Hlavní obsah
Finance

General Electric: nedávné pokyny vedení společnosti byly lepší, než mnozí očekávali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: neznámý, Zdroj: Wikimedia Commons

Vedení společnosti General Electric (GE) uspořádalo každoroční konferenci pro investory a akcionářům se líbilo, co slyšeli.

Článek

Trvalo to dlouho, ale zdá se, že průmyslový gigant v příštích letech výrazně zlepší zisky ve všech svých podnicích současně. Zde je důvod, proč prezentace trh potěšila.

Podniky společnosti General Electric se zlepšují

Připomeňme, že po odštěpení společnosti GE HealthCare Technologies zůstaly tomuto průmyslovému gigantu tři hlavní oblasti podnikání: letectví, energetika a obnovitelné zdroje energie. Vedení společnosti spojuje podnikání v oblasti energetiky a obnovitelných zdrojů energie do jedné společnosti GE Vernova, která bude oddělena počátkem roku 2024, přičemž zbývající společnost ponese název GE Aerospace.

Při prezentaci měli investoři obavy ze všech tří oblastí podnikání a dobrou zprávou je, že vedení se všemi třemi otázkami zabývalo. Stručně shrnu hlavní otázky investorů před prezentací a poté nastíním, co bylo nového.

GE Aerospace

Za prvé, v leteckém průmyslu se investoři obávali o ziskové marže, protože CFM International (společný podnik GE a Safran) se chystá výrazně zvýšit výrobu motorů LEAP (používaných v letadlech Airbus A320, Boeing 737 MAX a Comac C919). To je problém pro ziskovost, protože tyto motory jsou ztrátové, a proto snižují ziskové marže. Skutečné peníze se vydělávají na desetiletích příjmů z poprodejních služeb. Předpokládá se, že výroba motorů LEAP vzroste z 1 136 kusů v roce 2022 na 1 700 v roce 2023 (50% skok – odpusťte mi tu slovní hříčku – ve výrobě) a dalších 2 000 v roce 2024 (18% nárůst oproti roku 2023).

Kromě toho stojí za zmínku, že marže společnosti GE Aerospace ve čtvrtém čtvrtletí klesla na 18,8 % ve srovnání s 20 % ve stejném čtvrtletí roku 2021. Obavy týkající se marže mimo LEAP se soustřeďují na obtíže při překonávání výrazné inflace nákladů na dodavatelský řetězec a suroviny a na roztažení napříč komerčními leteckými aktivitami GE a také jejími menšími vojenskými aktivitami.

Co řeklo vedení: Vedení odmítlo poskytnout výhled na rok 2024, ale nastínilo cestu do roku 2025 s nízkým, dvouciferným až středním růstem tržeb a volným peněžním tokem odpovídajícím čistému zisku. A co je nejdůležitější, vedení věří, že se mu podaří zvýšit ziskovou marži z 18,3 % v roce 2022 na 20 % v roce 2025 – což je vzhledem k dopadu programu LEAP dobrý výsledek.

GE Power

Je snadné přehlédnout, že tento segment patří k podnikům s nízkým růstem a stabilním peněžním tokem, ale myslím, že to byl jeden z nejsvětlejších bodů prezentace. Vrátíme-li se k výhledovému zasedání v roce 2022, vedení společnosti předpovědělo zisk ve výši 1 až 1,2 miliardy dolarů a pro rok 2023 pak velmi široké rozpětí zisku ve výši 1 až 2 miliardy dolarů.

Vzhledem k tomu, že zisk dosáhl horní hranice výhledového rozpětí pro rok 2022 (1,2 miliardy dolarů), byly naděje, že by GE mohla pro rok 2023 dosáhnout horní hranice dříve udávaného rozpětí 1 až 2 miliardy dolarů. Poněkud zklamáním však bylo, že vedení v lednovém hovoru k výsledkům za 4. čtvrtletí směřovalo pouze k „o něco lepšímu“ výsledku než 1,2 miliardy dolarů.

Co řeklo vedení: V roce 2024 však vedení očekává nízký, dvouciferný růst zisku. To by byl dobrý výsledek, protože GE Vernova potřebuje zisk a peněžní toky z GE Power na podporu podnikání v oblasti obnovitelných zdrojů energie při jeho obnově.

Obnovitelná energie GE

Tato oblast podnikání je v GE problematická a před oddělením GE Vernova vzbuzuje značné obavy. V roce 2022 tento podnik prodělal neuvěřitelných 2,2 miliardy dolarů a měl odliv hotovosti ve výši 2 miliard dolarů. Navíc lednový výhled vedení nedával příliš důvodů k optimismu; provozní zisk bude „výrazně lepší“ a volný peněžní tok se nezmění nebo zlepší. Upřímně řečeno, není těžké „výrazně“ zlepšit ztrátu 2,2 miliardy dolarů. „Plochý“ znamená, že v roce 2023 by to mohly být další 2 miliardy dolarů.

Co řeklo vedení: Nyní, po konferenci pro investory, předpovídá návrat k ziskovosti v oblasti obnovitelných zdrojů energie v roce 2024. To by znamenalo výrazný obrat v letech 2022 a 2023 a vzhledem k tomu, že vedení předpovídá, že peněžní tok z obnovitelných zdrojů energie se v roce 2024 přiblíží hranici rentability, mohla by společnost GE Vernova v roce 2024 dosáhnout dobrého peněžního toku díky pokračujícímu zlepšování v GE Power.

Společnost General Electric se připravuje na růst

Souhrnně lze říci, že GE Aerospace se nadále těší z oživení v komerčním letectví; v GE Renewable Energy a dalších větrných společnostech panuje větší cenová disciplína a organizační přísnost; a řešení GE Power přitahují větší zájem vzhledem k problémům s napájením, kterým v roce 2022 čelilo mnoho částí světa. V souladu s tím aktualizovaný výhled vedení odráží tato témata a základní provozní zlepšení ve společnosti GE.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz