohybují mezi tím, že Fed přinese další zvýšení o čtvrt procentního bodu, a pauzou. Jedinou jistotou je, že Fed upustí od většího zvýšení o půl bodu, které předseda Jerome Powell předložil těsně předtím, než se objevily obavy o finanční stabilitu. Průzkum agentury Bloomberg News mezi ekonomy ukázal, že medián volá po zvýšení o čtvrt bodu, které zvýší základní úrokovou sazbu Fedu do rozmezí 4,75-5 %, a trh dluhopisů této možnosti přisuzuje zhruba 65% šanci. Na vrcholu obav z napětí v bankách minulý týden obchodníci snížili šance na zvýšení sazeb o čtvrt bodu na méně než polovinu, zatímco některé banky, včetně Goldman Sachs a Barclays, změnily své odhady a nyní zvýšení sazeb neočekávají.

Vzhledem k tomu, že se vývoj rychle mění v souvislosti se snahami o podporu problémových věřitelů od Credit Suisse po First Republic, mohou se očekávání ohledně zvýšení sazeb do středy ještě změnit. Je velmi nepravděpodobné, že by Fed vyzval trhy k překvapivému kroku poté, co volatilita dluhopisů vzrostla na nejvyšší úroveň od roku 2008. Obavy z širší úvěrové krize a známky napětí v likviditě budou také hlavním problémem pro tvůrce měnové politiky. V minulém týdnu již banky, které se přetahovaly o hotovost, čerpaly rekordní objem prostředků z nouzových facilit Fedu včetně nové finanční zálohy, čímž překonaly předchozí rekord z finanční krize v roce 2008.

Argumentem pro to, aby Fed pozastavil zvyšování sazeb, je skutečnost, že rychlé tempo zpřísňování sazeb z téměř nulové úrovně v minulém roce nyní v ekonomice něco zlomilo a zpřísnilo finanční podmínky. Fed již zpomalil tempo zvyšování sazeb v prosinci a únoru a byl na cestě k tomu, aby se nakonec zastavil a vyhodnotil kumulativní daň za zpřísňování. Potíž je v tom, že trh práce v USA je stále velmi napjatý a inflace zůstává zvýšená. Zastavení nyní by mohlo vyvolat zvýšení tržních inflačních očekávání a poslat výnosy státních dluhopisů s delší splatností nahoru v důsledku obav, že Fed již není tak ostražitý, pokud jde o cenovou stabilitu. Ekonomka agentury Bloomberg Anna Wongová se domnívá, že nepříznivý dopad bankovních turbulencí odpovídá nejvýše jednomu zvýšení sazeb o 25 bazických bodů ze strany Fedu, což znamená, že jeho práce není hotová.

„Bylo by zapotřebí trvalého šoku v bankovním sektoru, aby Fed podstatně zpomalil zvyšování sazeb,“ píše.

Pauza by nyní vyžadovala, aby Fed dokázal trhu sdělit jasný vzkaz, že v případě, že se údaje ukáží jako odolné, bude pokračovat v utahování sazeb. Když trhy v pátek mířily k závěru, začala mezi obchodníky získávat přízeň myšlenka, že Fed v březnu udělá pauzu, aby v květnu, pokud si to podmínky vyžádají, pokračoval ve zvyšování sazeb. Historie však ukazuje, že jakmile Fed po sérii zvyšování sazeb udělá pauzu, následuje nedlouho poté snížení sazeb.

A co prognózy FEDu?

Tím se dostáváme k poslední čtvrtletní aktualizaci různých prognóz Fedu pro ekonomiku a úrokové sazby. Ještě v prosinci američtí představitelé předpovídali, že letos budou sazby zvyšovat pomalejším tempem, přičemž jejich mediánová předpověď ukazovala na vrchol 5,1 % do konce roku 2023. To byl jasný výstřel přes palubu dluhopisového trhu, který si snížení sazeb cenil zhruba půl roku poté, co očekával případnou pauzu Fedu. Tento rozdílný bod představuje propast mezi centrální bankou a dluhopisovým trhem. Obchodníci nyní očekávají, že základní úroková sazba Fedu dosáhne vrcholu na úrovni 4,80 %, a do prosincového zasedání obchodníci vidí, že Fed sníží svou politiku pod 4 %. To znamená velký posun oproti tržnímu odhadu 5,7% vrcholu politiky a prakticky žádného snížení v tomto roce po Powellově projevu na začátku tohoto měsíce. Podle Wongové z agentury Bloomberg je tržní ocenění prudkého snížení sazeb „přehnané“, což znamená ztráty blížící se těm, které byly zaznamenány během globální finanční krize.

Za předpokladu, že napětí v bankovním sektoru opadne, by Fed mohl buď ponechat své prosincové projekce beze změny, nebo posílit svou důvěryhodnost v inflaci revizí mediánu prognózy vrcholu politiky. Ekonomové agentury Bloomberg očekávají, že se mediánový bod Fedu posune z prosincových 5,25 % na 5,5 %, což naznačuje nejméně dvě další zvýšení o čtvrt procentního bodu po březnu.

Finanční stabilita vs. cenová stabilita

Dluhopisový trh si zjevně myslí, že finanční stabilita se stala větším problémem než boj s inflací. To je důvod, proč všechny referenční státní dluhopisy od dvouletých do třicetiletých vynášejí nyní méně než 4 %, což je výrazně pod současnou spodní hranicí politiky ve výši 4,5 %. Dilema Fedu mezi potřebou stabilizovat finanční systém a omezit inflaci se však rýsuje v souvislosti se známkami toho, že balíčky pomoci americkým bankám a problémovému švýcarskému věřiteli Credit Suisse možná nebudou stačit k zastavení širších trhlin v odvětví. Jen v minulém týdnu banky využily možnosti krátkodobých půjček od Fedu ve výši více než 160 miliard USD a hlavní američtí věřitelé poskytli záchranné lano ve výši 30 miliard USD společnosti First Republic po krachu Silicon Valley Bank a Signature Bank. Švýcarská centrální banka udělala totéž pro Credit Swiss, které poskytla půjčky ve výši 54 miliard dolarů před zahájením jednání o prodeji UBS. Pokud Fed projeví důvěru ve schopnost bank získat přístup k likviditě a vypořádat se s odlivem vkladů, může se nadále soustředit na inflaci, která je se svými 6 % stále výrazně nad jeho cílem cenové stability ve výši 2 %.

I když takový postoj pravděpodobně vyvolá prodejní tlak na státní dluhopisy, napětí v bankách má tendenci rezonovat po určitou dobu a úvěrové podmínky se odtud budou znatelně zpřísňovat. Menší americké banky jsou důležitými věřiteli malých a středních podniků, které jsou klíčovým faktorem posilování zaměstnanosti. Může se stát, že výsledné zpomalení růstu a inflace v důsledku takového zpřísnění finančních podmínek umožní Fedu zpomalit nebo zastavit zvyšování sazeb po březnu nebo květnu. Další otázkou bude osud snahy centrální banky omezit velikost své bilance ve výši 8 bilionů USD, která během pandemie nabobtnala.

Powellova komunikační výzva

Jakmile přistane politické prohlášení a prognózy, finanční trhy se zaměří právě na to, jak předseda Fedu vysvětlí svůj postoj, aniž by vyvolal další obavy – ať už o finanční stabilitu, nebo o inflaci. To je velmi těžký úkol, možná ještě těžší než obvykle, protože Powell přednesl jestřábí politický výhled jen několik dní před krachem jedné z amerických bank. Překotné výroky nejsou pro centrální bankéře dobrou vizitkou a jen málo přispívají ke zvýšení důvěryhodnosti Fedu a k zastavení volatility trhů. Pro Powella se zdá být nejlepším přístupem, že Fed přinese zvýšení o čtvrt bodu a šťouchne do prognóz bodových sazeb, čímž poskytne krytí pro případ, že údaje o zaměstnanosti a inflaci zůstanou pod očekáváním. Bývalý ministr financí Lawrence Summers v pátek v televizi Bloomberg řekl, že Fed by neměl připustit „finanční nadvládu“ a nechat se zastrašit, aby zmírnil svou kampaň za omezení inflace „z ohleduplnosti k bankovnímu systému“.

Přesto by Powell potřeboval zajistit, aby Fed a další regulační orgány učinily dostatek kroků k ohrazení bankovního systému, aby se političtí představitelé mohli nadále soustředit na inflaci a trh práce. Prozatím trhy pochybují, že tomu tak je, a všechny sázky by byly na spadnutí, pokud by se do problémů dostala další finanční instituce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz